Olympiáda nebude. Bauer po pěti letech neslavně skončil jako trenér polských běžců na lyžích

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Olympiáda nebude. Bauer po pěti letech neslavně skončil jako trenér polských běžců na lyžích
Lukáš Bauer se dočkal kritiky od Adama Malysze.
Lukáš Bauer se dočkal kritiky od Adama Malysze.Profimedia
Bývalý skvělý český běžec na lyžích Lukáš Bauer (46) skončil po pěti letech v trenérském angažmá u polského reprezentačního týmu. Jeho poslední akcí bylo víkendové finále Světového poháru ve švédském Falunu. Medailista z olympijských her a mistrovství světa měl přitom podle předloňské dohody u výběru působit až do zimních olympijských her 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

Po neúspěšné sezoně s ním však svaz v čele s neméně slovutným lyžařem minulosti, skokanem Adamem Malyszem, utnul spolupráci. "Všechno jednou končí a stejně tak má cesta trenéra polské reprezentace," oznámil Bauer. "Jsem rád, že jsme to dotáhli společně až do konce této náročné sezony, která ale nedopadla tak, jak jsme si představovali a jak jsme na ni trénovali. Je to sport...," pokračoval celkový vítěz Světového poháru z roku 2008.

Bauer připravoval polské reprezentanty od roku 2019. O dvě sezony později rozpustil kvůli angažmá svůj tým v seriálu dálkových běhů na lyžích Ski Classics. Původně spolupracoval pouze s mužskou částí, předloni se k jeho týmu přidaly i ženy. "Bylo to náročných pět let, během nichž jsme udělali velký pokrok, a umístění v Top 10 na mistrovství světa a v Top 15 ve Světovém poháru jsou toho důkazem," uvedl Bauer.

Zatímco však v předchozím ročníku se jeho svěřencům dařilo a Maciej Starega a Dominik Bury se blýskli i 11. místy ve Světovém poháru, nasbírali každý přes 300 bodů a společně byli osmí v týmovém sprintu na mistrovství světa v Planici, v této zimě tým paběrkoval a maximem v SP byla dvě 30. místa.

Polská média Bauerovi vyčítají i stagnaci talentovaných závodnic Izabely Marciszové a Moniky Skinderové. Ty dřív vozily medaile z juniorských šampionátů, zatímto tuto sezonu skončily v pořadí SP až ve druhé stovce. Bauer se hájí tím, že v hodnocení sprintů se Skinderová zlepšila. "Jestli šestá desítka pořadí má být pokrok, tak gratuluju," ucedil kysele už v lednu Malysz.

Výsledky byly nejhorší za poslední roky a podle šéfa polského lyžařského svazu trenér nepředložil žádný ozdravný plán. "Tudíž nebylo možné jiné rozhodnutí než ukončit spolupráci," dodal v rozhovoru se serverem sportinwinter.pl.

Bauer namítl, že si jeho svěřenci zvykali na nové tréninkové podmínky. "V přípravě jsme se potýkali s nemocemi. Jeli jsme poprvé na soustředění do vysoké nadmořské výšky, jenže to nefungovalo." Jeho nástupcem se má stát Švéd Martin Persson, který dosud trénoval polskou reprezentaci juniorů.