Vaněček po dvou sezonách opouští New Jersey, nově bude chytat za San Jose

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Vaněček po dvou sezonách opouští New Jersey, nově bude chytat za San Jose
Vítek Vaněček působil v New Jersey od července 2022.
Vítek Vaněček působil v New Jersey od července 2022.Profimedia
Vítek Vaněček (28) odchází v NHL z New Jersey do San Jose. Sharks jej získali spolu s volbou v sedmém kole draftu v příštím roce výměnou za finského gólmana Kaapa Kähkönena (27). Český brankář působil v Devils druhou sezonu, do týmu přišel v červenci 2022 z Washingtonu.

V tomto ročníku Vaněček odchytal 32 zápasů s průměrem 3,18 obdržené branky na zápas a s úspěšností zákroků 89 procent. Má ještě na příští sezonu platný tříletý kontakt na celkem 10,2 milionu dolarů. V NHL má na kontě 163 utkání s průměrem 2,70 inkasovaného gólu, úspěšností 90,5 procenta a udržel devět nul. V 10 duelech play off má průměr 4,52 obdržené branky a úspěšnost 83,4 procenta.

Capitals draftovali stříbrného medailistu z mistrovství světa osmnáctek z roku 2014 krátce po tomto úspěchu ve druhém kole na 39. pozici. Washingtonu od té doby už nepatřil týden v roce 2021, kdy si jej vybral 21. července v rozšiřovací draftu nováček Seattle, ale celek z hlavního města USA jej získal zpět za výběr ve druhém kole draftu v roce 2023.

V NHL debutoval Vaněček v sezoně 2020/21 po čtyřech sezonách strávených na farmách v Hershey v AHL a v týmu South Carolina Stingrays v ECHL. V červenci 2022 jej Washington vyměnil během draftu v Montrealu za výběry ve druhém a třetím kole.

Käkhönenovi končí po této sezoně dvouletý kontakt na 5,5 milionu dolarů. V ročníku odchytal dosud 31 utkání s průměrem 3,81 a úspěšností 89,5. San Jose získalo také dalšího brankáře Devina Cooleyho z Buffala za výběr v sedmém kole draftu v příštím roce. Americký gólman dosud v NHL nechytal, v této sezoně nastupoval v Rochesteru v AHL.

Devils přivedli kanadského gólmana Jakea Allena z Montrealu za možný výběr ve třetím kole draftu. Canadiens budou nadále platit polovinu příjmu z jeho dvouletého kontraktu na 7,7 milionu dolarů, který vyprší po této sezoně.

Další výměny a spekulace