Výhra nad Čechy by byla obrovským krokem k postupu, prohlásil trenér Albánie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Výhra nad Čechy by byla obrovským krokem k postupu, prohlásil trenér Albánie

Sylvinho si je vědom toho, že jeho svěřence čeká důležitý zápas.
Sylvinho si je vědom toho, že jeho svěřence čeká důležitý zápas.Profimedia
Trenér albánských fotbalistů Sylvinho (49) považuje čtvrteční kvalifikační zápas s Českem o postup na mistrovství Evropy 2024 za mimořádně důležitý, nikoli však rozhodující. Je si ale vědom toho, že vítězství by jeho svěřence výrazně posunulo k vysněné účasti na závěrečném turnaji v Německu. Brazilského kouče albánského výběru citovala agentura Reuters.

Albánie v září remizovala v pražském Edenu s Čechy 1:1, poté doma zdolala Polsko 2:0 a vyšvihla se do čela skupiny E o dva body před tým Jaroslava Šilhavého, který má zápas k dobru, a Moldavsko. Po utkání s Českem zakončí kvalifikační boje v listopadu v Moldavsku a doma s Faerskými ostrovy. Albánie se dosud probojovala pouze na Euro 2016.

"Máme před sebou tři finále, ke každému z nich musíme přistoupit jako doposud. Všechno to začne ve čtvrtek. Vítězství proti Čechům by bylo obrovským krokem vpřed k našemu dlouho očekávanému postupu. Je to mimořádně důležité, ale pořád ne rozhodující," řekl Sylvinho.

Důležitý je bojovný duch

Albánie, kterou předtím vedli čtyři italští trenéři za sebou, se ujal v lednu tohoto roku. Působení na její lavičce načal kvalifikační porážkou 0:1 v Polsku. "Měli jsme velkou šanci vrátit se s lepším výsledkem. Nejdůležitější ale na premiéře bylo propojení s hráči. Okamžitě pochopili, co po nich žádáme," uvedl zkušený Brazilec, jehož tým v dalších čtyřech kvalifikačních duelech bodoval a tři vyhrál.

Tabulka skupiny E. (10. 10.)
Tabulka skupiny E. (10. 10.)Livesport

"Určitě chceme být dobře organizovaným týmem, který střílí hezké branky a předvádí krásné akce. V první řadě ale trvám na tom, aby si mužstvo udrželo svoji identitu, kterou je bojovný duch. Vůle, odhodlání, nasazení, to hráči pochopili hned na začátku," prohlásil bývalý kouč Lyonu a Corinthians.

Pochvaluje si, že se spolu s asistentem Dorivou rozhodli přestěhovat do albánské metropole. "Musíme být v Tiraně, právě tady se naše práce rozvíjí. Hodně cestujeme, potkáváme se s hráči, ale databáze, kterou nám poskytuje albánský svaz, je k nezaplacení. Kdybychom v Tiraně nebyli, pravděpodobně bychom neobjevili Jasira Asaniho," podotkl Sylvinho.

Objev Asani

Osmadvacetiletý hráč korejského Kwangdžu debutoval v národním týmu až letos a v pěti utkáních zaznamenal dvě branky a stejný počet asistencí. "Po světě žijí miliony Albánců. Hledali jsme pravé křídlo hrající levou novou a našli jsme Asaniho. Okamžitě se nám líbilo, co jsme viděli, hodně nám pomáhá," konstatoval Sylvinho.

"Naší filozofií je, aby naše práce hráče oslovila. Ať výsledky, projekt a struktura, kterou budujeme, mluví za nás a dotknou se srdcí a duší albánských hráčů působících v zahraničí, aby cítili touhu vracet se domů," řekl někdejší hráč Arsenalu, Barcelony či Manchesteru City.

Přehled zápasu Albánie – Česko (12. října, 20:45)