Pastrňák se Zachou bodovali při výhře Bostonu, Dallas zdolal Vegas v prodloužení, Nečas nahrával

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pastrňák se Zachou bodovali při výhře Bostonu, Dallas zdolal Vegas v prodloužení, Nečas nahrával

Aktualizováno
Na třetí výhře Bostonu nad Torontem se gólem podílel i David Pastrňák.
Na třetí výhře Bostonu nad Torontem se gólem podílel i David Pastrňák.Profimedia
David Pastrňák (27) přispěl v prvním kole play off NHL gólem k výhře Bostonu 3:1 v Torontu a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. U branky svého krajana asistoval Pavel Zacha (27). Bruins vedou v sérii 3:1. Martin Nečas (25) přihrál na jeden gól Caroliny, která ale podlehla na ledě New Yorku Islanders 2:3 ve druhém prodloužení a vyhrává už jen 3:1 na zápasy. Konec sezony odvrátila Tampa Bay, která porazila Floridu 6:3 a snížila stav série na 1:3. Dallas zvítězil v Las Vegas 3:2 v prodloužení a prohrává 1:2.

Toronto – Boston 1:3

V Torontu otevřel skóre v 16. minutě hostující James van Riemsdyk bekhendovým blafákem. Zhruba v polovině zápasu zvýšil v přesilové hře Brad Marchand, který vstřelil 56. gól v play off a vytvořil tím nový klubový rekord. V čele historických statistik překonal Cama Neelyho. Lídr týmu připravil ve 40. minutě i třetí gól. Po Zachově přiťuknutí ve středu hřiště si Marchand obhodil obránce, čímž vytvořil situaci dva na gólmana, a přihrál před odkrytou branku Pastrňákovi.

"Byl vynikající," řekl Pastrňák o Marchandovi, který nasbíral v sérii už osm bodů (3+5). "Nejde jen o produktivitu, dělá toho pro tým mnohem víc. Chodí na oslabení, je ho plný led, hraje hodně minut... Je naším kapitánem a poslední dva zápasy nás vedl správným směrem. Je snadné jej následovat, když takhle hraje," doplnil český hokejista, který skóroval v letošním play off dvakrát.

Toronto vstoupilo do třetí třetiny bez Austona Matthewse. Nejlepší střelec základní části odstoupil kvůli nemoci. "Vydal ze sebe vše, co mohl. Nakonec ho stáhli lékaři," upřesnil trenér Toronta Sheldon Keefe, který udělal ještě změnu v brankovišti. Ilju Samsonova, který kryl 17 střel, nahradil Joseph Woll.

Zápas už jen zdramatizoval ve 46. minutě z dorážky Mitchell Marner. "Hráli jsme v obraně zodpovědně, dobře jsme se vraceli. Ztížili jsme jim to," uvedl Marchand.

NY Islanders – Carolina 3:2p

Islanders otočili z 0:1 na 2:1, ale v 55. minutě využila Carolina podruhé v zápase přesilovou hru. Na začátku kombinace, která vedla k vyrovnání, stál Nečas. Český útočník poslal puk z levého kruhu do pravého a Teuvo Teräväinen přihrál na hranici brankoviště, kam jej do sítě usměrnil Stefan Noesen.

S domácími gól neotřásl a pod hrozbou vyřazení byli v prodloužení aktivnější. Snahu Islanders korunoval v čase 81:24 tečí Mathew Barzal, který v zápase skóroval dvakrát. Tým z New Yorku podržel i gólman Semjon Varlamov, který kryl 42 střel. "Je těžké někoho porazit čtyřikrát za sebou, obzvláště když jsou zápasy tak vyrovnané. Všechny mohly klidně skončit opačně, stejně tak i tento," uvedl trenér Caroliny Rod Brind'Amour. 

Tampa Bay – Florida 6:3

Konec sezony odvrátila také Tampa Bay, která vedla už v 16. minutě 3:0. Florida sice snížila ve druhé třetině na 4:3, ale větší drama domácí nedopustili. Hlavními strůjci výhry se stali Brandon Hagel a Steven Stamkos, kteří vstřelili shodně dva góly.

Slovenský obránce Erik Černák nastoupil ve druhé obranné formaci a odehrál 21:37 minuty. Zaznamenal dva plusové body. Jeho parťákem v obraně byl Michail Sergačov, který odehrál první zápas od 8. února a teprve druhý od 20. prosince 2023. Svůj návrat oslavil asistencí.

"Byli jsme trochu pomalí. Měli jsme i menší problém s našimi speciálními formacemi a ztížili si to. Potřebujeme se vyhýbat trestné lavici," shrnul hlavní důvody prohry trenér Floridy Paul Maurice. Jeho svěřenci inkasovali dvakrát v oslabení a jednou dokonce i ve své přesilové hře. Obdrželi také dvojnásobný počet trestných minut (16:8) než Tampa Bay.

Vegas Golden Knights – Dallas 2:3p

Nejvýše nasazený tým Západní konference Dallas prohrál oba domácí zápasy a v Las Vegas začal aktivně. V úvodní třetině přestříleli Stars soupeře 18:7 a převahu zúročil Wyatt Johnston v úvodní gól zápasu. Hostující obránce Miro Heiskanen zvýšil ve 26. minutě a od většího rozdílu zachránil domácí zejména brankář Logan Thompson. Ten zastavil 43 střel a stal se první hvězdou zápasu.

Obhájce Stanley Cupu ještě v prostřední části vyrovnal. Prosadili se Brayden McNabb a v oslabení při vyloučení Tomáše Hertla Jack Eichel. Na další branku se čekalo až do 77. minuty, ve které zakončil rychlý protiútok Johnston.

Výsledky play off NHL