Pět událostí TELH: Exploze hattricků, bleskový padák, bída favoritů i karlovarská rolba

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí TELH: Exploze hattricků, bleskový padák, bída favoritů i karlovarská rolba
Pět událostí TELH: Exploze hattricků, bleskový padák, bída favoritů i karlovarská rolba
Pět událostí TELH: Exploze hattricků, bleskový padák, bída favoritů i karlovarská rolba
Profimedia
Druhý týden jubilejního 30. ročníku české extraligy napsal hned několik zajímavých příběhů. Pardubický fantom Tomáš Zohorna dokonal explozi hattricků, Martin Straka se postaral o nejrychlejší trenérský padák v historii soutěže a Olomouci pomohla k udržení neporazitelnosti karlovarská rolba. Opomenout by se neměla ani bída finalistů posledního play off – Sparta dvakrát vyhořela venku, zatímco Třinec zažívá nejhorší start za dlouhou dobu.

Exploze hattricků a dva zápisy do historie

Tomáš Zohorna, Milan Gulaš, Ondřej Najman a znovu Tomáš Zohorna. Zajímavá společnost, že? Jde o autory hattricků – pardubický navrátilec Zohorna se prosadil třikrát v úvodním kole, v tom druhém zazářil českobudějovický Milan Gulaš a ve třetím se kromě fantoma Dynama (Zohorna se zaskvěl znovu) zasloužil o tříbrankovou show mladoboleslavský Ondřej Najman.

Proč to zmiňujeme? Vůbec podruhé v extraligové historii se totiž stalo, že v úvodních třech kolech padl vždy hattrick! Do startu aktuální sezony se to povedlo pouze v sezoně 2004/2005, kdy se po prvních dvou odložených kolech zasloužili o pozornost ve 3., 4. a 5. kole postupně Jan Peterek (Třinec), Aleš Padělek (Jihlava) a Aleš Kotalík (Liberec).

A aby toho nebylo málo, mezi jednotlivci se do dějin zapsal reprezentační útočník Tomáš Zohorna, který dvěma bleskurychlými hattricky překonal počin Romana Horáka staršího (České Budějovice) ze sezony 1993/1994 – otec současného hráče Sparty potřeboval tehdy šest utkání.

Nejrychlejší odvolání trenérů

Neoslnivá příprava a hrůzostrašný start do nového extraligového ročníku. Dva zásadní důvody, které stály za vyhazovem trenérského dua Plzně Václav Baďouček, Miloš Říha mladší. "Nevydařil se nám vstup do letošní sezony. V přípravě to nefungovalo podle představ a první dvě kola skončila porážkou," uvedl k ráznému kroku majitel klubu Martin Straka.

Činy bývalého českého reprezentanta a hráče s bohatými zkušenostmi ze zámořské NHL se zapsaly do historie. Šlo totiž o vůbec nejrychlejší odvolání hlavního trenéra – rekord dosud držel Havířov (2002/2003) a Brno (2009/2010), kluby, které Kamila Konečného, respektive Vladimíra Kýhose (skončil dokonce už po sedmi dnech od startu soutěže) propustily po čtyřech utkáních.

"Utkání půjdou teď rychle za sebou, čekají nás těžké zápasy, proto jsme museli zareagovat rychle tak, abychom nenabrali výraznou ztrátu za ostatními týmy," snažil se vysvětlit Straka. Jeho Indiánům však změna příliš neprospěla, první dva duely pod novým koučem Petrem Kořínkem totiž prohráli – s Pardubicemi 1:4 a na Spartě 2:3. "Čeká nás spoustu práce, tým je poměrně mladý. Věříme tomu, že se to zlepší," pronesl v neděli kouč. Nemá se však rekord Českých Budějovic, které při svém návratu mezi tuzemskou elitu prohráli devět prvních zápasů, začít obávat o svou aktuálnost?

Olomouc zůstává stoprocentní i díky rolbě

Skvostný start do nového ročníku zažívají na Hané. Narozdíl od trenéra Zdeňka Motáka, který dal Olomouci po minulé sezoně vale a na začátku třineckého angažmá neměl příliš důvodů k radosti, se Kohouti nacházejí v absolutně odlišném rozpoložení. Po čtyřech kolech totiž zůstávají stoprocentní…

Oproti ostatním extraligovým celkům však mají odehrané pouhé tři zápasy. Ten nedělní totiž ani po 360 kilometrovém výletu do Karlových Varů nakonec neodehráli. V lázeňském městě natropila potíže moderní žehlička na led. Po technické poruše rolby, která zůstala před začátkem utkání dlouho nehybně na ledě KV Areny, pořadatelé nedokázali led způsobit ke hře. "Po dohodě obou klubů bude utkání odloženo kvůli bezpečnosti hráčů," oznámil hlasatel nespokojeným divákům.

Radost neměli ani olomoučtí, kteří to mají do sídla nejméně lidnatého českého kraje vůbec nejdále. "Pro nás je to komplikace, protože Vary máme nejdál. Budeme muset najít jiný termín a jet sem znovu. Není to pro nás úplně dobrá situace," řekl s ironickým úsměvem ve tváři České televizi trenér hostů Jan Tomajko. Těšit ho může aspoň fakt, že jeho tým zůstává i nadále jako jediný v soutěži stoprocentní.

Bída finalistů (ne)bere konce

Zatímco Sparta, první finalista posledního play off, posbírala ve čtyřech úvodních kolech šest bodů, když zvládla oba domácí duely, držitel Masarykova poháru Třinec zažívá nejhorší start do nové sezony za velice dlouhou dobu.

Jestli jsou na Spartě s něčím nespokojení, tak s výkony týmu na venkovních kluzištích. Svěřenci trenéra Pavla Patery totiž nejprve na úvod nového ročníku prohráli v Mladé Boleslavi (2:4), aby ve druhém hracím týdnu vyhořeli v Olomouci (0:4). Doma to pražanům lepí, k čemuž přispívá i fantastická návštěva. Naposledy se do ochozů O2 areny podařilo nalákat 10 465 fanoušků, vůbec nejvíce v probíhající sezoně.

Daleko zoufalejší jsou však Oceláři. Úřadující extraligoví mistři totiž nevyhráli ani na čtvrtý pokus, když doma nestačili po Karlových Varech (1:2) ani na Vítkovice (3:5). Trenér Zdeněk Moták, který klub převzal po fenomenálním Václavu Varaďovi, se musí začít obávat o svou pozici. V Třinci totiž na podobné výkony zvyklí nejsou, mistrovská kocovina je dosud nezaskočila. Ledaže by ta ze "zlatého hattricku" byla silnější...

Liberec? Zaručená zábava

Jako kdyby byli Bílí Tygři placeni od hodiny. Liberečtí hokejisté totiž dotáhli minimálně do prodloužení všechny čtyři první duely sezony, čímž se zapsali do dějin –⁠ nikdo další v historii na úvod nového ročníku čtyřikrát v řadě neremizoval.

V prvních třech utkáních Severočeši pokaždé slavili, poprvé zvládli prodloužení, ve zbylých dvou případech nájezdy. Na čtvrtý pokus to však nevyšlo, svěřenci trenéra Patrika Augusty vyšli z penaltového rozstřelu s brněnskou Kometou jako poražení.

Právě kouč domácích je však s výkony svého týmu spokojený. Není divu, Bílí Tygři doslova zasypali soupeře 56 střeleckými pokusy! "Nemám hráčům co vytknout. Pokud budeme hrát v dalších zápasech jako v tomto, většinu z nich vyhrajeme. Od začátku do konce jsme kontrolovali hru, měli jsme spoustu šancí. Bohužel jsme nedali o gól víc," pronesl Augusta. Pokud to tak půjde i nadále, slovo si v Liberci při dnešních cenách energie vezme účetní...