Sabalenková v prvním zápase po triumfu v Melbourne pohořela, v Dubaji padla s Vekičovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Sabalenková v prvním zápase po triumfu v Melbourne pohořela, v Dubaji padla s Vekičovou
Aryna Sabalenková skončila na tisícovce v Dubaji hned po prvním zápase.
Aryna Sabalenková skončila na tisícovce v Dubaji hned po prvním zápase.Profimedia
Aryna Sabalenková (25) bez ztráty jediného setu obhájila triumf na lednovém Australian Open, ovšem na tisícovce v Dubaji skončila hned po prvním zápase, ačkoli vedla o set a brejk. Bývalá světová jednička podlehla 7:6, 3:6, 0:6 Donně Vekičové (27) a se svou neoblíbenou soupeřkou si zhoršila vzájemnou bilanci na 2:6. Chorvatka, která dosáhla na svůj první skalp TOP 10 od června, si o své premiérové čtvrtfinále na podnicích WTA 1000 zahraje se Soranou Cirsteaovou (33). Favoritky Iga Šwiateková (22) i Coco Gauffová (19) postupují po dvousetových výhrách.

Vekičová – Sabalenková 6:7, 6:3, 6:0

Aryna Sabalenková vstoupila do letošní sezony v Brisbane a ve finále schytala výprask od rivalky Jeleny Rybakinové. Na Australian Open se ovšem prezentovala lepší formou a bez ztráty jediného setu obhájila loňský triumf, dosáhla na svůj první titul od květnového Madridu a získala druhý grandslamový vavřín.

Na kurty se vrátila až po téměř měsíční pauze na probíhající tisícovce v Dubaji. Běloruska se ve Spojených arabských emirátech řadila k největším favoritkám, ovšem na druhém letošním podniku WTA 1000 ztroskotala překvapivě už po prvním zápase, když nestačila na Donnu Vekičovou a zhoršila si vzájemnou bilanci se svou neoblíbenou soupeřkou na 2:6.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

V předchozím souboji loni ve čtvrtfinále Australian Open bývalá světová jednička a aktuálně druhá hráčka pořadí dominovala a dvousetové vítězství mohla slavit i tentokrát. Místo toho ale poprvé od květnového vystoupení v Římě nezvládla vstup do turnaje.

Sabalenková se po vydřeném úvodním dějství, které získala poměrem 7:5 v tie-breaku, dostala do vedení 2:0 a měla brejkbol. Špatný odhad ji však stál game a nakonec i zápas. Favoritka pustila na síti prohoz Vekičové, jenže ten nakonec skončil v kurtu a Chorvatka se poté vybičovala k vynikajícímu výkonu.

Trojnásobná grandslamová finalistka naopak začala o něco více chybovat, ve zbytku utkání uhrála už jen jeden game a s turnajem se rozloučila potupným kanárem. Její výkon by na většinu soupeřek nejspíše stačil, ale proti fantasticky hrající Vekičové nemohla uspět.

Vekičová si připsala svůj první skalp TOP 10 od června a celkově čtrnáctý. Ve 27 letech zaútočí na své vůbec první čtvrtfinále na prestižních tisícovkách. Bývalá světová devatenáctka bude v osmifinále čelit Soraně Cirsteaové, s Rumunkou se střetne po téměř dvou letech a může s ní srovnat vzájemnou bilanci na 3:3.

"Je to velmi cenná výhra. Aryna měla výborný vstup do sezony, je to skvělá hráčka a dnes to byl velmi těžký zápas. Sice jsem ji předtím pětkrát porazila, ale ona vyhrála ten nejdůležitější souboj loni ve čtvrtfinále Australian Open. Ta porážka mě hodně bolela a věděla jsem, že tentokrát musím předvést svůj nejlepší tenis, abych vyhrála," řekla Vekičová na kurtu.

Stephensová – Šwiateková 4:6, 4:6

Iga Šwiateková přišla na nedávném Australian Open o sérii 18 vítězství, ale před týdnem v Dauhá nastartovala další šňůru výher a katarský podnik už třetím rokem po sobě ovládla. Světová jednička ve svém prvním zápase na další tisícovce v Dubaji porazila v souboji šampionek US Open Američanku Sloane Stephensovou ve dvou setech, ale až po více než dvou hodinách hry a upravila vzájemnou bilanci na 3:0.

V prvním setu začala Polka nervózně a i kvůli třem ztraceným servisům prohrávala 3:4. Ve zbytku sady však ztratila už jen dva body, získala čtyři hry v řadě a vývoj zápasu otočila. Ve druhém dějtsví si obě hráčky držely podání až do posledního gamu. V něm si světová jednička vypracovala při servisu Američanky mečbol, který po vítězném forhendu využila a slavila postup mezi nejlepších 16.

Šwiateková, která ve Spojených arabských emirátech minulý rok ve finále nestačila na Barboru Krejčíkovou, vyzve v osmifinále Elinu Svitolinovou, se kterou má vyrovnanou bilanci 1:1. S ukrajinkou prohrála jejich poslední společný zápas loni ve čtvrtfinále Wimbledonu ve třech setech.

Gauffová – Cocciarettová 6:1, 7:5

Coco Gauffová vstoupila do sezony úspěšnou obhajobou v Aucklandu a její série výher se zastavila na čísle 10 až v semifinále Australien Open. Od té doby odehrála aktuální světová trojka jen jeden zápas. Minulý týden na turnaji v Dauhá prohrála s Kateřinou Siniakovou ve dvou setech.

Na další tisícovce v Dubaji svůj úvodní zápas zvládla a po výhře nad Elisabettou Cocciarettovou, která se do hlavní soutěže dostala jako poražená kvalifikantka a v předchozím zápase překvapila výhrou nad Elise Mertensovou, udělala první krok k obhájení loňského semifinále.

Úřadující šampionka US Open v začátku utkání naprosto dominovala, získala 9 z 10 úvodních gamů a vedla 6:1, 3:0. Poté ale lehce zaváhala, když ztratila tři hry v řadě z toho dvě na vlastním podání a dovolila soupeřce srovnat stav druhého setu. Koncovku zápasu si devatenáctiletá Američanka pohlídala a zápas uzavřela po využítí prvního mečbolu.

V dalším zápase vyzve Češku Karolínu Plíškovou, která vyhrála posledních 11 zápasů v řadě.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Dubaji