Chanavat a Svahnová vstoupili do lyžařské Tour de Ski výhrami ve sprintu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Chanavat a Svahnová vstoupili do lyžařské Tour de Ski výhrami ve sprintu

Lucas Chanavat zahájil Tour de Ski triumfem.
Lucas Chanavat zahájil Tour de Ski triumfem.Profimedia
Francouz Lucas Chanavat (29) a Švédka Linn Svahnová (24) vyhráli v Toblachu úvodní sprinterský díl Tour de Ski. Čeští běžci na lyžích Ondřej Černý (24) a Kateřina Janatová (26), kteří v Itálii prošli z kvalifikace do vyřazovacích bojů, vypadli shodně ve čtvrtfinále. V kvalifikaci mimo jiné ztroskotala česká jednička Michal Novák (27), jenž po prodělané nemoci neplánuje absolvovat celý seriál.

Vítěz kvalifikace Chanavat vybojoval po suverénním výkonu třetí individuální výhru v kariéře s náskokem 22 setin před krajanem Julesem Chappazem, jenž se na stupně vítězů dostal poprvé. Pódiový debut oslavil i třetí Američan Ben Ogden.

V desátém závodě sezony SP skončili poprvé bez medaile Norové, kteří přitom dosud vždy brali první místo. Čtyři z předchozích pěti závodů vyhrál Johannes Hösflot Klaebo, jenž ale coby největší favorit a obhájce celkového vítězství účast na Tour de Ski vzdal kvůli nemoci. Nejlepším reprezentantem běžecké velmoci byl na čtvrtém místě Erik Valnes.

Kompletní výsledky závodu – muži

Svahnová v těsném finiši finále porazila krajanku a nejrychlejší ženu kvalifikace Jonnu Sundlingovou o sedm setin. Třetí skončila Norka Kristine Stavaas Skistadová.

Kompletní výsledky závodu – ženy

Češi skončili ve čtvrtfinále

Černý zajel v kvalifikaci na trati 1,4 km volně desátý čas. Ve své čtvrtfinálové rozjížďce skončil pátý a v konečném pořadí obsadil 21. místo stejně jako o dva roky starší Janatová, jež byla v kvalifikaci jedenáctá.

"Já jsem s dnešním závodem celkem spokojený, celkově loni bych tento výsledek nazval průměrným a chtěl bych víc, ale po vstupu do letošní sezony jsem s dnešním výsledkem celkem spokojený a věřím, že se to bude jen zlepšovat," uvedl pro svazový web Černý, kterého už další závody na Tour de Ski nečekají. Soustředit se bude na přípravu na SP v Oberhofu a v Gomsu. "Na tyto závody se těším, forma se zvedá, takže věřím, že se dostanu tam, kde loni, a třeba i výš," dodal.

Blízko postupu do třicítky pro vyřazovací kola byl Luděk Šeller, který obsadil 34. pozici. Novák byl čtyři příčky za ním. Adam Fellner, jenž by měl stejně jako Janatová odjet celou Tour, měl 53. čas. Druhá z českých lyžařek Barbora Antošová obsadila 46. místo.

"Při rozjetí jsem se cítil opravdu špatně, nemohl jsem pořádně dýchat. Při závodě jsem cítil, jako by mě tělo nechtělo pustit za hranu. Myslel jsem si, že budu rychlejší, ve skutečnosti jsem ztratil hned po pár stech metrech docela dost vteřin, ale pak už jsem to tempo celkem držel," komentoval svůj start Novák. "Po závodě si s týmem a doktory vyhodnotíme, zda vůbec má cenu pokračovat," konstatoval.

Seriál SP a Tour de Ski budou pokračovat v neděli od 12:15 závody na 10 km klasicky.