Špotákové se loučení nevydařilo, na Zlaté tretře skončila šestá. Vadlejch triumfoval

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Špotákové se loučení nevydařilo, na Zlaté tretře skončila šestá. Vadlejch triumfoval

Barbora Špotáková skončila na Zlaté tretře třetí.
Barbora Špotáková skončila na Zlaté tretře třetí.@ZlataTretra
Oštěpařka Nikola Ogrodníková (32) skončila na Zlaté tretře v Ostravě třetí výkonem 58,84 metru. Světová rekordmanka Barbora Špotáková (41) byla při svém loučení s největším domácím mítinkem šestá, hodila 57,23 metru. Vyhrála favorizovaná Japonka Haruka Kitagučiová (25) výkonem 63,72 metru. Druhá místa vybojovaly tyčkařka Amálie Švábíková (23) a Nikoleta Jíchová (22) na trati 400 metrů překážek. Obě si navíc vylepšily osobní rekordy.

Dvojnásobná olympijská vítězka a trojnásobná mistryně světa Špotáková absolvovala první start od loňského mistrovství Evropy, kde získala bronz a následně oznámila konec kariéry. Nakonec se rozhodla absolvovat ještě některé soutěže na domácí půdě.

Ogrodníková předvedla svůj nejlepší výkon hned v první sérii. Dlouho se držela na druhém místě za dvojkou letošních světových tabulek Kitagučiovou, posledním pokusem ji předstihla ještě úřadující vicemistryně Evropy Srbka Adriana Vilagošová. Kontinentální šampionka z Mnichova Řekyně Elina Tzéngkoová byla čtvrtá.

Švábíková skočila napodruhé 464 cm, což je její nejlepší výsledek pod širým nebem. V hale už bronzová medailistka z březnového mistrovství Evropy v Istanbulu překonala 472 cm. V Ostravě prohrála na pokusy se Slovinkou Tinou Šutejovou.

Jíchová doběhla v čase 55,17 a nestačila jen na Britku Jessie Knightovou, která zvítězila za 54,96.

Duplantisovo letošní maximum

V běhu na 1500 metrů vylepšila vítězná Etiopanka Diribe Weltejiová rekord mítinku na 3:57,38. Česká rekordmanka Kristiina Mäki byla desátá za 4:06,12.

Stovku mužů ovládl Jihoafričan Akani Simbine v čase 9,98.

Švédský tyčkař Armand Duplantis splnil roli hlavní hvězdy Zlaté tretry a zvítězil v nejlepším světovém výkonu sezony 612 centimetrů. O centimetr překonal své dosavadní letošní maximum z mítinku v Hengelu ze začátku června. Nejlepší atlet světa za loňský rok si zajistil vítězství skokem přes rovných šest metrů

 Tuto hranici překonal na českém území jako první tyčkař v historii. Pak přidal hned první úspěšný pokus na 612 cm. Laťku o pět centimetrů vyšší už olympijský vítěz a mistr světa nezdolal.

"Myslím, že dneska bylo 612 asi nejvíc, co jsem mohl skočit. Jsem celkem spokojený. Je trochu chladněji, než bych si přál, a je to náročnější pro nohy. Je těžší se rozběhnout, musíte to víc tlačit. Kdybychom skákali včera, bylo by to lepší," komentoval svůj výkon Duplantis, jehož světový rekord z haly má hodnotu 622 cm. Pod širým nebem skočil o centimetr méně.

Vadlejch vyhrál pátou z šesti soutěží

O jediné české vítězství se postaral oštěpař Jakub Vadlejch, který navázal na triumf z roku 2018 díky hodu dlouhému 81,93 metru. Letošní světové tabulky vede výkonem o téměř osm metrů lepším. Stříbrný olympijský medailista vyhrál pátou z šesti soutěží, v kterých v této sezoně startoval.

Pomýšlel ale na mnohem lepší výkon. "Vlastně vůbec nevím, proč se mi neházelo dobře. Přitom jsem se ze začátku dobře cítil. Je pravda, že zima byla, na mě tedy ano. Já mám rád klidně třicet plus. Zkrátka občas přijde den, kdy se technika nepotká. A občas takové dny pomohou k těm, kdy to naopak sedne. Člověk si uvědomí, že to není pokaždé zadarmo," přemítal.

Koulař Tomáš Staněk vybojoval třetí místo poté, co v předposlední sérii výkonem 21,71 vyrovnal své letošní maximum. "Jsem spokojený asi maximálně. Na ty trošku chladné podmínky, po tom Chořově, po cestě, takže za tohle asi nemůžu být naštvaný. Navíc jsem za takovými velikány světové koule, porazil jsem medailisty z Evrop a tak dál, a tak dál," radoval se. Vyhrál světový rekordman Američan Ryan Crouser v rekordu mítinku 22,63.