Djokovič našel recept na Fritze i poosmé. Ve čtvrtfinále US Open uspěl také potřinácté

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Djokovič našel recept na Fritze i poosmé. Ve čtvrtfinále US Open uspěl také potřinácté
Novak Djokovič i potřinácté zvládl čtvrtfinále US Open.
Novak Djokovič i potřinácté zvládl čtvrtfinále US Open.Profimedia
Novak Djokovič (36) startuje na US Open po dvou letech a pokračuje v útoku na vyrovnání absolutního rekordu Margaret Courtové v počtu grandslamových trofejí. Mužský rekordman přehrál 6:1, 6:4, 6:4 domácí naději Taylora Fritze (25), Američana porazil i v osmém vzájemném souboji a i potřinácté zvládl čtvrtfinále závěrečného majoru sezony. O jubilejní 10. finále ve Flushing Meadows bude usilovat v pátek proti domácímu mladíkovi s dělovým servisem Benu Sheltonovi (20).

Fritz – Djokovič 1:6, 4:6, 4:6

Novak Djokovič se v letošní sezoně soustředí hlavně na gradslamové turnaje a navzdory pokročilejšímu věku na podnicích velké čtyřky stále dominuje. Po 10. triumfu na Australian Open a dalším prvenství na French Open se stal s 23 tituly mužským rekordmanem a jako jediný v historii ovládl všechny majory alespoň třikrát. Jediný nezdar zaznamenal ve finálové pětisetové bitvě ve Wimbledonu se svým aktuálně největším rivalem Carlosem Alcarazem.

Další šanci na vyrovnání absolutního rekordu Margaret Courtové v počtu grandslamových trofejí má na US Open, kde loni nemohl kvůli odmítavému postoji k vakcíně na Covid startovat a předloni byl jedinou výhru od zkompletování kalendářního Grand Slamu. V rámci probíhající sezony amerických betonů je stále neporažen, ve finále na Masters v Cincinnati vrátil porážku Alcarazovi a 95. vavřínem se přiblížil k metě 100 titulů.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Na US Open zvládl čtyři z pěti utkání bez ztráty setu. Jedinou výjimkou je obrat z 0:2 proti krajanovi Laslovi Djeremu ve třetím kole, jemuž ovšem povolil v posledních třech dějstvích dohromady jen pět gamů. Důležité a hlavně rychlé vítězství si připsal v úterý proti domácímu Taylorovi Fritzovi. Organizátoři aktérům alespoň částečně zatáhli střechu, aby nemuseli hrát na přímém slunci, a Djokovič se na kurtu ve více než 30stupňovém horku a vysoké vlhkosti zdržel jen dvě hodiny a 38 minut.

Za to vděčí hlavně skvělé úspěšnosti na brejkbolech. Srbský favorit odvrátil 10 z 12 hrozeb a sám využil šest z devíti šancí, které si v průběhu utkání vypracoval. S dotáhnutím zápasu do vítězného konce to neměl vůbec jednoduché, Američan výborně returnoval a ve všech posledních třech gamech na příjmu měl vždy minimálně jeden brejkbol. Djokovič se nechal za stavu 4:3 a 40:40 rozhodit výkřikem fanouška po skvělém servisu a game nakonec ztratil. Fritzovi však následně sebral podání znovu a duel i přes další komplikaci v podobě brejkbolu uzavřel.

Fritz prošel mezi nejlepší osmičku na US Open poprvé a naprosto suverénně. Ani jednomu protivníkovi včetně Jakuba Menšíka nepovolil set a vyhrál 49 z 50 gamů na vlastním podání. Proti Djokovičovi, který je mnohými označován za nejlepšího hráče na returnu všech dob, však v náročných podmínkách tvrdě narazil a o servis přišel šestkrát. V úvodní sadě si ho dokonce neuhájil ani jednou.

Djokovič vylepšil vítězstvím nad Fritzem, na něhož našel recept i v osmém střetnutí a posedmé bez ztráty setu, hned několik úctyhodných sérií. S Američany vyhrál už 30 soubojů v řadě (naposledy nestačil na Sama Querreyho ve Wimbledonu 2016) a zvládl i své 13. čtvrtfinále na US Open a také i 12. duel s domácím zástupcem v tomto dějišti.

Navíc postoupil do rekordního 47. grandslamového semifinále a odpoutal se v této statistice od Rogera Federera a připsal si už 250. skalp TOP 10. Pošesté v kariéře si zahraje semifinále na všech grandslamech v sezoně, což je nový rekord open éry. Dosud se dělil o první místo s Federerem.

V pátek bude útočit na své již 10. finále ve Flushing Meadows. Trojnásobný šampion, který si už po postupu do druhého kola zajistil návrat na post světové jedničky, má v semifinále grandslamů bilanci 35:11. Osm z 11 nezdarů v této fázi zapsal před startem sezony 2013. Od té doby na majorech dominuje.

V pátečním semifinále se poprvé utká s domácím Benem Sheltonem, který v nočním čtvrtfinále vyhrál derby s Francesem Tiafeoem a poprvé na hlavním okruhu postoupil do semifinále. 

O dalších semifinalistech se rozhodne ve středu. Obhájce titulu a stále lídr žebříčku Carlos Alcaraz změří síly s Alexanderem Zverevem a ještě předtím se v ruském derby utkají předloňský šampion Daniil Medveděv a Andrej Rubljov.

Výsledky dvouhry mužů na US Open