Tenisový svaz nevrátil část dotace, NSA předá pohledávku finančnímu úřadu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Tenisový svaz nevrátil část dotace, NSA předá pohledávku finančnímu úřadu
Dočasný šéf tenisového svazu Jan Stočes.
Dočasný šéf tenisového svazu Jan Stočes.Profimedia
Český tenisový svaz nedokázal vrátit Národní sportovní agentuře 29,7 milionu korun za neoprávněně využitou dotaci, NSA proto předá pohledávku finančnímu úřadu. Třicetidenní lhůta pro zaplacení částky, kterou měl svaz v roce 2021 využít pod vedením zadrženého prezidenta Iva Kaderky v rozporu se stanoveným účelem, vypršela o víkendu. Zástupci agentury a tenisového svazu to uvedli na pondělní společné tiskové konferenci.

"Český tenisový svaz nebude moci částku 29 milionů zaplatit, protože ty peníze nemá," řekl dočasný šéf svazu Jan Stočes.

Tenisový svaz bude při jednání s finančním úřadem zastupovat poradenská společnost Grant Thornton. S finančním úřadem bude jednat o zavedení splátkového kalendáře. Nejvýznamnější tenisové akce v Česku a činnost reprezentace v ohrožení podle funkcionářů nejsou.

"Jsme na svazu deset dní, provádíme audit a situace není úplně růžová, protože nemáme přístup ke všem podkladům. Některé jsou zajištěny orgány činnými v trestním řízení," doplnil Tomáš Brabenec, zástupce poradenské společnosti.

Národní sportovní agentura odhalila vážné nedostatky v hospodaření svazu během kontroly za rok 2021. "Uvítal jsem, že nové vedení ČTS přijalo závěry naší kontroly a akceptovalo je," uvedl předseda NSA Ondřej Šebek.

Livesport Daily #208: Jak probíhaly podvody na tenisovém svazu, odhaluje novinář Janoušek.
Livesport

Po zjištění pochybení vyzvala NSA svaz k vrácení části dotace, zahájila s ním správní řízení a pověřila ho nápravou. "První z nich bylo nastavení takových principů v ČTS, aby nedocházelo k obdobným situacím. Druhou byl požadavek, aby byl sestaven tým pracovníků ČTS, který bude zpracovávat standardním způsobem žádost o dotaci na rok 2024, případně na další roky. A další žádostí bylo představení dlouhodobé koncepce fungování ČTS na základě demokratických stanov a předpisů," vyjmenoval Šebek.

Kaderka by měl nabídnout rezignaci

Tenisový svaz svolal na 7. června mimořádnou valnou hromadu, kde by se mělo rozhodnout o jeho další budoucnosti. Kaderka, který je nyní v koluzní vazbě, by na ní měl nabídnout rezignaci.

"V tuto chvíli dokončujeme novou verzi stanov, aby byly co nejvíce demokratické a transparentní. Mělo by v nich být vedení předsednictva, tedy třech osob, ne jen prezidenta. Tyto stanovy budeme v nejbližších dnech dávat k dispozici všem členům," řekl Stočes.

"Doufám, že podmínky pro financování pro letošní rok splníme a budou všechny dětské a juniorské turnaje, jak je máme v plánu. Podporu dostaly i kluby, které si zažádaly o podporu na významné sportovní akce. Jde o ATP Challenger Ostrava, I. ČLTK a Prostějov, které se tedy budou konat," doplnil Stočes. Ohroženo není ani pořádání letního WTA Livesport Prague Open na Spartě.

Podle Šebka zařadí NSA kontrolu také na období v letech 2022 a 2023. O udělení dotace pro rok 2024 se rozhodne po mimořádné valné hromadě. "K financování chci doplnit, že je to vázáno na standardní proces dotační žádosti. Je tam řada dokumentů, které si vyžadují schválení nejvyšším orgánem ČTS. Reálný předpoklad, že prostředky budou zaslány, je až po konání valné hromady, která ustanoví nové vedení. A to schválí dokumenty, jako jsou koncepce nebo způsob nakládání s finančními prostředky," řekl Šebek.

Zmínky