Basketbalové ME žen se po osmi letech vrátí do Česka. Jednu ze skupin bude hostit Brno

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Basketbalové ME žen se po osmi letech vrátí do Česka. Jednu ze skupin bude hostit Brno
České reprezentantky si skupinu nadcházejícího ME zahrají doma.
České reprezentantky si skupinu nadcházejícího ME zahrají doma.Profimedia
Česko bude hostit spolu s Itálií, Německem a Řeckem mistrovství Evropy basketbalistek v červnu 2025. Jedna ze základní skupin se uskuteční v Brně. Hlavním pořadatelem bude Řecko, kde turnaj vyvrcholí v Aténách. Český tým má automaticky jistou účast a představí se na ME pošestnácté za sebou. Informovaly o tom mezinárodní federace FIBA a Česká basketbalová federace.

Do Česka se EuroBasket žen vrátí po osmi letech. V roce 2017 se turnaj hrál na zimním stadionu v Hradci Králové a v Praze na Královce a v O2 areně.

Předtím se ME konalo v tuzemsku ještě v dobách Československa v roce 1956 v Praze a pak v roce 1995 v Brně. Za dva roky bude mít kontinentální šampionát basketbalistek poprvé více než dva pořadatele.

Kvalifikace začne v listopadu a český tým bude hrát ve skupině s dalšími jistými účastníky Itálií, Německem a Řeckem. Ostatní skupiny se budou losovat 19. září v Mies.

"Bylo to rozhodnutí trošku na poslední chvíli. Když FIBA vypsala tendr na pořádání mistrovství Evropy žen, tak jsme to prošli bez povšimnutí," uvedl v tiskové zprávě generální sekretář České basketbalové federace Michal Konečný. "Nakonec nás oslovili Italové a Němci, se kterými jsme měli velice dobrou spolupráci při vyjednávání v rámci organizování EuroBasketu (mužů) v loňském roce, jestli bychom do toho nechtěli jít s nimi. Po zvážení všech pro a proti jsme se rozhodli, že podáme kandidaturu a byli jsme vybráni," dodal.

Omlazený český tým letos na ME v Tel Avivu a Lublani obsadil sedmé místo. O postup do semifinále i olympijské kvalifikace přišel v duelu s Maďarskem i vinou chyby rozhodčích v závěru. Teď se může výběr trenérky Romany Ptáčkové těšit na vystoupení před domácími fanoušky. "Byl to jeden z rozhodujících faktorů, kdy jsme si říkali, že účast v základní skupině mistrovství Evropy by týmu mohla pomoct, no a organizátor ji má jistou," uvedl Konečný.

Brno bude patřit mezinárodnímu basketbalu v roce 2025 od polovina června do poloviny července. Také v Aréně Vodova bude po ME následovat světový šampionát hráček do 19 let. O rok později se má v Brně uskutečnit mistrovství světa basketbalistek do 17 let. "U nás teď dochází ke změně celého konceptu ženského basketbalu. Věříme, že přehlídka toho nejlepšího, co v evropském a světovém basketbalu v současnosti je, může být nakopnutím a impulzem pro trenéry a hráčky. Vidět to vše na jednom místě a udělat z jednoho města město basketbalu nám přišlo lákavé," řekl Konečný.

Při výběru pořadatele pro ME bylo Brno pro domácí federaci logickou volbou. "Jednak jsme řekli, že uděláme jedno hlavní město basketbalu a navíc nám město Brno vyšlo velmi vstříc v rámci infrastruktury a podmínek pro pořádání takovýchto akcí," doplnil Konečný.

Výsledky posledního mistrovství Evropy