Wengová si ve sprintu v Lahti zajistila triumf v SP, Klaebo se přiblížil rekordu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Wengová si ve sprintu v Lahti zajistila triumf v SP, Klaebo se přiblížil rekordu

Wengová (vpravo) už má jistý celkový triumf ve Světovém poháru.
Wengová (vpravo) už má jistý celkový triumf ve Světovém poháru.Profimedia
Norská běžkyně na lyžích Tiril Udnes Wengová byla třetí ve sprintu klasicky v Lahti a v předposledním závodě sezony si zajistila celkový triumf ve Světovém poháru. Páté vítězství ve sprintu v řadě vybojovala její krajanka Kristine Stavaasová Skistadová. Čtvrté místo stačilo k zisku malého glóbu Švédce Maje Dahlqvistové, která přitom ani jeden sprint v sezoně nevyhrála.

Wengové pomohlo i brzké vyřazení jediné zbývající konkurentky Američanky Jessiky Digginsové, která skončila už ve čtvrtfinále. Před nedělním závěrečným závodem s hromadným startem před ní vede o 154 bodů.

Norka si připsala největší úspěch v dosavadní kariéře, jejím maximem zatím byly dvě zlaté medaile ze štafet na mistrovství světa. Jejím dosavadním nejlepším konečným umístěním ve Světovém poháru byla 13. pozice z ročníku 2019/2020.

Výsledky ženského klasického sprintu v Lahti

Průběžné pořadí Světového poháru, ženy

Sprintu mužů kraloval již jistý vítěz seriálu Johannes Hösflot Klaebo z Norska a už jen jediná výhra ho dělí od rekordu krajanky Therese Johaugové, která v ročníku 2019/20 ovládla 20 závodů.

Nejlepším z českých závodníků byl Ondřej Černý, který si osmým místem vyrovnal osobní maximum v SP. Český reprezentant postoupil do semifinále, kde ve sjezdu těsně před příjezdem na stadion zkusil v zatáčce zaútočit z vnitřní stopy, ale upadl.

Nakonec doběhl čtvrtý a nepostoupil ani na čas. Osmou příčkou obsadil Černý už na začátku února ve sprintu v Toblachu. V nejlepší desítce se umístil potřetí.

Klaebo ovládl desátý sprint v sezoně a vylepšil vlastní rekord v počtu vítězství v jednom ročníku. Pětinásobný olympijský šampion zaokrouhlil počet individuálních sprinterských triumfů na 40 a vyrovnal maximum krajanky Marit Björgenové.

Výsledky mužského klasického sprintu v Lahti

Průběžné pořadí Světového poháru, muži