Macháč nenastoupí kvůli únavě, prozradil kapitán Navrátil. Menšík? Není důvod, aby nehrál, říká

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Macháč nenastoupí kvůli únavě, prozradil kapitán Navrátil. Menšík? Není důvod, aby nehrál, říká
Navrátil si pochvaloval, jak vyrovnaný tým má.
Navrátil si pochvaloval, jak vyrovnaný tým má.Profimedia
Hlavním důvodem absence Tomáše Macháče (23) v sobotních dvouhrách kvalifikace Davisova poháru proti Izraeli je podle kapitána Jaroslava Navrátila přetrvávající únava po přesunu z Australian Open. Navrátil to v pátek řekl novinářům po slavnostním losu. Do úvodního střetnutí proti Yshaiovi Olielovi nasadil osmnáctiletého Jakuba Menšíka a věří, že talentovaný tenista utkání zvládne. Ocenil také, že má v současné době na výběr mezi několika singlisty.

"Tomáš není zraněný, jen se cítí unavený," vysvětlil Navrátil. "S přípravou jsme začali v neděli a v pondělí kluci odtrénovali dalších pět hodin. Tomáš za námi dorazil až v úterý po obědě a přišel vlastně o tři dny. Že nenastoupí, jsme si řekli už ve čtvrtek. Ještě dnes ráno hrál jen tři čtvrtě hodiny a říkal, že je unavený," doplnil šestašedesátiletý kapitán.

Macháč prožil povedené Australian Open, vedle životního postupu do 3. kola dvouhry se dostal také s Číňanem Čang Č'-čenem do deblového semifinále. "Povídal mi, že by rád hrál a je na něm vidět, že je ve formě. Krásně tenis cítí. Je ale zbytečné riskovat, když mám ještě tohoto mladého kluka, který hrál v Austrálii taky dobře. Tomáš začne v neděli čtyřhrou a kdyby se něco stalo, což se může pořád stát, máme k dispozici na závěrečné singly odpočatého (Jiřího) Lehečku a pak Macháče," uvedl Navrátil.

Vyrovnaný výběr

Těší ho, že má v Lehečkovi, Macháčovi a Menšíkovi vyrovnané singlisty, mezi kterými si může vybírat. "U současných kluků nehraje roli žebříček. Jirka Lehečka je jednatřicátý na světě a je jedničkou týmu. Všichni jsou ale ohromně vyrovnaní," řekl Navrátil.

Menšíka za vstup do sezony pochválil. Rodák z Prostějova se dostal z kvalifikace do 2. kola Australian Open, kde prohrál po pěti setech se světovou devítkou Hubertem Hurkaczem z Polska. "Každým půlrokem se zlepšuje. Myslím, že to bude opravdu náš velký talent a je škoda, aby Davis Cup nehrál. Zvlášť když se mu tak vedlo v Austrálii," uvedl.

České tenisty čeká duel s Izraelem.
České tenisty čeká duel s Izraelem.Profimedia

V Davis Cupu se Menšík představí ve dvouhře podruhé. Loni porazil ve skupinové fázi Srba Dušana Lajoviče 6:3, 6:2. "Zažili jsme mnoho různých premiér v této soutěži a viděli jsme vloni, co Kuba s Lajovičem předvedl. Není důvod, aby nehrál. Jirka Lehečka s Tomášem Macháčem jsou možná ještě žebříčkově před ním, ale že by bylo jeho nasazení krok zpátky, to určitě ne," podotkl Navrátil.

Duel s Olielem začne ve Vendryni v 15 hodin. Vedle soupeře, jemuž patří v žebříčku ATP až 415. místo, musí Menšík ustát také tlak domácího prostředí. Bude vyprodáno. "Měl premiéru ve Valencii a teď bude hrát doma. Všichni na něj budou zvědaví, může ho to svázat. Ale při jeho povaze si myslím, že k tomu nedojde. Kvalita je na jeho straně. Od Davis Cupu, který jsme hráli rok a půl zpět v Izraeli, udělali moji kluci obrovský pokrok. Naopak Izraelci jako Oliel i Cukierman udělali krok zpět. Tehdy byli ve třetí stovce, dnes jsou za čtyřstovkou," dodal Navrátil.