Nejlepší výsledek v distančním závodu v SP. Janatová byla ve stíhačce v Davosu desátá

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nejlepší výsledek v distančním závodu v SP. Janatová byla ve stíhačce v Davosu desátá
Kateřina Janatová vybojovala nejlepší výsledek v distančním závodu ve Světovém poháru.
Kateřina Janatová vybojovala nejlepší výsledek v distančním závodu ve Světovém poháru.Profimedia
Kateřina Janatová (26) doběhla desátá ve stíhacím závodu na 20 kilometrů klasickou technikou v Davosu v páté etapě Tour de Ski. rodačka z Jilemnice vybojovala nejlepší výsledek v distančním závodu ve Světovém poháru. Na vítěznou Finku Kerttu Niskanenovou ztratila přes 16 vteřin. Vedení v miniseriálu udržela dnes třetí Američanka Jessie Digginsová. Závod mužů vyhrál Nor Harald Östberg Amundsen, který si upevnil vedení v miniseriálu. Adam Fellner skončil na 27. místě.

Niskanenová triumfovala po těsném finiši o 0,8 vteřiny před Američankou Rosie Brennanovou. Vedoucí žena Světového poháru Digginsová ztratila na vítězku více než osm sekund. Po závodech v Davosu vyvrcholí Tour de Ski v příštích dnech dvěma závody v italském Val de Fiemme.

Janatová startovala třináctá se ztrátou 59 vteřin na vítězku středečního sprintu Švédku Linn Svahnovou. Čelo závodu se ale brzy sjelo dohromady. Janatová sice vypadla z první dvacítky, ve druhé polovině závodu se však dotáhla zpět.

Závodnice se za vytrvalého sněžení držely dlouho v početné skupině. Až v závěru se podařil nástup Niskanenové s Brennanovou. Držela se i Janatová, která více než dva kilometry před cílem figurovala na sedmém místě. V závěru ji předstihly ještě Norky Heidi Wengová, Kristin Fosnaesová a Švédka Jonna Sundlingová.

"Jsem nadšená. Vždycky zajedu jeden z nejlepších výsledků, když to nejméně čekám a mám největší pochyby," řekla v nahrávce pro média Janatová. "Dnes sněžilo a nevím, kdy se naposledy závod takhle vyvíjel, že by jel spolu balík sedmnáct kilometrů. Nečekala jsem, že budu mít takový finiš, ale v kopci mě dost podržely lyže. Myslím, že jsem ani jednou nepodsmekla," dodala.

Výsledky stíhacího závodu žen v Davosu

Také závod mužů rozhodl finiš. O vítězství s Amundsenem se utkal Henrik Dönnestad. Amundsen nakonec krajana zdolal o půl vteřiny a zvýraznil náskok v čele průběžného pořadí Tour de Ski. Jediný český zástupce Fellner zaznamenal díky 27. místu nejlepší výsledek v sezoně. Na Amudsena ztratil bezmála dvě a půl minuty.

Tour de Ski vyvrcholí v dalších dnech v italském Val di Fiemme. V sobotu se poběží klasická patnáctka a o den později závod s hromadným startem na deset kilometrů volnou technikou s tradičním výběhem na Alpe Cermis.

Výsledky stíhacího závodu žen v Davosu