Pojedou s ním Loeb, Al-Attíja a Gutiérrezová. Dacia představila vůz, se kterým se vydá na Dakar

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pojedou s ním Loeb, Al-Attíja a Gutiérrezová. Dacia představila vůz, se kterým se vydá na Dakar

Takto bude vypadat Dacia, která se vydá na Dakar.
Takto bude vypadat Dacia, která se vydá na Dakar.Dacia
Model zvaný Sandrider by měl příští rok ovládnout Rallye Dakar. To je plán značky Dacia, která vstupuje na neprobádané území a ujišťuje, že právě tento vůz poskytne jezdcům konkurenční výhodu. Těžko se ale ubránit dojmu, že vše zatím hovoří primárně o aktuálním postavení rostoucí automobilky.

V úterý krátce před polednem se v Paříži uskutečnilo představení vozu Dacia Sandrider. Tím rumunský výrobce navázal na prohlášení skupiny Renault o podpoře svých vozů ve slavném světovém seriálu rallye a off-roadů W2RC.

Sandrider (v překladu písečný jezdec) byl prozatím představen jen v sérii tiskových materiálů, fyzická prezentace se uskuteční až v dubnu ve Velké Británii. První testovací jízdy jsou naplánovány na léto v Maroku, první oficiální start se uskuteční na říjnové Rally Maroko.

Zbyde dostatek času na přípravu na Dakar? Vše nasvědčuje tomu, že ano, protože vůz vychází ze známého prototypu Prodrive Hunter T1+. Jeho design byl stejně jako karoserie optimalizován, těžiště vozu je lépe umístěno a interiér včetně modulární přístrojové desky byl podle preferencí týmu přepracován přímo pro jezdce, kteří byli ohlášeni již loni v létě.

Interiér Sandrideru má ve srovnání s modelem Hunter lepší výhled a design.
Interiér Sandrideru má ve srovnání s modelem Hunter lepší výhled a design.Dacia

Za volanty Sandriderů by se na Dakaru měli objevit Sebastien Loeb, Nasser Al-Attiyah a Cristina Gutiérrezová. Katařan vyhrál slavnou soutěž pětkrát, Loeb byl pětkrát na stupních vítězů a Gutiérrezová byla teprve druhou ženou, která letos Dakar vyhrála, i když až po kontroverzní diskvalifikaci Goczalových. Všechni tři mají ve světě motorsportu nezpochybnitelné postavení a vypadají jako nejsilnější záruka možného úspěchu pro Dacii.

Vůz poháněný upraveným motorem V6 známým z modelu 400Z má zaručit především spolehlivost. Zjednodušená konstrukce a řešení, jako jsou speciálně navržená sedadla a magnetické panely na dveřích pro upevnění nářadí, mají jezdcům rallye co nejvíce usnadnit život.

Další pohled na nový Sandrider.
Další pohled na nový Sandrider.Dacia