Draftem NHL prošlo po Šalém dalších šest Čechů, dva jdou za Bedardem do Chicaga

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Draftem NHL prošlo po Šalém dalších šest Čechů, dva jdou za Bedardem do Chicaga

Aktualizováno
Draft NHL pokračoval druhým dnem.
Draft NHL pokračoval druhým dnem.Profimedia
Celkem sedm českých hokejistů prošlo během středy a čtvrtka draftem NHL. Po Eduardovi Šalém (18), kterého si na 20. místě vybral Seattle, jich přišlo na řadu dalších šest. Útočníka Komety Brno následovali ve 2. kole brankář Michael Hrabal (18), kterého získala z 38. místa Arizona a obránce Jakub Dvořák (18), který putoval z 54. pozice do Los Angeles. Dvojici útočníků Jiří Felcman (18) – Marcel Marcel (19) zase bralo Chicago.

V draftu byl Hrabal druhým gólmanem, o tři místa ho předčil Slovák Adam Gajan – nejlepší brankář posledního mistrovství světa do 20 let – jehož získalo Chicago. To sáhlo na 93. místě také po českém útočníkovi Jiřím Felcmanovi, který hokejově vyrůstá ve švýcarském Langnau.

Dalším českým útočníkem, který přišel na řadu, se stal na 106. místě Jakub Štancl, odchovanec pražské Slavie putoval do St.Louis. Také on působí v cizině, v sezoně 2022/23 dokonce odehrál osm utkání ve švédské SHL v barvách Växjö Lakers.

Majitel stříbrné medaile z posledního MSJ útočník Marcel Marcel se dočkal na startu 5. kola, ze 131. pozice si ho stejně jako Felcmana či jedničku Connora Bedarda vybralo Chicago. Plzeňský odchovanec má za sebou jeden ročník v zámořské juniorské QMJHL v barvách Gatineau Olympics a v 52 zápasech základní části nasbíral 32 bodů.

Prvním hráčem voleným v 6. kole se stal sedmnáctiletý obránce Vojtěch Port, odchovanec Dukly Jihlava, kterého si vybral kalifornský Anaheim. A to na 161. místě. Poslední sezonu strávil ve WHL v týmech Red Deeru a Edmontonu.

Před rokem si kluby NHL vybraly devět českých hokejistů. Obránce David Jiříček byl v draftu 2022 šestým hráčem a zamířil do Columbusu, v prvním kole si ještě Buffalo vybralo útočníka Jiřího Kulicha. Rekordní byl rok 2001 s 31 draftovanými Čechy.

Jedničkou draftu se stal Bedard, nejlepším Čechem Šalé