Zápas o miliardy a postup do Premier League vyhrál Southampton, vrací se po roční pauze

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Zápas o miliardy a postup do Premier League vyhrál Southampton, vrací se po roční pauze

Fotbalisté Southamptonu slaví postup do Premier League.
Fotbalisté Southamptonu slaví postup do Premier League.Profimedia
Fotbalisté Southamptonu ve finále play off anglické Championship porazili ve Wembley Leeds 1:0 a zajistili si poslední místenku pro příští ročník Premier League. Rozhodující gól vstřelil již ve 24. minutě Adam Armstrong (27), který se proti The Peacocks prosadil potřetí v řadě. Southampton si tak společně s už jistě postupujícími Leicestrem a Ipswichem příští rok zahraje nejvyšší anglickou soutěž.

Leeds – Southampton 0:1

V hlavní fázi soutěže byly bodově odskočené čtyři celky, a tak se zdálo fér, že se do finále play off probojovaly právě třetí a čtvrtý tým tabulky. Jejich průchod semifinálovými boji byl takřka totožný, nejprve si totiž dojely na stadion outsidera pro bezbrankovou remízu, aby následně jasně ovládli domácí odvety. Z pohledu vzájemných duelů této sezony měl být favoritem Southampton, jenž hlavně díky Armstrongovi vyhrál oba z nich.

Úvodní minuty patřily hráčům v bílých dresech jak z hlediska držení míče, tak z hlediska střel. Následně ovšem začali vystrkovat růžky i The Saints a zahrozili například střelou Williama Smallbonea z přímého kopu. Pak už úřadoval expert na Leeds Armstrong. Anglický střelec si ve 24. minutě na hranici ofsajdu naběhl na přihrávku Smallbonea, precizně zakončil a otevřel skóre. Zvýšit mohl v závěru poločasu opět Armstrong, tentokrát ovšem zakročil Illan Meslier v bráně The Whites.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Leeds se nemínil snu o návratu do Premier League vzdát a v úvodu druhého dějství soupeři prakticky nepůjčil míč. Převahu ale nedokázal zúročit Joe Rodon po průniku do šestnáctky a následně ani Crysencio Summerville po zajímavé střele zpoza vápna. The Saints tak spoléhali na brejky, po jednom z nich byl blízko gólu Samuel Edozie.

Důležité však pro Southampton bylo udržet vítězství, a tak se soustředili především na bránění. To mu šlo přímo učebnicově, a tak byl jedinou další hrozbou ze strany United Daniel James, jenž v 84. minutě nastřelil břevno a v nastavení jej vychytal Alex McCarthy. Z dvojice loňských odpadlíků z Premier League si tak návrat mezi anglickou elitu vybojoval Southampton.