Pět událostí ligového kola: Potentní veteráni, oslava jubilea a jalová Sigma

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Potentní veteráni, oslava jubilea a jalová Sigma
Pět událostí ligového kola: Potentní veteráni, oslava jubilea a jalová Sigma
Pět událostí ligového kola: Potentní veteráni, oslava jubilea a jalová SigmaTwitter @fkmladaboleslav
FORTUNA:LIGA měla na programu 5. kolo a také jedno velké jubileum. Na Letné si totiž tradičně odmakal 90 minut "Klokan" Josef Jindřišek (41) a byl to jeho 400. ligový start. Dařilo se i dalším veteránům, duo Marek Matějovský (40), Milan Škoda (36) zásadně pomohlo Mladé Boleslavi porazit Pardubice. A co další události ligového kola? Například pokračující beznaděj Sigmy nebo opětovné ujištění slávistických fanoušků, že na Stanislava Tecla (31) je prostě spoleh.

Škoda myšlenky na hattrick neměl

Bylo to jako přes kopírák. Dvě totožné situace. Marek Matějovský (40) v roli exekutora rohového kopu, Milan Škoda (36) jako zakončovatel hlavou na zadní tyč. "První roh byl dobře zahraný, dobře jsem si tam naběhl a trefil jsem to čistě. Druhý gól jsem neviděl tak ideálně, ale zapadlo to o tyč. Rohy byly koplé stejně, náběhy byly taky stejné, takže super," popisoval po zápase Škoda po vítězství 3:0.

Dříve rivalové, jeden sparťan, druhý slávista, o sobě dali vědět za další půlhodinu. Škoda v šestnáctce soupeře donutil Dominika Janoška ke skluzu a vybojoval tak penaltu. Té se chopil Matějovský, ale Jakub Markovič jeho ránu vystihl. "Myšlenky na hattricky moc nemám. V kariéře jsem dal jenom jeden Kolimu (Ondřeji Kolářovi), to musím zmínit. Mára se mě ptal, jestli chci jít na penaltu. Nechtěl jsem se do toho nějak míchat, kopl penaltu předtím a dal gól. Bohužel jí nedal. Třeba dostanu šanci příště," konstatoval s úsměvem Škoda.

Plzeň tahal z bryndy nevyužívaný Čermák

Už už to vypadalo, že snový týden zakončí pohlavkem. Mistrovská Viktoria Plzeň zavítala po postupu do základní skupiny LM do Českých Budějovic. A dlouho se nemohla prosadit. Když se 10 minut před koncem radoval Tomáš Chorý, vstoupil do hry VAR a kvůli jasné ruce vedení Západočechů odvolal.

Viktoria si ale v úplném závěru vytvořila tlak, který vyústil v rohový kop. Míč si vedle praporku postavil Aleš Čermák, v aktuální sezoně téměř nevyužívaný středopolař, a bravurním centrem našel přesně hlavu Jhona Mosquery. Kolumbijec mířil přesně a rozhodl o vítězství 1:0. "Když dáte gól skoro v poslední minutě, potěší to," liboval si po zápase trenér Michal Bílek.

Jubilant pomohl umlčet plnou Letnou

Na Spartu vyrazili s jasným plánem: Nemůžeme se jí bát, tak ať se bojí ona nás. A Bohemians bojovné krédo kouče Jaroslava Veselého naplnili. Vstříc bodům je vedl kapitán Josef Jindřišek, který před zraky zaplněné Letné, kam dorazilo přes 17 tisíc fanoušků, nastoupil ke 400. zápasu v samostatné české lize. Tribuny ztichly, když Bohemians vedli a byli blízko gólu na 2:0.

Nakonec se v derby urodila remíza 1:1. Jindřišek opět vydržel na hřišti celý zápas. "Pepa nehraje za zásluhy, ale protože si to opravdu zaslouží," zdůraznil na tiskové konferenci Veselý a autor první branky zápasu Petr Hronek s úsměvem dodal: "Pepa je jak blázen, ani zamlada mu to tak neběhalo. Má to prostě v sobě. Co předvádí, je neskutečné. Já i spoluhráči mu děkujeme, že tu s námi je a že nám pomáhá."

Olomouc namlsala fanoušky a teď hoří

Když Sigma předposlední červencový den v úvodním ligovém kole vyloupila Ostravu 3:0, její fanoušci doufali, že by se letos konečně mohla rvát o nejvyšší příčky. Střih na konec srpna: Olomouc prohrála čtyřikrát v řadě, naposledy s Hradcem 0:1, a od poslední příčky jí dělí jen skóre. Pravda je, že v neděli hrála od 42. minuty o deseti a i tak ve druhém poločasu sahala po vyrovnání. Jenže velké šance měl i Hradec...

"Olomouc hrála velice dobře, neustále nás napadala, stopeři hráli důrazně do těla," konejšil kouč "votroků" Miroslav Koubek svého soka Václava Jílka. Ten rovněž nacházel na výkonu Hanáků výlučně pozitiva. "Myslím, že jsme se rvali aspoň o bod, ale bohužel štěstí nám možná trošku nepřálo. Určitě se od tohohle výkonu odrazit můžeme. Ale je potřeba také dávat góly a být nebezpečnější." Je otázka, co na to řeknou olomoučtí příznivci, kterým už musí docházet trpělivost.

Slavia ví, jak je důležité míti Tecla

Do Slavie se vrátil před pěti lety. Během té doby se Stanislav Tecl nikdy napevno nestal útočníkem č. 1, spíš chlapíkem, na něhož je spoleh, a který pomůže vždy, když to "sešívaní" potřebují. Tuto roli plní i v probíhající sezoně. A plní ji nad plán. Vždyť v minulém kole nasázel hattrick Pardubicím, teď v Brně při výhře 4:0 první gól dal a na druhý nahrál. I přesto zůstal po zápase skromný – ostatně i to je jeden z aspektů, které jej zdobí.

"Měl jsem spíš štěstí, že se to po první střele odrazilo zpátky ke mně a potom jsem to trefil tam, kde nikdo nebyl," popisoval svou branku pro web Slavie. "Důležité je, že vyhráváme a hrajeme dobře jako tým. Věděli jsme, že nás po čtvrtku nečeká nic jednoduchého. Po tom čtvrtku, kdy někteří kluci odehráli 120 minut. Neumím si představit být v jejich kůži a nastoupit v neděli třeba na dalších třicet a rozhýbat se," dodal.