Jizerská padesátka se neuskuteční. Pořadatelé museli 57. ročník zrušit kvůli nedostatku sněhu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Jizerská padesátka se neuskuteční. Pořadatelé museli 57. ročník zrušit kvůli nedostatku sněhu
Teplé počasí vystavilo Jizerské padesátce stopku.
Teplé počasí vystavilo Jizerské padesátce stopku.Profimedia
Tradiční dálkový závod v běhu na lyžích Jizerská padesátka se příští neděli neuskuteční, pořadatelé museli 57. ročník zrušit kvůli nedostatku sněhu a teplému počasí. Oznámili to na Facebooku. Nedostatek sněhu připravil běžkaře o Jizerskou 50 naposledy před deseti lety, tehdy ještě měla lednový termín.

Od roku 2017 se legendární závod koná v únoru, který dlouhodobě slibuje lepší sněhové podmínky. Letos však počasí bylo proti. Organizátoři rozhodli o zrušení po dnešním měření hloubky sněhu na tratích Jizerské magistrály.

"Zvážili jsme všechny možné alternativy konání akce alespoň na zkrácené trati, ale vzhledem k ještě pesimističtější předpovědi počasí to není možné," uvedli.

Čtyřdenní program v okolí Bedřichova pro tisíce účastníků měl začít ve čtvrtek a vyvrcholit hlavním závodem, zařazeným do seriálu Ski Classics. Přihlášení závodníci dostanou díky pojištění zpátky až 70 procent startovného.

"Po včerejší pesimistické předpovědi počasí měl ČHMÚ dnes ještě horší zprávy. V Bedřichově po teplém a deštivém víkendu bude následovat ještě teplejší začátek týdne, kdy teploty mohou atakovat hranici deseti stupňů Celsia. Šance na alespoň částečné ochlazení ve vyšších polohách je velmi malá a navíc s velkou pravděpodobností v lokalitě spadne jen do pondělního večera celkem až 35-40 mm dešťových srážek," uvedli organizátoři v tiskové zprávě.

Jizerská padesátka se kvůli nedostatku sněhu neběžela rovněž v letech 1988, 1990, 1998 a 2007. V roce 1993 byl závod přeložen na březen.

Loni zvítězili v Bedřichově Norové Kasper Stadaas a Magni Smedasová. V hlavním závodu startovalo zhruba 5000 lyžařů.

Jizerské hory měly hostit osmý díl seriálu Ski Classics měsíc po italské Marcialonze. "Pro Jizerskou padesátku je to samozřejmě hodně smutné. V minulých letech organizátoři fantasticky pracovali na rozvoji akce a příští víkend očekávali rekordních 9500 účastníků. Zimní sporty jsou ale závislé na počasí a sněhových podmínkách, takže ani sebelepší organizace nemusí stačit," uvedl šéf seriálu dálkových běhů na lyžích David Nilsson na webu Ski Classics.

Další akcí bude 17. a 18. února závod Orsa Grönklitt ve Švédsku. Průběžné pořadí vedou Stadaas a jeho krajanka Emilie Fletenová. Z českých lyžařů je nejvýše Sandra Schützová na 12. místě.