Bejlek v Madridu skolila i Kalinskou, do třetího kola postoupila také Vondroušová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Bejlek v Madridu skolila i Kalinskou, do třetího kola postoupila také Vondroušová
Aktualizováno
Sára Bejlek v Madridu zaznamenala první dva skalpy hráček TOP 50
Sára Bejlek v Madridu zaznamenala první dva skalpy hráček TOP 50AFP
Sára Bejlek (18) na antukové tisícovce v Madridu navázala na premiérovou výhru na okruhu WTA a první skalp členky TOP 50. Dva dny po výhře nad Annou Blinkovovou si vyšlápla i na 25. hráčku světa Annu Kalinskou (25), kterou přehrála 6:1, 6:4 a včetně kvalifikace přidala čtvrtou výhru v řadě. Do třetího kola z českých tenistek postoupila ještě nasazená Markéta Vondroušová (24), naopak Linda Nosková (19) poprvé od loňského srpna nezvládla své úvodní vystoupení a Barbora Krejčíková (28) i ve druhém duelu po dvouměsíční pauze neudržela vedení 1:0 na sety.

Bejlek – Kalinská 6:1, 6:4

Sára Bejlek v Madridu na třetím ze čtyř letošních turnajů WTA a celkově pošesté v kariéře prošla kvalifikací a poprvé na ni dokázala navázat i výhrou v hlavní soutěži. A to dokonce dvakrát.

Po duelech se soupeřkami z chvostu TOP 100 Belgičankou Yaninou Wickmayerovou a Číňankou Zhaoxuan Bai si připsala i premiérové výhry nad členkami TOP 50. Recept našla na 45. hráčku světa Annu Blinkovovou i 25. ženu světového pořadí Annu Kalinskou. Rusku, která si v únoru i díky skalpu světové jedničky Igy Šwiatekové zahrála finále na tisícovce v Dubaji, porazila 6:1, 6:4.

Osmnáctiletá Češka v prvním setu čelila ve třech ze čtyř gamů na servisu minimálně jednomu brejkbolu, ale o podání nepřišla. Ve druhé sadě sice dvakrát zaváhala a po ztrátě čtyř gamů v řadě prohrávala 2:4, ale vrátila se zpět do hry a od stavu 3:4 a 0:40 zápas zakončila ziskem 13 z 15 posledních fiftýnů.

Bejlek si tak připsala svůj dosud nejcennější skalp a bilanci s hráčkami TOP 100 vylepšila na 6:8, z toho 2:6 s členkami elitní padesátky. Zatímco v kvalifikacích turnajů WTA má parádní úspěšnost 18 výher a 6 porážek, v hlavní soutěži si připisuje první výhry a bilanci poupravila na 2:5.

Statistiky zápasu Sára Bejlek – Anna Kalinská
Statistiky zápasu Sára Bejlek – Anna KalinskáLivesport

O postup do osmifinále a přiblížení se posunu do TOP 100 se účastnice čtyř grandslamů, na nichž zatím na úspěšně zvládnutou kvalifikaci nenavázala a dokonce neuhrála ani set,  utká v duelu nenasazených teenagerek s Ashlyn Kruegerovou (H2H 0:1), s níž loni v Austinu uhrála jen tři gamy. Devatenáctiletá Američanka se ve druhém kole postarala rovněž o vyřazení nasazené Rusky, světovou šestnáctku Jekatěrinu Alexandrovovou porazila dvakrát 6:3.

Vondroušová – Rogersová 6:1, 6:3

Markéta Vondroušová v posledních týdnech neprožívá radostné období v osobním životě, neboť jí zemřel milovaný dědeček a rozvádí se s manželem Štěpánem Šimkem, ale na kurtech se jí zase začíná dařit. 

Minulý týden ve Stuttgartu poprvé od loňského US Open porazila tři soupeřky během jednoho turnaje, získala i skalp Aryny Sabalenkové a poprvé od životního triumfu ve Wimbledonu si zahrála semifinále. A nyní slaví i vítězný start v Madridu.

Do antukové tisícovky v metropoli Španělska vstoupila hladkou výhrou 6:1, 6:3 nad Američankou Shelby Rogersovou, které oplatila osm let starou porážku z akce ITF.

Ve třetím kole se čtyřiadvacetiletá Vondroušová utká s přemožitelkou krajanky Lindy Noskové šestnáctiletou Ruskou Mirru Andrejevovou (H2H 0:0).

M. Andrejevová – Nosková 4:6, 6:3, 6:3

Nosková od loňského srpna na 10 turnajích v řadě vyřadila minimálně jednu soupeřku, na posledních třech akcích ale skončila hned v dalším kole a nyní při debutu v Madridu dokonce nezvládla již své úvodní vystoupení. 

Devatenáctiletá Češka nestačila na o tři roky mladší Andrejevovou. Sice vedla 6:4 a 1:0 s brejkem, ale pak ztratila pět gamů v řadě a momentum se přesunulo na stranu soupeřky. Ve třetím setu Nosková dokázala vyrovnat z 1:3 na 3:3, ovšem poté přišla pošesté a posedmé o podání a po necelých dvou hodinách hry prohrála 6:4, 3:6, 3:6.

Rusce Andrejevová se po čtvrt roce povedla odveta za porážku z Brisbane. Před rokem v Madridu zaznamenala první výhru na okruhu, premiérový skalp hráčky TOP 50 a vypadla až v osmifinále v den svých 16. narozenin s pozdější šampionkou Arynou Sabalenkovou.

Cristianová – Krejčíková 2:6, 6:0, 6:2

Barbora Krejčíková se letos představila pouze na třech turnajích, než ji na začátku února začala limitovat bolest zad a návrat na kurty jí pak zhatila komplikovaná chřipka. Na kurty se vrátila až po více než dvou měsících bez tenisu na výhru zatím čeká. Minulý týden ve Stuttgartu proti Veronice Kuděrmetovové i nyní v Madridu proti Rumunce Jaqueline Cristianové neudržela vedení 1:0 na sety.

Vítězka Roland Garros z roku 2021 přitom začala skvěle. V prvním setu předvedla tři čisté hry a ujala se vedení. Ve druhé sadě ale utrpěla kanára a byť v rozhodujícím dějství vedla po brejku 2:1, další game neuhrála, prohrála 6:2, 0:6, 2:6 a neobhájí loňské osmifinále.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Madridu