Plíšková protáhla vítěznou sérii na 10 zápasů, Bouzková proti rozjeté Rusce nepřekvapila

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Plíšková protáhla vítěznou sérii na 10 zápasů, Bouzková proti rozjeté Rusce nepřekvapila

Aktualizováno
Karolína Plíšková zahájila turnaj v Dubaji výhrou.
Karolína Plíšková zahájila turnaj v Dubaji výhrou.Profimedia
Karolína Plíšková (31) zvládla úvodní zápas v Dubaji a protáhla svou aktuální neporazitelnost na 10 zápasů. Bývalá světová jednička začala na dalším podniku WTA 1000 vítězstvím 6:3, 7:5 nad Shuai Zhang (35), která si připsala už 17. porážku v řadě. S Číňankou zvládla i devátý vzájemný souboj a ve druhém kole bude čelit divoké kartě Ashlyn Kruegerové. V úvodním kole naopak skončila Marie Bouzková (25), jež nestačila 4:6, 3:6 na rozjetou Anastasii Pavljučenkovovou (32).

Plíšková – Shuai Zhang 6:3, 7:5

Karolína Plíšková nenastoupila před pár dny kvůli zranění zad a zřejmě i únavě k semifinálovému utkání v Dauhá s pozdější šampionkou a světovou jedničkou Igou Šwiatekovou, ale už je zřejmě zase fit a může startovat na dalším podniku série WTA 1000 v Dubaji. Odstoupení nebylo překvapivé, během 10 dnů odehrála devět zápasů napříč dvěma kontinenty a všechny zvládla.

Před dvěma týdny v hale v rumunské Kluži neztratila jediný set, ukončila sérii 14 turnajů s maximálně jednou výhrou a prošla do svého prvního čtvrtfinále od loňského dubna, do prvního semifinále od léta 2022 a do prvního finále od srpna 2021 a nakonec získala svůj první titul od ledna 2020, celkově sedmnáctý.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

V pondělí odstartovala svou jubilejní 10. účast v hlavní soutěži na Dubai Duty Free Tennis Championships, kde je jejím maximem finále z roku 2015 a při posledních pěti návštěvách byla minimálně v osmifinále. Z toho čtyřikrát ve čtvrtfinále, k němuž loni nenastoupila.

Své letošní působení ve Spojených arabských emirátech zahájila vítězstvím nad Shuai Zhang, která se představila poprvé od srpna a zaznamenala už 17. porážku v řadě. Číňanka startující na divokou kartu, jež prohrála s Plíškovou i devátý vzájemný souboj a v Dubaji překročila první kolo jen při dvou z 11 účastí, se z posledního vítězství radovala na konci loňského ledna.

Plíšková měla velmi pomalý vstup do utkání a za stavu 0:3 a 0:40 to s ní nevypadalo vůbec dobře. Sérii tří brejkbolů však zlikvidovala, dostala se do zápasu a nakonec v úvodním dějství neztratila už ani jednu hru. Zhang se ovšem nenechala sérií sedmi ztracených gamů rozhodit a měla možnost druhou sadu dopodávat. Bývalá světová jednička ale i díky dvěma vítězným úderům stav srovnala, vzápětí si udržela servis a pak proměnila svůj druhý mečbol na returnu.

Rodačka z Loun, která se v posledních dvou týdnech vyšplhala ve světovém hodnocení ze 78. na současné 36. místo, se ve druhém kole utká s další divokou kartou Ashlyn Kruegerovou. S americkou teenagerkou a přemožitelkou nasazené Caroline Garciaové změří síly poprvé.

V hlavní soutěži letošního ročníku dubajské akce najdeme jen čtyři česká jména. Plíšková ve druhém kole doplnila Markétu Vondroušovou, jež měla volný los a začne proti Peyton Stearnsové z USA. Hned v prvním kole skončily Marie Bouzková a v neděli vypadla Kateřina Siniaková.

Pavljučenkovová – Bouzková 6:4, 6:3

Marie Bouzková loni na nejvyšším okruhu zaznamenala první vítěznou sérii v hlavních soutěžích až v květnu a první čtvrtfinále až v srpnu. Letos se jí to sice podařilo hned na první akci v Aucklandu, jenže od té doby je opět v krizi a nedaří se jí navázat na povedenou druhou půlku loňského roku.

Do předchozí tisícovky v Dauhá vstupovala se sérií tří porážek a po nezdarech v prvním kole na Australian Open a také v Abú Zabí. Po téměř tříhodinové bitvě s grandslamovou šampionkou Sofií Keninovou si připsala své první vítězství po více než měsíci, ale podruhé v sezoně se přes druhé kolo nedostala, když nestačila na Danielle Collinsovou.

Probíhající podnik v Dubaji je už pátým turnajem v řadě, na kterém se rozloučila v prvním či druhém kole. Bývalá šampionka Livesport Prague Open ztroskotala ve Spojených arabských emirátech hned na úvod po prohře s rozjetou Anastasií Pavljučenkovovou.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Bouzková si v úvodní sadě vypracovala vedení 4:2, avšak od té doby už tahala v premiérovém vzájemném souboji za kratší konec. Ruska suverénně získala následující čtyři gamy a další zaváhání na vlastním servisu nepřipustila. Česká naděje nevyužila ve druhém setu ani jeden ze tří brejkbolů, poslední dva měla v závěrečném gamu.

Pavljučenkovová se loni vrátila po dlouhé zdravotní pauze a před rokem se nacházela mimo TOP 700 žebříčku. Zatímco na prvním letošním turnaji prohrála s úvodní soupeřkou, na dalších čtyřech akcích posbírala 12 vítězství, což zahrnuje čtvrtfinále v Adelaide a semifinále v Linci a před týdnem na tisícovce v Dauhá. Nyní je členkou nejlepší třicítky pořadí.

Skvělou formou se zatím prezentuje i v Dubaji, kde po čtvrtfinále v ročníku 2010 vyhrála teprve podruhé v hlavní soutěži a devětkrát skončila v prvním kole. Její další soupeřkou bude nasazená krajanka Ljudmila Samsonovová.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Dubaji