Jižní Korea – Portugalsko 2:1. Asijský celek v nastavení otočil a postupuje

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Jižní Korea – Portugalsko 2:1. Asijský celek v nastavení otočil a postupuje
Aktualizováno
Heung-Min Son emotivně prožíval postupové vítězství.
Heung-Min Son emotivně prožíval postupové vítězství.AFP
Jižní Korea v posledním kole skupiny H porazila Portugalsko 2:1 a navzdory výhře Uruguaye v souběžně hraném utkání postoupila do osmifinále. Díky většímu počtu vstřelených branek předstihla na druhém místě právě jihoamerický celek. Favorit se zásluhou na světovém šampionátu debutujícího Ricarda Horty dostal do vedení už v páté minutě, ještě do přestávky však bylo srovnáno a v závěru druhé půle rozhodl Hee-Chan Hwang. Tygři z Asie vedení portugalským realizačním týmem se tak poprvé od roku 2010 podívají do vyřazovací fáze MS. Tam ho doplní právě tým z Pyrenejského poloostrova, jehož klopýtnutí nic nezměnilo na výsledné první příčce.

Zástupce asijského fotbalu měl za sebou divokou konfrontaci s Ghanou, ve které nakonec padl po výsledku 2:3. Aby si Korejci udrželi alespoň teoretickou naději na osmifinále, museli za každou cenu porazit favorizované Evropany. Ti turnajem doposud kráčeli bez ztráty bodu a po dvou kolech měli jistý postup. O jeden z nejpikantnějších soubojů své kariéry přišel trenér Tygrů z Asie Paulo Bento. Rodák z Lisabonu se totiž v minulém duelu nechal vyloučit a tomuto utkání přihlížel pouze z tribuny.

Vstříc dalšímu tříbodovému zisku vykročili Portugalci už v páté minutě, když na křídle našel Pepe dlouhým nákopem Dioga Dalota, jenž neváhal vyprodukovat přihrávku Hortovi. Zkušený útočník poté z bezprostřední blízkosti nekompromisně překonal gólmana Seung-Gyu Kima. Blízko vyrovnání byli Jihokorejci o 12 minut později.

Sestřih zápasu Jižní Korea – Portugalsko
Livesport CZ

Proti hlavičce Gue-Sunga Choa však vytáhl perfektní zákrok Diogo Costa, při následné dorážce nemohla být trefa Jin-Sua Kima uznána z důvodu jasného ofsajdu. Vyrovnání přišlo v 27. minutě, kdy se balon ve vápně šťastně odrazil od zad Cristiana Ronalda k Young-Gwonu Kimovi, který při pádu před brankou dostal míč do sítě. V závěru první půle pak svůj tým znovu nepodržel kapitán Ronaldo, když jeho hlavička uvnitř vápna mířila vedle.

Statistiky zápasu Jižní Korea – Portugalsko
Statistiky zápasu Jižní Korea – PortugalskoLivesport

Vstup do druhého poločasu vyšel o něco lépe Portugalcům, jejichž trenér Fernando Santos se rozhodl poslat na hřiště nový impuls, a tak v 65. minutě sáhl i ke střídání tápajícího Ronalda. Byli to ale Jihokorejci, kteří jako první otestovali gólmana soupeře, při ráně ze střední vzdálenosti In-Beom Hwanga byl ale Costa pozorný.

Momentum zápasu Jižní Korea – Portugalsko
Momentum zápasu Jižní Korea – PortugalskoLivesport

S přibývajícím časem už se na hráčích obou týmů projevovala únava z náročného programu, a k dalšímu velkému ohrožení brány tak už nedocházelo. Jihokorejci ale nakonec dokázali zvrátit vítězství na svoji stranu. Po rohu Portugalců rozběhl rychlý protiútok Heung-Min Son, jenž našel průnikovou přihrávkou do vápna střídajícího Hee-Chana Hwanga, který si v jednoduché pozici poradil s gólmanem Costou.

Konečná tabulka skupiny H
Konečná tabulka skupiny HLivesport

Jihokrejci si po vítězství nad favorizovaným soupeřem ještě pár minut počkali, až skončí souběžně hrané utkání Uruguaye s Ghanou. Jihoameričané už ale další gól, který by do osmifinále poslal je, nepřidali. Místo ve vyřazovací fázi tak zabrala Jižní Korea, která v osmifinále narazí na první celek ze skupiny G, pravděpodobně Brazílii.

Livesport hráč utkání: Heung-Min Son (Jižní Korea)

Přehled zápasu Jižní Korea – Portugalsko