Sparta rozstřílela Boleslav 5:0 a po 23 letech obhájila titul. Kuchta složil poker

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta rozstřílela Boleslav 5:0 a po 23 letech obhájila titul. Kuchta složil poker

Aktualizováno
Jan Kuchta nasázel v Boleslavi čtyři branky.
Jan Kuchta nasázel v Boleslavi čtyři branky.Profimedia
Sparta po 23 letech obhájila ligový titul, v Mladé Boleslavi zvítězila v předposledním kole nadstavbové skupiny 5:0 a získala 38. triumf mezi tuzemskou elitou. Letenští, kteří 86 body vyrovnali bodové maximum v samostatné lize, uspěli v Boleslavi především díky čtyřem gólům (pokeru) Jana Kuchty. Důležitý bod získala v boji o čtvrté místo Ostrava, která remizovala v Plzni 1:1, Slavia zvládla duel na Slovácku, kde uspěla poměrem 2:1.

Mladá Boleslav – Sparta Praha 0:5

Jako první výrazněji zahrozili domácí, když po přihrávce Patrika Žitného zakončoval Benson Sakala, zambijský záložník ovšem napálil míč pouze do boční sítě. Do vedení tak šli Pražané. Střela Angela Preciada se odrazila od tyče přímo ke Kuchtovi, jenž jednoduchou úlohu splnil na jedničku a vyslal Spartu vstříc druhému titulu v řadě.

Útočník, který bude už navždy spojený se skandálem během reprezentační pauzy, o chvíli později skóroval znovu poté, co k jeho nohám vyrazil střelu Lukáše Haraslína brankář Boleslavi. Útočník týmu z Letné navíc před odchodem do šaten zkompletoval hattrick, když ho přesným centrem našel Haraslín. Na konci poločasu mohla být propast mezi týmy ještě hlubší, jenže Preciado hlavou jen orazítkoval břevno.

Individuální statistky Jana Kuchty.
Individuální statistky Jana Kuchty.Opta by Stats Perform / Profimedia

Hned po změně stran se mezi přesné střelce zapsal Kuchta znovu, tentokrát mu míč před odkrytou část branky naservíroval po fantastickém zpracování kapitán Krejčí. Popáté mohl bývalý útočník Slavie rozjásat početný hostující kotel po protiútoku vedeném Haraslínem, neúnavného běžce ale skvěle vychytal Petr Mikulec.

Kosmetickou úpravu skóre zařídil necelou čtvrthodinu před koncem střídající Patrik Vydra, jenž předvedl parádní náběh ze druhé vlny a završil nepopulárního "bůra".

Statistiky utkání Mladá Boleslav – Sparta.
Statistiky utkání Mladá Boleslav – Sparta.Opta by Stats Perfrom

Slovácko – Slavia Praha 1:2

Sešívaní se naděje na titul vzdávat nechtěli, což dokázal bývalý útočník Slovácka Václav Jurečka, pokus přehodit Milana Heču mu však nevyšel. Bývalý brankář Sparty se předvedl i o několik minut později, kdy centr Davida Zimy našel Ivana Schranze.

Slovenský univerzál se ocitl v centru dění i při další větší příležitosti, nicméně místo střely volil přihrávku pod sebe, kterou si vzal do parády Heča. Chuť na otevření skóre měl také Tomáš Holeš, jeho střela však prosvištěla vedle tyče. Další gólovku měl na noze Matěj Jurásek, jenže ten trestuhodně zblízka přestřelil bránu domácích.

Statistiky utkání Slovácko – Slavia.
Statistiky utkání Slovácko – Slavia.Opta by Stats Perform

Smůlu v koncovce prolomil až krátce po odehrané hodině Holeš, jenž si po přihrávce Lukáše Provoda napřed navedl balon na střed, načež slabší levačkou obstřelil Heču. Vedení ale Pražanům nevydrželo dlouho. Poté, co Patrik Blahút nasadil Jurečkovi jesle, nacentroval přímo na Zimu, jenž smolně překonal vlastního brankáře. Jenže ani radost z vyrovnání neměla dlouhého trvání, když pas Davida Douděry prostrčil do brány Chytil. Na jeho 16. trefu v ročníku už celek z Uherského Hradiště zareagovat nedokázal.

Viktoria Plzeň – Baník Ostrava 1:1

Od začátku utkání měli hráči hostujícího Baníku více ze hry, nedokázali ale využít svých dobrých příležitostí ke vstřelení vedoucí branky. V 17. minutě se po nenápadné akci na druhé straně naopak prosadil bývalý hráč ostravského celku Matěj Vydra, kterému ovšem radost z jeho čtvrtého gólu v sezoně překazil ofsajd. Ani zbytek poločasu přesný zásah nenabídl a obě mužstva mířila do kabin za stavu 0:0.

Statistiky utkání Plzeň – Ostrava.
Statistiky utkání Plzeň – Ostrava.Opta by Stats Perform

Obraz hry se po pauze obrátil a viktoriáni převzali otěže pevně do svých rukou. Již zkraje poločasu si Vydra spravil chuť po neuznané brance z prvního dějství a po přihrávce Jana Klimenta zakončoval pohodlně za záda bezmocného Jiřího Letáčka.

Svěřenci Miroslava Koubka nedokázali převahu po vstřelení vedoucího gólu přetavit v pojistku, a tak museli přihlížet tomu, jak se do jejich sítě prosadil přízemní střelou David Buchta. Videorozhodčí byl i nadále udržován v permanenci, když se v 78. minutě prosadil střídající Filip Kubala, ale ani jeho gól kvůli ofsajdovému postavení neplatil.

Tabulka nadstavby FORTUNA:LIGY