MS v hokeji, 9. den: Dánsko favorita nezaskočilo, Švýcarsko přetlačilo Kanadu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

MS v hokeji, 9. den: Dánsko favorita nezaskočilo, Švýcarsko přetlačilo Kanadu

Aktualizováno
Kanaďané na švýcarkou defenzivu příliš nevyzráli.
Kanaďané na švýcarkou defenzivu příliš nevyzráli.IIHF
V pořadí 87. světový šampionát pod hlavičkou IIHF se překlopil do druhého týdne a v sobotu odškrtl dalších šest zápasů. Nabitý program načal před polednem vedle Česka s Norskem také souboj USA s Dánskem, jemuž se v honbě za postupem do čtvrtfinále nepodařilo favorita zaskočit, padlo 0:3. Ve šlágru v Rize uspělo v bitvě o první místo ve skupině B Švýcarsko, Kanadu přetlačilo 3:2. Neméně důležitý duel zvládli domácí Lotyši, kteří demolicí Kazachstánu 7:0 udělali důležitý krok k účasti mezi elitní osmičkou.

USA – Dánsko 3:0

Skupina A, Nokia Arena (Tampere, Finsko)

Američané vyhráli v základní hrací době i pátý zápas na turnaji a mají jistý postup do čtvrtfinále. Odpor houževnatého soka však zlomili až ve třetí třetině, do 50. minuty se hrálo bez branek. Gól a dvě asistence si připsal Alex Tuch, čisté konto udržel Casey DeSmith. Dánové prohráli podruhé na šampionátu, s osmi body drží čtvrté místo v tabulce skupiny A.

Norsko – Česko 0:2

Skupina B, Arena Riga (Riga, Lotyšsko)

Soubor Kariho Jalonena si po pátém utkání na turnaji s předstihem zajistil postup do čtvrtfinále. Góly padaly pouze v úvodní třetině, postarali se o ně spolehlivý kanonýr Dominik Kubalík, který využil přesilovku pěti proti třem, a další útočník Jakub Flek. Brankář Karel Vejmelka udržel ve 14. utkání v národním týmu potřetí čisté konto.

V neděli se Češi utkají od 19:20 se Švýcary a vystoupení v základní skupině B zakončí v úterý od 15:20 proti Kanadě. Další vývoj ve skupině rozhodne o jejich nasazení od čtvrtečního čtvrtfinále a o tom, zda se na něj budou stěhovat do Tampere.

Rakousko – Finsko 1:3

Skupina A, Nokia Arena (Tampere, Finsko)

Finští hokejisté porazili na mistrovství světa v Tampere Rakousko 3:1, připsali si čtvrtou výhru a zajistili si postup do čtvrtfinále. Úřadující světoví šampioni jsou druzí ve skupině A se ziskem 13 bodů. Odehráli ale o dvě utkání více než třetí Švédsko, které dosud neprohrálo. Rakousko je s bilancí šesti porážek a jedním bodem poslední.

Kanada – Švýcarsko 2:3

Skupina B, Arena Riga (Riga, Lotyšsko)

Švýcaři inkasovali jako první, nakonec ale vyhráli i pátý zápas na mistrovství světa. V Rize zdolali obhájce stříbra Kanadu 3:2 a zůstali spolu s lídry skupiny A v Tampere Američany stoprocentní bez ztráty jediného bodu. V čele skupiny B vystřídali český tým. Vítězný gól dal v 53. minutě zkušený útočník Andres Ambühl.

Švédsko – Francie 4:0

Skupina A, Nokia Arena (Tampere, Finsko)

Švédsko zůstává i po pátém utkání neporaženo, proti outsdierovi si zároveň zajistilo postup do čtvrtfinále. Seveřané všechny góly vstřelili v první třetině, dvakrát skóroval útočník Fabian Zetterlund, tři nahrávky zaznamenal obránce Henrik Tömmernes. Druhé čisté konto na šampionátu uhájil Lars Johansson.

Kazachstán – Lotyšsko 0:7

Skupina B, Arena Riga (Riga, Lotyšsko)

Lotyši zvýšili náskok na čtvrtém postupovém místě před pátým Slovenskem na šest bodů. K postupu potřebují získat bod z úterního závěrečného utkání základní skupiny B se Švýcarskem, nebo jakoukoliv ztrátu Slovenska se Slovinskem či Norskem.

Kazachstán přišel o naději na účast v play off a ještě nemá jistou záchranu mezi elitou, před posledními Slovinci má však náskok čtyř bodů.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi