Hráč měsíce očima analytiků: Pau Cubarsí. Stoper, který udivuje svou vyspělostí už v 17 letech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Hráč měsíce očima analytiků: Pau Cubarsí. Stoper, který udivuje svou vyspělostí už v 17 letech
Pau Cubarsí se rychle stal oporou obrany Barcelony.
Pau Cubarsí se rychle stal oporou obrany Barcelony.Profimedia
Byl to téměř jistě ten nejlepší narozeninový dárek, jaký kdy dostal. Španělský talentovaný stoper Pau Cubarsí (17) se letos v lednu, pouhý den před svými sedmnáctinami, dočkal prvního ligového startu v dresu Barcelony. Od té doby chyběl v její sestavě jen v jediném utkání ve všech soutěžích. Vytáhlý 184 centimetrů vysoký obránce okamžitě upoutal svými výkony, a to natolik, že dokonce zasáhl i do obou dvou nedávných přípravných duelů reprezentace.

Z obrany Blaugranas vytlačil Dána Christensena, který nyní nastupuje buď ve středu zálohy, nebo je mezi náhradníky. V pěti březnových utkáních dokonce Cubarsí chyběl na hřišti jen pouhých 15 minut a výraznou měrou přispěl k tomu, že jeho tým inkasoval během této doby jediný gól. 

A to všechno, hodí se ještě jednou připomenout, v pouhých 17 letech! Jen jeho spoluhráč a další zázračné dítě z barcelonské akademie La Masia Lamine Yamal je mladší z těch, kteří absolvovali v klubech z elitních pěti evropských lig v této sezoně alespoň 500 minut napříč všemi soutěžemi.

Cubarsí neuchvátil jen v domácí lize. V půlce minulého měsíce debutoval v Champions League a stal se nejmladším hráčem, jenž si odbyl premiéru v jejích vyřazovacích bojích (dosud držel rekord David Alaba z roku 2010 v barvách Bayernu, Cubarsí byl o plných 208 dní mladší). V domácí odvetě osmifinále s Neapolí (3:1) byl ke všemu vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

V sestavě rozhodně nehraje druhořadou roli, naopak. Řídí rozehrávku, s míčem si rozumí. A málokdy se splete, v březnu vykázal nejvyšší úspěšnost pasů i jejich největší počet ze všech hráčů Barcelony (365 povedených přihrávek, efektivita 92,4 %), tvůrce hry Ilkay Gündogan skončil až za ním (323, 91 %).

Jako absolvent proslulé klubové líhně talentů je přirozeně zvyklý držet balon, čekat na vhodný moment pro přihrávku a podporovat útok. Na kontě měl v uplynulém měsíci 84 driblinků delších než pět metrů, v celé LaLize jich zvládli víc už jen Gündogan (103) a záložník Realu Aurélien Tchouaméni (85).

I když Cubarsí mnohokrát vyvážel míč primárně jako útěk z nebezpečné situace, než že by měl v tu chvíli v hlavě útočení, pořád absolvoval vysoký počet progresivních běhů a ve španělské lize patřil v tomto ohledu do elitní dvacítky. Zároveň z celé Barcelony založil nejvyšší počet akcí ze hry, které vedly ke střele (šest, stejně jich má na kontě i Gündogan).

Srovnání Barcelony s mladým stoperem a bez něj.
Srovnání Barcelony s mladým stoperem a bez něj.Opta by Stats Perform / Livesport

Mladý stoper je díky své výšce a předvídavosti spolehlivý v osobních soubojích. A to jak na zemi (55,6 %, 20 úspěšných ze 36), tak ve vzduchu (50 %). V čem však vyčnívá, to jsou souboje o míč. Celkem devětkrát se mu v minulém měsíci podařilo o něj obrat soupeřova hráče, a to z 11 takových situací, jichž se zúčastnil. Opět nejlepší výsledek ze všech hráčů katalánského velkoklubu.

Jeho fanouškům může připomínat argentinského univerzála Javiera Mascherana, jehož kouč Pep Guardiola po příchodu z Liverpoolu předělal z defenzivního záložníka na stopera. Podle statistik podává Cubarsí výkony na úrovni svého předchůdce v sezoně 2015/16. Tehdy Barca triumfovala v lize, domácím poháru, Superpoháru UEFA a mistrovství světa klubů…

Kdo ví, třeba velké týmové trofeje čekají už v tomto ročníku i na tenhle mimořádný talent. První velkou zkouškou bude v následujících týdnech čtvrtfinále Ligy mistrů proti Mbappého PSG.