Na Stelviu překvapivě kraloval Sarrazin, Schwarz letěl do nemocnice. Ženám vládla Shiffrinová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Na Stelviu překvapivě kraloval Sarrazin, Schwarz letěl do nemocnice. Ženám vládla Shiffrinová

Aktualizováno
Cyprien Sarrazin spolu se svými krajany.
Cyprien Sarrazin spolu se svými krajany.Profimedia
Francouzský lyžař Cyprien Sarrazin (29) překvapivě vyhrál sjezd na Světovém poháru v Bormiu. Na proslulé sjezdovce Stelvio slavil teprve druhé vítězství v kariéře a první od triumfu v paralelním obřím slalomu v roce 2016 v Alta Badii. Druhý skončil Švýcar Marco Odermatt (26), vrátil se do čela průběžného pořadí seriálu a nově vede i hodnocení disciplíny. Dosavadní lídr SP Marco Schwarz (28) z Rakouska po pádu skončil v nemocnici patrně se zraněným pravým kolenem. Mezi ženami zvítězila Američanka Mikaela Shiffrinová (28), která si připsala 92. triumf v pohárovém seriálu.

Sarrazin porazil Odermatta o pouhých devět setin sekundy a obhájci celkového prvenství v SP z předchozích dvou sezon těsně znemožnil premiérový triumf ve sjezdu. Sám byl v nejrychlejší disciplíně dosud nejlépe čtvrtý v minulém závodě ve Val Gardeně.

"Konečně. Zajel jsem skvělou jízdu od první brány až do cíle. Když jsem dojel, řekl jsem si: 'Jo, odvedl jsi svoji práci'," radoval se Sarrazin, první francouzský vítěz sjezdu v SP od prosince 2015, kdy v Santa Catarině vyhrál Adrien Théaux.

Odermatt jako úřadující mistr světa z letošního šampionátu v Courchevelu musí na první primát v disciplíně dál čekat. Ve sjezdu vybojoval už jedenácté umístění na stupních vítězů a poosmé skončil druhý. "Byla to perfektní jízda, ale jeden borec byl rychlejší," konstatoval Odermatt.

Třetí Kanaďan Cameron Alexander už zaostal za vítězem o více než sekundu a do dvousekundového odstupu se dostal už jen Švýcar Justin Murisier. Zabystřan nenavázal na nečekané 20. místo z úvodního sjezdu sezony. Mezi lyžaři, kteří závod dokončili, skončil předposlední a podruhé za sebou zůstal bez bodů.

Až v závěru výsledkové listiny skončili také vítězové obou dosavadních sjezdů v sezoně Bryce Bennett a Dominic Paris. Američan na překvapivé zlato a bronz z Val Gardeny vůbec nenavázal a po nepřesvědčivé jízdě ztratil téměř pět sekund. Italský sjezdař přezdívaný vzhledem k sedmi tamním triumfům v rychlostních disciplínách jako "Král Bormia" zhruba v polovině trati skončil po chybě na boku. Hrozbu těžšího pádu sice zažehnal, ale závod dokončil s téměř sedmisekundovým mankem poslední.

A pohořely i další hvězdy, protože vzápětí nadějně rozjetý závod nedokončil ani vicemistr světa a druhý muž z obou sjezdů ve Val Gardeně Aleksander Aamodt Kilde. Zkušený Nor po třetím mezičase bez zjevné příčiny jízdu zastavil. V cíli řekl, že najel na kámen a zničil levou lyži.

Nedlouho po něm skončil v ochranných sítích Schwarz, který je sice specialista na technické disciplíny, ale šlo mu o důležité body. Po jeho karambolu byl závod na řadu minut přerušen. Osmadvacetiletého Rakušana převezl do nemocnice vrtulník. Rakouský svaz posléze oznámil, že podrobné vyšetření bolavého kolena podstoupí exmistr světa v kombinaci až po převozu z Itálie v Innsbrucku.

Sjezd SP poháru mužů v Bormiu

Královna Shiffrinová

Lyžařka Adriana Jelínková neudržela v závodě obřího slalomu na Světovém poháru v rakouském Lienzu 19. místo z prvního kola a skončila sedmadvacátá. Brněnská rodačka přesto vybojovala svůj dosud nejlepší výsledek v českých barvách. Do loňského července reprezentovala Nizozemsko. Zvítězila Američanka Mikaela Shiffrinová, která si připsala 92. triumf v pohárovém seriálu.

Jelínková bodovala v SP podruhé za sebou. Na začátku prosince skončila v kanadském Tremblantu ve stejné disciplíně na 29. pozici.

Česká závodnice figurovala po prvním kole na děleném devatenáctém místě se Švýcarkou Camille Rastovou. Zatímco Rastová si polepšila o pět příček, Jelínková zaznamenala druhý největší pokles ze všech závodnic v poli. V součtu obou časů ztratila na vítěznou Shiffrinovou 3,12 sekundy.

Americká obhájkyně velkého křišťálového glóbu vykročila za čtvrtým vítězstvím v sezoně díky suverénnímu prvnímu kolu, v němž porazila o 63 setin sekundy druhou Švédku Saru Hectorovou. V odpolední části sice zajela až sedmnáctý nejrychlejší čas, přesto díky velkému náskoku udržela za sebou Italku Federicu Brignoneovou o 38 setin sekundy. Třetí skončila Hectorová.

Brignoneová se díky druhému místu posunula do čela průběžného pořadí disciplíny. Před dnes šestou Larou Gutovou-Behramiovou ze Švýcarska má náskok 35 bodů. Shiffrinová si pro změnu upevnila vedení v celkovém pořadí SP. Brignoneová na ni po dnešku ztrácí 163 bodů.

Program v Lienzu bude pokračovat v pátek, kdy je na programu slalom.

Obří slalom žen SP v Lienzu