Ragbisté Irska vstoupili do MS rekordní výhrou, roli favorita splnily i Austrálie a Anglie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ragbisté Irska vstoupili do MS rekordní výhrou, roli favorita splnily i Austrálie a Anglie

Aktualizováno
Irsko na úvod drtivě porazilo Rumunsko.
Irsko na úvod drtivě porazilo Rumunsko.AFP
První tým světového žebříčku Irsko vstoupilo do mistrovství světa drtivým vítězstvím nad Rumunskem 82:8. Cestou za svou rekordní výhrou na šampionátu Irové položili 12 pětek. Vstup do turnaje ve Francii vyšel také Australanům. Dvojnásobní mistři světa zdolali Gruzii 35:15 a uspěli poprvé v tomto roce po sérii pěti porážek. Roli favorita splnili také Angličané proti Argentině.

Irsko – Rumunsko 82:8

O dvě pětky a celkem 24 bodů se v Bordeaux postaral kapitán Johnny Sexton, který nastoupil v irském dresu poprvé od březnového zápasu proti Anglii a vítězství v turnaji Šesti národů. Osmatřicetiletý hráč od té doby chyběl kvůli zranění a disciplinárnímu trestu.

Návrat ozdobil vyrovnáním irského rekordu v počtu bodů v zápase mistrovství světa – 24 bodů zaznamenal i David Humphreys proti Argentině v roce 1999. Navíc se stal nejproduktivnějším irským hráčem v historii světových šampionátů, na kterých naznamenal 102 bodů. Překonal Ronana O'Garu.

Sexton, který je nejstarším hráčem v historii irského týmu, se také přiblížil rekordu v celkovém počtu bodů za reprezentaci. Na O'Garu ztrácí díky zisku 1074 bodů už jen devět bodů.

Rumunští ragbisté hrají na mistrovství světa místo Španělů, kteří byli loni z turnaje vyloučeni kvůli neoprávněnému startu hráče na evropském šampionátu, jenž byl zároveň kvalifikací na MS.

Statistiky utkání
Statistiky utkáníLivesport

Bonusový bod si kromě Irů vysloužili také Italové, kteří porazili Namibii 52:8 i díky sedmi pětkám. 

Austrálie –⁠ Gruzie 35:15

Pět bodů si připsali do tabulky rovněž Australané, kteří položili proti Gruzii čtyři pětky, z toho dvě Ben Donaldson. "Wallabies" vyhráli poprvé od návratu kouče Eddieho Jonese, který letos na australskou lavičku usedl znovu po 18 letech.

Jeho svěřenci jasně ovládli první poločas 21:3, druhá část zápasu už tak jednoznačná nebyla (14:12). "Někteří jejich střídající hráči do náš šli, my jsme byli po přestávce trochu pomalí, ale jsem na kluky hrdý," řekl autor 25 bodů Donaldson, který proměnil také šest ze sedmi kopů.

Anglie –⁠ Argentina 27:10

Angličané uspěli, přestože hráli od čtvrté minuty bez vyloučřeného Toma Curryho, jenž byl vyloučen za střet hlavou. Všechny anglické body v Marseille zařídil svými kopy George Ford, který zaskakuje za potrestaného kapitána Owena Farrella.

Výsledky ragbyového MS