Lednové statistické kuriozity: Liverpoolský rekord i milionové slávistky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Lednové statistické kuriozity: Liverpoolský rekord i milionové slávistky
Kapitán Liverpoolu Virgil van Dijk může být na svůj tým pyšný.
Kapitán Liverpoolu Virgil van Dijk může být na svůj tým pyšný.Profimedia
Fotbal nabízí spoustu bizarních situací. Můžete soupeři za celý zápas prakticky nepůjčit míč, snažit se k zbláznění, ale jeho branku budete neustále míjet jako čísla ve Sportce. A nakonec nejenže nedáte gól, ale ještě třeba odejdete poraženi. Datoví specialisté v Livesportu sledují v této sezoně téměř 1800 fotbalových soutěží po celém světě a podobné číselné kuriozity mají denně na monitoru. Jaké byly v lednu ty nejzajímavější?

Ženský tým jednoho z nejslavnějších mexických klubů Cruz Azul zřejmě v přípravě na sezonu neměl šanci trénovat na hřišti, na němž by se nacházela základní výbava – branka. Jak jinak si vysvětlit, že v úvodu nového ročníku má obrovský problém "trefit zařízení". V prvním kole proti Necaxe vypálily jeho hráčky 15krát bez toho, aniž by jediný míč zamířil do prostoru mezi tři tyče. 

Totéž se opakovalo v dalším domácím zápase o dva týdny později proti Pueble, kdy dokonce poslaly mimo všech 20 pokusů. Není proto divu, že se po šesti kolech krčí u dna tabulky s pouhým jedním bodem a dvěma góly na kontě…

Jejich protipólem jsou fotbalisté francouzského Lille, kteří v duelu o postup mezi nejlepších 32 týmů Francouzského poháru rozprášili celek Golden Lion 12:0. Už v poločasu napočítali hosté "sedmičku", přičemž kanadský útočník v dresu domácích Jonathan David se stihl během pouhých 20 minut první půle podepsat pod pět tref (2+3)! Těžko se mu v kariéře povede něco podobného zopakovat…

Pro aktuálně pátý tým francouzské ligy to bylo nejvyšší vítězství v historii klubu, který letos oslaví 80 let. Hosté z karibského Martiniku, jenž je francouzským departementem, cestovali na tenhle zápas dlouhatánských 7000 kilometrů a v letadle směrem domů si měli o čem povídat. Tolik času po cestě z práce jindy opravdu nemívají…

Pokud je řeč o čase, láteřit na něj mohou v Barceloně. Lewandowski a spol. dokázali otočit domácí duel s Villarrealem, v němž ještě na začátku druhé půle prohrávali 0:2. Obrat zvládli za pouhých 11 minut, navíc třetí gól si dal soupeř zásluhou obránce Erica Baillyho sám. Že by to však hosty nějak zlomilo, to tedy ne. Vyrovnali a na konci základní hrací doby přežili další kritickou situaci.

Barcelonského Julese Koundého totiž vychytal zblízka v obrovské šanci v opuštěné brance obránce. Nepadli, ani když po následujícím rohu nařídil rozhodčí Montero penaltu za ruku v pokutovém území. Po přezkoumání u videa ji odvolal, načež se k němu Barcelonští seběhli a protestovali a protestovali.

Sudí, jenž je na mezinárodní listině FIFA, si všechny průtahy spočítal a usnesl se nastavit celých 12 minut. Soupeř pak v 99. minutě vstřelil gól na 4:3, ve 102. výhru pečetil, a to byla zřejmě poslední kapka trpělivosti pro kouče domácích Xaviho, jenž po utkání oznámil, že v klubu po sezoně skončí.

All in Mauritánie

Též rozhodnutí zveřejnil den před ním trenér Liverpoolu Jürgen Klopp, ovšem jeho týmu se naopak daří. V novoročním souboji těžkých vah s Newcastlem vyhrál přestřelku 4:2, a to ještě Mohamed Salah nedal penaltu. Ani to nicméně nevyjádřilo převahu, jakou Reds měli. V utkání si totiž vytvořili ohromující xG (hodnotu očekávaných branek, kterých měli dosáhnout) ve výši 7,20. Což je rekord Premier League od sezony 2010/11, kdy se tato metrika začala počítat.

Varování poslal českým fotbalistům před letním evropským šampionátem turecký reprezentant Cengiz Ünder. V dresu Fenerbahce, kde je po působení v AS Řím či Marseille mírně v ústraní, totiž nasázel Istanbulsporu čtyři góly, přičemž to vše stihl do 46. minuty! Utkání bylo vůbec rušné a brankáři čelili dohromady 23 přesným střelám.

Že nemusí pršet a stačí, když kape, dobře vědí fotbalisté Mauritánie. V souboji s favorizovaným Alžírskem na mistrovství Afriky si příliš "nečuchli", míč drželi pouhých 25 % času, přesto se na konci radovali. Díky jediné gólové střele v utkání totiž zvítězili, což mělo tři zásadní důsledky. Dočkali se své první výhry na turnaji v historii, po dvou porážkách ve skupině si na poslední chvíli zajistili senzační postup do play off a ještě vyřadili jednoho z velkých kandidátů na triumf.

O úspěchu na úkor suveréna mohou čerstvě vyprávět i hráčky pražské Slavie. Ty jely k utkání Ligy mistrů do Lyonu s mnoha pocity, určitě však ne s optimismem. Právě s francouzským kolosem totiž v listopadu utrpěly v domácím duelu debakl 0:9 a při vzpomínce na poslední návštěvu tohoto francouzského města, kdy si odvezly podobný výsledek (1:9), jim určitě tamní křupavá bageta u snídaně příliš nechutnala.

Však také bookmakeři byli o dalším úspěchu domácích přesvědčeni tak skálopevně, že na jejich vítězství ani nevypsali kurz, na remízu pak bylo astronomických 45:1. Kdo se na tento výsledek rozhodl pošetile zkusit štěstí, může teď slavit. Utkání totiž skončilo 2:2! Domácí suverénky si v nastavení daly vlastní gól a po téměř roce a sérii 15 domácích výhrách v řadě napříč všemi soutěžemi neodcházely domů ze svého stadionu jako vítězky.