Medveděv zvládl derby na US Open. Rubljov prohrál i deváté čtvrtfinále na grandslamech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Medveděv zvládl derby na US Open. Rubljov prohrál i deváté čtvrtfinále na grandslamech
Medveděv ovládl duel ruských tenistů.
Medveděv ovládl duel ruských tenistů.Profimedia
Daniil Medveděv (27) si počtvrté zahraje semifinále na US Open, kde předloni vybojoval svůj jediný dosavadní grandslamový titul. Bývalý lídr žebříčku přehrál 6:4, 6:3, 6:4 krajana Andreje Rubljova (25), který nezvládl ani svůj devátý čtvrtfinálový duel na grandslamových turnajích. Na páté finále na podnicích velké čtyřky bude v pátek útočit proti loňskému šampionovi Carlosi Alcarazovi.

Medveděv – Rubljov 6:4, 6:3, 6:4

Daniil Medveděv ukončil v úvodních měsících aktuální sezony zhruba roční krizi, na tvrdých površích ovládl čtyři turnaje včetně Masters v Miami a od začátku února po start antukového jara vyhrál na betonech 24 z 25 duelů. Příprava na oblíbené US Open se mu ale nepovedla, v Torontu se loučil už ve čtvrtfinále a v Cincinnati ještě o kolo dříve.

Na US Open ovšem postupuje celkem hladce, ačkoli ani v New Yorku se neprezentuje svou nejlepší formou. Do druhého týdne závěrečného grandslamu sezony se dostal pátým rokem po sobě a v semifinále je už počtvrté. Ve vyčerpávajícím čtvrtfinálovém derby se svým velmi dobrým kamarádem Andrejem Rubljovem, který jako první v open éře prohrál i své deváté čtvrtfinále na grandslamech, musel bojovat bezmála tři hodiny.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Předloňský šampion nepředvedl přesvědčivý výkon, přesto neztratil set. Ve všech třech dějstvích prohrával o brejk a v zápase trefil méně es (8) než dvojchyb (9), získal jen 13 ze 45 bodů po druhém podání, pětkrát přišel o servis a zaznamenal mnohem více nevynucených chyb (40) než vítězných úderů (26). Vzájemnou bilanci s krajanem upravil na 7:2 ze svého pohledu a letos ho porazil i podruhé.

Medveděv rozhodně nebyl spokojený s podmínkami. Ve více než 30stupňovém horku a extrémní vlhkosti hráli už včera Novak Djokovič s domácím Taylorem Fritzem. "Jednou tady někdo z hráčů umře," řekl při pauze mezi výměnami u jedné z kamer poblíž odkládacího místa pro ručníky. "Podmínky byly brutální. Už na konci prvního setu jsem měl problém pořádně vidět míček," uvedl po zápase, v němž se musel nechat zřejmě kvůli nevolnosti ošetřovat.

"Nechali jsme tam dnes vše. Pokud by ale zápas byl delší, nechali bychom tam ještě víc. A jediná věc, která je trochu nebezpečná, je otázka, kam až bychom zašli. Možná bychom sehráli pět setů a bylo vše v pořádku. Nebo bychom tady měli další případ jako s Yibingem Wu ve Washingtonu," zmínil Medveděv na tiskové konferenci kolaps čínského tenisty na nedávném turnaji.

"Pravděpodobně nemůžeme zastavit turnaj na čtyři dny, protože by se tím vše zničilo. Ovlivnilo by to televizní přenosy či vstupenky. Měli bychom ale jít za těchto podmínek na tři sety? Někteří kluci z toho taky nebudou mít radost. Nemám řešení, ale pořád je o tom lepší trochu mluvit, než se něco stane," doplnil Medveděv.

V pátek bude usilovat proti obhájci titulu Carlosovi Alcarazovi (h2h 1:2), který v nočním čtvrtfinále přehrál finalistu z roku 2020 Alexandera Zvereva, o své páté grandslamové finále a první od loňského ledna, kdy na Australian Open zahodil luxusní náskok proti Rafaelovi Nadalovi. Ve Flushing Meadows si finále zahrál už dvakrát, v roce 2019 nestačil na Nadala a předloni znemožnil Djokovičovi zkompletovat kalendářní Grand Slam.

Druhá semifinálová dvojice je známá už od úterka. Trojnásobný šampion a rekordman v počtu grandslamových trofejí Djokovič bude na začátek pátečního programu čelit domácímu mladíkovi Benovi Sheltonovi, jenž je na majorech takto daleko poprvé.

Výsledky dvouhry mužů na US Open