Norsko – Česko: Haškova omlazovací kúra s nováčky. O místo na ME zabojují ligové komety i brankář z Rakouska

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Haškova omlazovací kúra s nováčky. O místo na ME zabojují ligové komety i brankář z Rakouska

Mezi nováčky patří i Adam Gabriel (vlevo).
Mezi nováčky patří i Adam Gabriel (vlevo).Profimedia
První dvě utkání české reprezentace pod novým trenérským štábem se blíží. Do zápasů proti Norsku a Arménii by mohlo zasáhnout hned pět nováčků. Jde o mladé borce, kteří by do několika let mohli tvořit osu národního výběru.

Vítězslav Jaroš

Gólman, 22 let

Konkurenti v týmu: Jindřich Staněk a Matěj Kovář

Dlouho byl kvůli působení v Anglii trochu mimo dění. Byl sice hráčem Liverpoolu, ale chodil po hostováních a příležitost v áčku Reds nepřišla. Nicméně v posledních měsících se dostal i do povědomí většiny fanoušků. 

Stal se totiž jedničkou českého výběru na ME do jednadvaceti let, kde odchytal všechny zápasy. Na podzim zůstal v Liverpoolu, v zimě se hovořilo o zájmu Slavie, odkud na Britské ostrovy odcházel. Nic se ale neupeklo. Nakonec zamířil do rakouského Sturmu Graz, kde se postavil do branky a rád by vychytal mistrovský titul.

Jaroš na tréninku české reprezentace.
Jaroš na tréninku české reprezentace.Profimedia

Robin Hranáč

Obránce, 24 let

Konkurenti v týmu: Ladislav Krejčí, David Zima, Tomáš Holeš, Tomáš Vlček 

Jedna z komet posledních měsíců. V Pardubicích vyrostl v kvalitního ligového stopera, za což trenérovi Radoslavu Kováčovi děkovali v Plzni, jejíž kmenovým hráčem byl. 

Po letním návratu do Viktorie chvíli čekal na šanci, ale jakmile ji chytil, nepustil ji. V lize má v této sezoně odehraných 24 utkání, z pozice stopera hned třikrát skóroval. Navíc mu vůbec nedělala problém ani evropská scéna, na které hrál v rámci Evropské konferenční ligy poprvé. Jinými slovy, mladých stoperů s českým pasem, kteří by hráli ve větší formě a pohodě, moc nenajdete.

Statistiky hráče.
Statistiky hráče.Livesport

Tomáš Vlček

Obránce, 23 let

Konkurenti v týmu: Ladislav Krejčí, David Zima, Tomáš Holeš, Robin Hranáč

Obdobný případ jako Hranáč. Kmenový hráč Slavie, hostování v Pardubicích, raketový růst a současné působení zpět v elitním klubu. Navíc je o rok mladší. 

Neodehrál sice tolik zápasů jako Hranáč, nicméně v konkurenci jaká ve Slavii je, se něco takového dalo předpokládat. V lize má zatím šestnáct utkání za "sešívané", trenéři na něj hojně spoléhali i v Evropské lize. Jeho velká výhoda? Zahraje uprostřed i na kraji obrany a ani na jedné pozici jeho výkony neklesají. Je na tom výborně rychlostně, navíc má průnikové přihrávky, které ho zdobí. Bude zajímavé ho sledovat na reprezentační úrovni. 

Adam Gabriel

Obránce, 22 let

Konkurenti v týmu: David Douděra, Tomáš Vlček

I syn bývalého reprezentanta Petra Gabriela má za sebou velmi zajímavý progres. Je rychlý, důrazný a v ofenzivě přesný. Ideální vlastnosti pro moderního pravého beka. Ze Sparty odešel v létě 2022 jako součást balíčku za Jana Mejdra do Hradce Králové a vypracoval se v zajímavého ligového beka.

Vyhlédnul si ho dánský Midtjylland, který zřídkakdy sáhne vedle. Gabriel za sebou má třináct ligových utkání, ve kterých vstřelil branku i asistoval. Po zimní pauze se dostal do formy, ve třech po sobě jdoucích zápasech pomohl k třem čistým kontům. Pokud by se do nominace v Německu nevešel Vladimír Coufal, otevřela by se pro něj velká šance.

Adam Gabriel je poprvé v národním týmu.
Adam Gabriel je poprvé v národním týmu.@ceskarepre_cz

Pavel Šulc

Záložník, 23 let

Konkurenti v týmu: Adam Hložek, Matěj Jurásek, Ondřej Lingr

Ve FORTUNA:LIZE nehraje hráč, který by měl v této sezoně větší fazonu než plzeňský špílmachr. Nejen, že si Šulc říká o velký přestup, ale také o pozvánku na letní evropský šampionát.

Štempl by na to mohl dát na probíhajícím reprezentačním srazu, kam odjel jako nejlepší střelec ligy se čtrnácti brankami, další přidal v Evropské konferenční lize. Pokud mu forma vydrží, mohl by být na ME někým, koho český fotbal dlouho hledá. Tedy ofenzivního záložníka, který si dokáže poradit v těžkých situacích a nemá problém s produktivitou.

Šulc prožívá skvělou sezonu.
Šulc prožívá skvělou sezonu.Livesport

Přehled zápasu Norsko – Česko (pátek, 18:00)