Amundsen se stal celkovým vítězem Tour de Ski, mezi ženami vládla Digginsová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Amundsen se stal celkovým vítězem Tour de Ski, mezi ženami vládla Digginsová
Amundsen je vítězem letošního ročníku Tour de Ski.
Amundsen je vítězem letošního ročníku Tour de Ski.Profimedia
Vítězem Tour de Ski se stal norský běžec na lyžích Harald Östberg Amundsen (25). Závěrečný výběh na sjezdovku Alpe Cermis vyhrál Francouz Jules Lapierre (28) a poprvé v kariéře ovládl závod Světového poháru. Český reprezentant Adam Fellner (30) skončil v celkovém pořadí po sedmi etapách na 31. místě. Mezi ženami slaví po třech letech celkový triumf Američanka Jessie Digginsová (32), česká lyžařka Kateřina Janatová (26) skončila osmnáctá.

Amundsen navázal na slavného krajana Johannese Hösflota Klaeba, kterému patřily předchozí dva ročníky Tour. Tentokrát ale do miniseriálu kvůli nemoci nezasáhl stejně jako další norská hvězda Simen Krüger, který byl loni druhý.

Norský lyžař se ujal vedení po třetí etapě na Nový rok a první místo už nepustil. Do cíle dnešního závodu na 10 kilometrů volně se závěrečným náročným stoupáním do sjezdovky doběhl jako pátý se ztrátou půl minuty na Lapierrea, což mu k celkovému prvenství bohatě stačilo.

"Byl jsem dneska strašně nervózní. Během rozcvičky jsem se pozvracel, bylo mi hrozně. Každá buňka v těle se mi třásla," svěřil se Amundsen norské televizi NRK. "Nakonec to bylo úžasné. Lepší, než když jsem o tom snil," uvedl Nor, který ovládl dvě z etap.

Za něj se překvapivě posunul Němec Friedrich Moch, který stejně jako Lapierre bojoval o premiérové vítězství v závodě Světového poháru. Nakonec s Francouzem prohrál o 2,4 sekundy. Třetí proťal cíl další francouzský lyžař Hugo Lapalus, což ho vyneslo na třetí místo v Tour.

Fellner byl jednatřicátý s mankem 2:39,6 minuty na Lapierrea a stejnou příčku obsadil celkově. Od třicátého Nora Haavarda Taugböla ho dělilo deset sekund.

Celkové výsledky závodu Tour de Ski – muži

Mezi ženami vládla Digginsová

Digginsová po šestém místě v poslední etapě ovládla Tour o 31 sekund před Norkou Heidi Wengovou, vítězkou z let 2017 a 2018. Na třetí místo se posunula Finka Kerttu Niskanenová. Ze stupňů vítězů obě Seveřanky odsunuly Švédky Fridu Karlssonovou a Jonnu Sundlingovou, za nimi skončila šestá jejich krajanka Linn Svahnová, která si připsala tři etapová prvenství.

Janatová dokončila běh na 10 kilometrů volnou technikou s hromadným startem na 19. místě se ztrátou 2:27 minuty na vítězku. V celkovém pořadí Tour udržela 18. příčku.

Celkové výsledky závodu Tour de Ski – ženy