Španělsko – Německo pohledem dat. Duel bude přehlídkou talentu nastupující generace

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Španělsko – Německo pohledem dat. Duel bude přehlídkou talentu nastupující generace
Španělsko – Německo pohledem dat. Duel bude přehlídkou talentu nastupující generace
Španělsko – Německo pohledem dat. Duel bude přehlídkou talentu nastupující generace
Profimedia
Mistři světa z roku 2014 z Německa jsou před svým druhým vystoupením na šampionátu v Kataru v nezáviděníhodné situaci. Aby si zachovali dobré vyhlídky na postup ze skupiny, musejí bezpodmínečně vyhrát. Jenže za soupeře budou mít Španěly, své předchůdce na světovém trůnu, kteří svou sílu demonstrovali demolicí Kostariky 7:0.

Španělsko se po 60 letech stalo první evropskou zemí na MS, která do základní sestavy postavila dvojici teenagerů (v roce 1962 to byli Bulhaři proti Anglii). Na zrcadlově obrácených postech ve středu pole vyběhli na trávník Gavi (18) s Pedrim (19), dva poslední vítězové ankety Golden Boy o nejlepšího mladého hráče do 21 let.

Oba v Barceloně i v národním týmu plní roli osmičky, každý je ale trochu jiný. Zjednodušeně: Pedri rovná se přehled a technika, Gavi zase energie a pohyb. Rozdíly mezi nimi jsou vidět především v rozehrávce, která je dominantou Pedriho. V právě probíhajícím ročníku španělské LaLigy nasbíral vyšší počet průnikových přihrávek v průměru na zápas jen argentinský záložník Atlétika Madrid Rodrigo de Paul.

Přehled utkání Španělsko – Německo + audiokomentář

Pedri je expertem na skenování prostoru a svými dobře načasovanými náběhy pomáhá týmu dostávat míč do lepších pozic, čímž výrazně zvyšuje šanci na vytvoření gólové příležitosti. Jediným hráčem pod 27 let, který má tuhle dovednost ještě víc vypilovanou, je Pedriho o pět let starší spoluhráč Frenkie de Jong.

Spoluhráči mohou Pedrimu věřit i ve chvíli, kdy se na hřišti dostane do obtížné situace. Přestože neustále hledá volný prostor, kreativní řešení nebo příležitost pro dlouhý pas, málokdy přijde o míč. Příkladem budiž situace ze 3. minuty utkání proti Kostarice, kdy si Pedri ve středu hřiště našel odražený míč, navedl si jej pár metrů blíž směrem k soupeřově brance, ale protože neviděl prostor pro pokračování akce, před vystoupivším protihráčem zasekl a nahrál volnému Jordimu Albovi.

Pořadí podle statistik z této sezony.
11Hacks / Livesport

Jediným dalším hráčem LaLigy, který se může Pedrimu v tomto ohledu přiblížit je... Gavi. Na rozdíl od něj se ale přihrávkami ve středu hřiště příliš nezdržuje a nejčastěji hledá prostor, kudy by mohl míč zavézt do útočné třetiny hřiště. Teprve tam začne svým spoluhráčům adresovat pasy, jimiž je posílá do výhodnějších pozic nebo se svým pohybem dál sám nabízí, aby pomohl vytvořit ještě nebezpečnější situaci.

Když datoví experti z české analytické společnosti 11Hacks měřili přínos hráčových přihrávek v poslední třetině hřiště podle toho, do jaké míry zvyšují šanci týmu na skórování, vyšel Gavi jako druhý nejlepší hráč La Ligy za už zmíněným De Paulem.

V metrice očekávaných asistencí, která hodnotí kvalitu přihrávek vedoucích k přímé střele na branku, je Gavi nejlepší v celé soutěži. A žádná jiná osmička nemá ani lepší úspěšnost pasů do soupeřovy šestnáctky. A to je Gavimu stále pouhých 18 let a plnoletosti dosáhl teprve v srpnu.

O rok a půl starší je německý klenot Jamal Musiala. Jeden z pouhých osmi hráčů, jejichž tržní hodnota se podle webu transfermarkt.de dotkla hranice 100 milionů eur. Musiala je z pozice desítky lídrem "kanadského bodování" Bundesligy: za 1032 minut hry už stihl nastřádat devět branek a šest asistencí. Druhý je se 14 zápisy frankfurtský Randal Kolo Muani a třetí Marcus Thuram z Mönchengladbachu se 13.

Musiala by byl top útočník

Svou střeleckou produkcí, schopností dostávat se do dobrých pozic pro zakončení a aktivitou ve vápně soupeře by se neztratil ani mezi hrotovými útočníky. Podle metriky očekávaných branek má každý zápas 57 % šanci na vstřelení branky.

Do lepších pozic se v Německu dostávají pouze Sadio Mané, Serge Gnabry a Thuram, tedy hráči, kteří nastupují podstatně víc vepředu. I když Musiala nejčastěji operuje v obou meziprostorech, víc dotyků s míčem ve vápně soupeře než on zaznamená za zápas v celé Bundeslize jen Mané.

Střelecké schopnosti Jamala Musialy graficky.
11Hacks / Livesport

Musiala se navíc ukazuje jako skvělý zakončovatel: během svého působení v Bundeslize vystřelil na branku 95x a při xG 14,73 nastřádal 19 tref. Září i v důležitých kreativních ukazatelích. Například v metrice očekávaných asistencí se řadí mezi top desítku nejúspěšnějších hráčů celé soutěže.

Jenže premiéra na velké akci mu nevyšla. Němci selhali v koncovce a na vítězství nad Japonskem jim nestačilo ani xG v poměru 2,46:1,39 (bez penalty), 25 střel na branku (nejvíc ze všech v úvodním kole) a 15 pokusů z vápna soupeře. Japonci naopak proměnili dvě ze tří velkých šancí a odsoudili poražené do nezáviděníhodné situace. 

Bude Němcům stačit jeden zázračný teenager proti dvěma španělským? Na podzim v Lize mistrů to Musialovi v barvách Bayernu proti Pedriho a Gaviho Barceloně dvakrát vyšlo…