Real – Barcelona. Čím by se oba soupeři mohli zaskočit? El Clásico podle dat

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Real – Barcelona. Čím by se oba soupeři mohli zaskočit? El Clásico podle dat

Real – Barcelona. Čím by se oba soupeři mohli zaskočit? El Clásico podle dat
Real – Barcelona. Čím by se oba soupeři mohli zaskočit? El Clásico podle datProfimedia
Zatímco Real bude v nedělním El Clásiku opět spoléhat na rychlé protiútoky a produktivitu brazilských hvězd v podobě Viníciuse Juniora (22) a Rodryga (21), Barcelona bude chtít kontrolovat tempo hry, k čemuž si bude pomáhat vysokým presinkem. Kromě silných stránek mají oba týmy i své slabiny. U Barcelony to jsou například starty do druhých poločasů.

OFENZIVA REALU

Klíčové jméno: Vinícius Junior. Brazilský křídelník je v posledních sezonách ústřední postavou "Bílého baletu" a velké množství útočných výpadů jde právě přes jím obhospodařovanou levou stranu. Jeho hlavním partnerem při vytváření gólových šancí je především Karim Benzema, ale v tomto ročníku s ním (i vinou zranění Francouze) začal úzce spolupracovat i jeho o rok mladší krajan Rodrygo

To, že tito dva hráči momentálně táhnou ofenzivu Realu, potvrzuje i statistika ofenzivních akcí na 90 minut. Těch si oba připíší zhruba sedm, zatímco třetí nejaktivnější hráč Realu má v tomto ohledu necelé čtyři. Jde také o nejaktivnější dribléry v týmu. Celkový součet gólů a asistencí navíc ukazuje, že brazilská dvojice má prsty v 57,9 % branek, které klub z hlavního města v La Lize vstřelil.

Důležitou podporou pro ofenzivní esa je Toni Kroos. Bývalý německý reprezentant má na starosti především posouvání míče do finální třetiny. Do této části hřiště pošle i přes 20 přihrávek na zápas, přičemž druhý Aurélien Tchouaméni si jich připíše osm. Kroos v této disciplíně vévodí i celé La Lize. A když bývalý hráč Bayernu nenastoupí, negativně se to podepíše na počtu pasů, které královský klub do útočné části hřiště pošle.

OFENZIVA BARCELONY

To u protivníka jsou přihrávky do finální třetiny rozděleny rovnoměrněji. Na rozdíl od největšího rivala má ve svém týmu hned šest hráčů, kteří si připíší alespoň 10 takových pasů za zápas. O gólech se to ale rozhodně tvrdit nedá, ty má totiž na starosti především Robert Lewandowski. Z 20 barcelonských tref ve španělské nejvyšší soutěži měl prsty hned v 11. I přesto však není ofenziva Katalánců pouze o polském šutérovi. 

Do pokutového území se Xaviho svěřenci dostávají především přes pravou stranu. Na tomto křídle operuje buď Ousmane Dembélé nebo Raphinha. Oba zmínění hráči přihrávají do vápna z celého týmu nejčastěji, což dokumentuje počet centrů. Z pravé strany Barcelona v letošní sezoně poslala už 75 centrů, zatímco z levé pouze 50. Křídelníci působící na levé straně (Ferran Torres a Ansu Fati) totiž téměř necentrují a nepřihrávají do vápna. O tuto činnost se tak na levé straně stará převážně krajní bek Jordi Alba.

Pokud je ovšem řeč o vytváření nebezpečných situací pro branku soupeře, nelze opomenout produkt barcelonské La Masie jménem Pedri. Devatenáctiletý mladík patří k nejlepším v La Lize co se týče přihrávek skrze obrannou linii soupeře. Celkově už si jich připsal 15 a na jeden zápas má průměr 2,37. V druhých asistencích pak není mezi španělskou elitou nikdo lepší, než právě tento odchovanec Blaugranas.

OBRANA

Barcelona se zatím může chlubit i skvělou defenzivou, ve španělské lize totiž v osmi zápasech inkasovala pouze jednou. Real naopak pouze jednou udržel čisté konto. Svěřenci Carla Ancelottiho mají k defenzivě jiný přístup a méně presují. To lze doložit pomocí PPDA (passes per defensive action), tedy počtu přihrávek, který si soupeř vymění na prvních 60% hřiště, než dojde k nějakému obrannému zákroku. Čím menší číslo, tím intenzivnější napadání.

Zatímco u Barcelony svítí 6,71, Real patří s číslem 10,66 spíš k průměru. Zajímavý je také ukazatel defenzivních soubojů, v těch totiž Ancelottiho družina výrazně zaostává za zbytkem La Ligy. Rozdíl mezi madridským celkem a druhým nejhorším týmem v tomto statistickém ukazateli je necelých devět soubojů na utkání. Skoro stejný rozdíl je i mezi předposledním a třetím nebo čtvrtým nejlepším. 

To Katalánci jsou na tom podstatně lépe. S 65% úspěšností v obranných soubojích jsou dokonce lídry. K tomu jim výrazně pomáhá další mladík v záložní řadě, a to Gavi. Osmnáctiletý fotbalista se okamžitě po ztrátě míče vrhá na soupeře a snaží se mu míč odebrat nebo jeho akci přerušit. Mezi barcelonskými hráči je nejlepší co do počtu defenzivních soubojů na 90 minut, a to samé platí i o skluzech a faulech.

PROTIZBRANĚ

Pokud by se měl Real pokusit něčeho využít ke vstřelení branky v El Clásicu, pak by to měl být vstup do druhého poločasu. Období mezi 46. a 60. minutou je totiž pro jeho nedělního soupeře tím nejhorším v zápase. Barcelona v tomto časovém úseku vyprodukuje pouze 0.23 xG a stejné číslo také inkasuje. Je to také jediná část utkání ve které je tým z Katalánska svým soupeřem přestřílen. V této patnáctiminutovce také inkasoval tři z celkových osmi branek v sezoně.

Můžeme očekávat, že se Barcelona bude snažit využít menší defenzivní aktivitu Realu ke kontrole zápasu a bez míče se bude snažit napadat už v ofenzivní třetině hřiště. Koneckonců její presink příliš nevoněl ani Bayernu. To od Realu se očekává střední blok a následné rychlé výpady ofenzivních hráčů v čele s Viníciusem.

Preview zápasu Real Madrid - Barcelona