Nevím, proč nás osud takhle zkouší. Tohle je příliš kruté, řekla po porážce Ptáčková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nevím, proč nás osud takhle zkouší. Tohle je příliš kruté, řekla po porážce Ptáčková
Češky měly výhru na dosah...
Češky měly výhru na dosah...Profimedia
České basketbalistky sice na mistrovství Evropy i s výrazně omlazeným týmem dosáhly na nejlepší výsledek od roku 2013, přesto pro ně skončil turnaj v slzách smutku. Po čtvrtečním čtvrtfinále s Maďarskem, v němž jim sebral chybný verdikt rozhodčích postup do semifinále, neproměnily ani druhou šanci alespoň na účast v kvalifikaci o olympijské hry v Paříži. Výhru v duelu s Německem ztratily Češky v normální hrací době po střele soupeře s klaksonem, v prodloužení jim nestačil ani šestibodový náskok. Trenérka Romana Ptáčková věří, že hráčky tak krutý závěr do budoucna zocelí.

"Tohle už je příliš kruté. Dnes k tomu máme asi hodně výhrad. Nevím, proč nás osud takhle zkouší. Možná do budoucna to ty hráčky pozvedne a zocelí. Ale já musím říct, že dnes jsme prohrály zaslouženě. Německo mělo brutální převahu na doskoku, praly jsme se s tím, jak jsme jen mohly," řekla Ptáčková novinářům po prohře 69:71 po prodloužení.

Její tým smazal ve druhé čtvrtině desetibodovou ztrátu a v závěru sahal po úspěchu. I díky 12 bodům Kateřiny Zeithammerové, která třetinu svého příspěvku zaznamenala v nastavení. "I s prodloužením máme sedm ztrát, což znamená, že v útoku jsme dokázaly dobře udržet míč, ale proti tak velké výškové převaze se těžko vybudují kvalitní střelecké pozice. Bylo to hodně znát, ony hodně přebíraly a byly tam pořád někde ruce. Až potom Katka Zeithammerová to hodně rozhýbala a tou rychlostí se začala prosazovat," uvedla Ptáčková.

Utkání Německo – Česko 71:69p

Český tým podobně jako na celém turnaji bojoval v každém okamžiku na hřišti. "Bylo to příkladné po celé mistrovství. Věděly jsme, že to tak musíme pojmout, protože nemáme hráčky, které hrají tak jak u soupeřů kvalitní zahraniční soutěže, eventuálně nemají takovou minutáž. Už nechci opakovat, že je tady hodně hráček poprvé na mistrovství Evropy. Bojovaly o svou šanci, za týmový výkon si myslím, že zasloužíme pochvalu," podotkla Ptáčková.

Dlouholetá trenérka mládežnický reprezentací, která loni v květnu nahradila u seniorského týmu Slováka Štefana Svitka, byla na prvním ME a stejně tak pětice jejích svěřenkyň. Vedle Zeithammerové také Simona Sklenářová, Petra Holešínská a osmnáctileté Emma Čechová a Dominika Paurová.

S týmem se dostala Ptáčková do čtvrtfinále EuroBasketu poprvé po deseti letech. Úspěch ale převážilo zklamání z posledních dvou duelů. "Zpětně to takhle hodnotit budeme, teď je to hrozně těžké, protože jsme se cítily mizerně před dvěma dny, cítíme se mizerně i dnes. Bylo to opravdu na dosah. Nevím, jestli 0,4 sekundy stačilo, aby padl koš. Hráčka docela dlouho držela míč. O to je těžší, že jsme si zase myslely, že vítězství je naše. Holt zase přišla změna," dodala Ptáčková.