Druhá etapa Tour de Ski patřila v Toblachu Finům. Sérii vedou Digginsová a Valnes

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Druhá etapa Tour de Ski patřila v Toblachu Finům. Sérii vedou Digginsová a Valnes
Kerttu Niskanenová vybojovala v Toblachu premiérové umístění na stupních vítězů v aktuální sezoně SP.
Kerttu Niskanenová vybojovala v Toblachu premiérové umístění na stupních vítězů v aktuální sezoně SP.Profimedia
První distanční závod v tomto ročníku Tour de Ski vyhráli finská běžkyně na lyžích Kerttu Niskanenová a její krajan Perttu Hyvärinen. Niskanenová vybojovala ve druhé etapě série na trati 10 km klasickou technikou v Toblachu premiérové umístění na stupních vítězů v aktuální sezoně Světového poháru, Hyvärinen se na pódium dostal v individuálním závodu SP letech poprvé. Jediná Češka na startu Kateřina Janatová zaběhla 35. čas. Adam Fellner, jenž mezi muži pokračuje rovněž jako jediný z reprezentantů, obsadil 41. místo. Michal Novák po prodělané nemoci z Tour odstoupil.

Do pondělní novoroční stíhačky na 20 km volně vyrazí jako vedoucí žena Tour de Ski Američanka Jessie Digginsová, jež si dnešním třetím místem pojistila žluté číslo lídra pořadí Světového poháru. Mezi muži se vedení v Tour ujal díky druhému místu na desítce Nor Erik Valnes.

Niskanenová ovládla desetikilometrový závod klasicky pošesté v kariéře, na jiné trati stříbrná olympijská medailistka z loňských her v Pekingu vyhrát v SP nedokázala. V Toblachu zvítězila s náskokem 6,7 sekundy před Němkou Victorií Carlovou, třetí skončila Digginsová před krajankou Rosie Brennanovou, jež měla nejrychlejší čas v polovině trati a o stupně vítězů přišla až v závěru.

Janatová se do pátého kilometru pohybovala na začátku páté desítky pořadí, pak se posunula vpřed a za vítězkou zaostala o dvě minuty a sekundu. V průběžné klasifikaci Tour de Ski jí patří 34. místo s mankem 2:19 na Digginsovou. Ta vede o sedm sekund před Carlovou a o 11 před vítězkou sobotního sprintu Linn Svahnovou ze Švédska. Niskanenová je pátá s odstupem 28 sekund.

Výsledky ženského závodu na 10 km

Hyvärinen ovládl závod se suverénním náskokem 16,2 sekundy před Valnesem a stal se prvním nenorským vítězem distančního závodu SP v sezoně. Třetí skončil další Nor Harald Östberg Amundsen, který v hodnocení Tour ztrácí na druhém místě na Valnese čtyři sekundy.

Fellner za vítězem zaostal o 1:42,4 minuty a v průběžném pořadí Tour figuruje na 43. místě. Za Valnesem zaostává o 2:21 minuty.

Výsledky mužského závodu na 10 km