Ferrari potvrdilo odchod šéfa. Věřím, že je to správný krok, sdělil Binotto

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ferrari potvrdilo odchod šéfa. Věřím, že je to správný krok, sdělil Binotto
Mattia Binotto působil v pozici manažera stáje formule 1 Ferrari čtyři roky.
Mattia Binotto působil v pozici manažera stáje formule 1 Ferrari čtyři roky.
Profimedia
Stáj formule 1 Ferrari bude mít od 1. ledna nového šéfa. Italský tým potvrdil odchod dosavadního principála Mattii Binotta (53) po čtyřech letech. Vedení Ferrari oznámilo, že přijalo rezignaci manažera k 31. prosinci. Jméno jeho nástupce chce oznámit v novém roce. Jako možný kandidát přichází podle italských médií, která Binottův konec avizovala už v minulém týdnu, v úvahu o rok starší Francouz Frédéric Vasseur, který od roku 2017 vede tým Alfa Romeo, dříve fungující pod názvem Sauber.

"S velkou lítostí jsem se rozhodl ukončit spolupráci s Ferrari. Myslím, že je to správný krok ve správném okamžiku, jakkoliv to bylo těžké rozhodnutí," uvedl Binotto v prohlášení Ferrari.

Švýcarský rodák Binotto působí ve Ferrari už od roku 1995, začínal jako technik v oddělení motorů, později byl jeho vedoucím a od roku 2016 byl technickým ředitelem Ferrari. Začátkem roku 2019 vystřídal ve funkci šéfa Scuderie Maurizia Arrivabeneho, který vedl tým čtyři roky.

Přehled Formule 1

Ani pod Binottovým vedením Ferrari neukončilo čekání na první jezdecký titul od roku 2007, kdy ho pro slavnou stáj získal Fin Kimi Räikkönen. Jen o rok méně trvá pauza od posledního zisku Poháru konstruktérů.

V uplynulé sezoně obsadilo Ferrari v obou šampionátech druhé místo. Vicemistrem světa za suverénním Maxem Verstappenem z Red Bullu se stal Charles Leclerc, který po skvělém vstupu do sezony vedl po třech závodech pořadí s náskokem 46 bodů na nizozemského rivala. Nakonec s ním ale prohrál o 146 bodů, poté co jeho sezonu provázely jezdecké chyby, technické problémy a mnohdy i chybná strategie.