Koulař Staněk získal na HME v Istanbulu stříbrnou medaili, byl 16 centimetrů od zlata

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Koulař Staněk získal na HME v Istanbulu stříbrnou medaili, byl 16 centimetrů od zlata

Aktualizováno
Tomáš Staněk předvedl druhý nejlepší pokus.
Tomáš Staněk předvedl druhý nejlepší pokus.Profimedia
Koulař Tomáš Staněk (31) prodloužil svou medailovou sérii na halovém mistrovství Evropy. V Istanbulu při obhajobě titulu z Toruně získal stříbro a má čtvrtý cenný kov z této vrcholné akce za sebou. V kvalitní soutěži k tomu potřeboval výkon 21,90 metru, který je jeho nejlepším v hale od českého rekordu 22,17 z roku 2018. Porazil ho jen Ital Zane Weir (27), jenž jako první Evropan v této sezoně překonal dvaadvacetimetrovou hranici, a to o šest centimetrů.

Staněk po protrápené kvalifikaci zaútočil ve druhé sérii, kdy vylepšením sezonního maxima o 21 centimetrů na 21,90 předčil o centimetr průběžně vedoucího Itala. Weir mu to vzápětí ve třetím pokusu vrátil a český rekordman se už nezlepšil.

Díky životnímu výkonu na vrcholné akci ale Staněk uhájil stříbrnou pozici. Přiblížil se mu jen Ukrajinec Roman Kokoško, který v závěrečné sérii posunul národní rekord na 21,84 metru.

Juška postoupil do finále

Stříbrný medailista z roku 2015 Radek Juška, který se do nominace dostal díky divoké kartě od Českého atletického svazu, se mohl uklidnit už po původním skoku dlouhém 782 centimetrů. Na základě analýz výsledků předchozích šampionátů věřil v postup. "To už jsme byli v bezpečí. Šli jsme s rezervou, aby byly všechny tři pokusy," řekl České televizi svěřenec Josefa Karase.

Ve druhé sérii se o čtyři centimetry zlepšil, ve třetí přidal 784 centimetrů. Dlouho se držel na třetí pozici, až v závěrečném kole se propadl na sedmou příčku. Stejně jako na domácím halovém šampionátu závodil s bandáží na zraněné pravé ruce. "Aspoň nějaký podnět zaměstná tu opici v hlavě, odpoutá od všeho toho stresu a tak. Takže je to vlastně plus," poznamenal.

Jedna z medailových adeptek v tyčkařské soutěži Švábíková vstoupila do kvalifikace na 445 centimetrech a laťku překonala napoprvé. To se ukázalo jako klíčové. Na 455 centimetrech pak dvakrát neuspěla, ale nemusela absolvovat záchranářský poslední pokus, protože v kvalifikaci po výpadku soupeřek zbylo jen osm závodnic. Všechny tak prošly do sobotního finále. "Vyskákala jsem si to s odřenýma prstama. Jsem ráda, že jsem ve finále. Musím se trošičku sladit s rozběhem, byla jsem hodně nervózní, nechytala jsem tolik techniku," řekla.

Mäki slaví postup i sezonní maximum

Navzdory zdravotním problémům v halové sezoně se do dalšího velkého finále dostala na patnáctistovce Mäki. Rozběh zvládla výborně takticky a ve finiši uhájila třetí příčku znamenající přímý postup. Sezonní maximum si vylepšila na 4:10,86. "Byla jsem trochu nervózní před rozběhem. Tím, že jsem měla výpadek, sebevědomí nebylo takové jako vždycky. Při těchto závodech rozhoduje každá kolize, každé škobrtnutí. Soustředím se tam na to, abych se moc nestrkala a soustředila se na konec. Jsem moc spokojená," radovala se.

Poprvé na HME postoupila z rozběhu čtvrtkařka Vondrová, která v této fázi neuspěla v letech 2019 a 2021. Tentokrát v úvodním kole seběhla jako první a pak si jen kontrolovala pozici. Závěr mohla lehce vypustit, i tak zvítězila v čase 52,77. "Bylo to super. Trochu jsem se bála z té šestky, tak jsem to nahulila od začátku a potom jsem to kontrolovala. Nechtěla jsem udělat chybu jako ty roky před tím," řekla.

Krsek, Vondrová i Petržilková jsou ve finále

Trojnásobné zastoupení má česká atletika v sobotním finále závodů na 400 metrů. Krsek si v semifinále vylepšil osobní rekord na 46,03 sekundy a postoupil ze druhého místa. Debutant na halovém ME po dopoledním rozběhu stihl zregenerovat. "Už při rozcvičení jsem cítil, že unavený nejsem. Mně se ten běh strašně líbil. oproti rozběhu byl celý kontrolovaný. Byl to takový vědomý běh," řekl České televizi. Ve finále může navázat na úspěchy někdejšího krále halové čtvrtky Pavla Masláka nebo loňské páté místo Patrika Šorma na halovém MS. Tito čeští čtvrtkaři kvůli zdravotním problémům letos v hale nezávodili.

Vondrová ve svém semifinále potvrdila papírové předpoklady a hlídala si třetí příčku za Nizozemkou Lieke Klaverovou a Polkou Annou Kielbasiňskou. Finišovala v čase 52,12. "Neběželo se mi nic moc, ale věděla jsem, že jsem třetí o docela velký kus, takže dobrý. Ve finále chci běžet rychle. Uvidíme, na co to bude stačit," poznamenala.

Nejvíce musela o postup bojovat Petržilková. Na třetí příčku se protlačila v cílové rovince. "Věděla jsem, že to třetí místo je moje. Věděla jsem, že na to mám. Byla to pěkná divočina. Bylo tam strašně kontaktů, hrozně moc velkých ztrát na čase," řekla po životním úspěchu běžkyně, která výkonem 52,93 výrazně zaostala za svými nejlepšími časy. Její semifinále vyhrála světová rekordmanka Nizozemka Femke Bolová.