TOP 10 fotbalových přestupů v roce 2022. Norská mašina i gruzínský jackpot

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 10 fotbalových přestupů v roce 2022. Norská mašina i gruzínský jackpot
TOP 10 fotbalových přestupů v roce 2022. Norská mašina i gruzínský jackpot
TOP 10 fotbalových přestupů v roce 2022. Norská mašina i gruzínský jackpotProfimedia
Každé přestupové období má své vítěze i poražené a nejinak tomu bylo i letos. Zatímco některé kluby trefily jackpot v podobě angažování přesně těch hráčů, které potřebovaly, jiné stále věří, že se jejich vysněná posila konečně "rozjede". Co nejzajímavějšího se na trhu fotbalových transferů v roce 2022 událo?

Wesley Fofana (22)

Z Leicesteru City do Chelsea, Cena: 80,4 milionů eur

Poté, co Chelsea přišla o klíčové obránce Andrease Christensena a Antonia Rüdigera, musela urychleně najít obstojnou náhradu. Tou se stal mladý francouzský obránce Fofana, který do Londýna dorazil z Leicesteru, kde se poměrně rychle stihl přizpůsobit anglickému stylu fotbalu. Talentovaný stoper měl u Lišek smlouvu až do roku 2027, což znamenalo, že za něj Chelsea musela zaplatit vysokou částku. V přepočtu bezmála dvě miliardy korun, což z něj učinilo historicky čtvrtého nejdražšího obránce. V dresu Blues zatím kvůli zranění kolene stihl odehrát pouze čtyři zápasy. Zda se drahý nákup Chelsea vyplatí, tedy ukáže až čas.

Robert Lewandowski (34)

Z Bayernu Mnichov do Barcelony, Cena: 45 milionů eur

Přestože katalánský gigant není v nejlepší finanční kondici, podařilo se mu v letním přestupovém období přivést hvězdného Lewandowského. Polský sniper, jenž opustil Bayern po osmi letech, okamžitě začal potvrzovat své kvality. V 19 zápasech se mu podařilo nastřílet 18 gólů a čtyři další připravil spoluhráčům. Lewa, který pmohl Polsku do osmifinále MS v Kataru, však bude Barceloně v následujících třech zápasech chybět kvůli disciplinárnímu trestu. Ten obdržel za úder loktem v zápase proti Osasuně. Jeho soupeři v boji o nejlepšího střelce La Ligy tak budou mít šanci se kanonýrovi přiblížit – na druhé Iglesiase a Muriqiho má aktuálně náskok pěti branek.

Erling Haaland (21)

Z Borussie Dortmund do Manchesteru City, Cena: 60 milionů eur

Jestli někdo trefil jackpot, tak to byl Pep Guardiola, který v létě do Manchesteru City přivedl obávaného kanonýra Erlinga Haalanda. Norský forvard, který měl před příchodem do Anglie zdravotní problémy, se dal rychle dohromady a okamžitě se stal postrachem obran veškerých týmů Premier League. To, že se mu u Citizens opravdu daří, nejlépe dokumentují čísla – v 19 soutěžních zápasech už stihl nastřílet 24 gólů, přidal k tomu tři asistence a vytvořil hned několik rekordů včetně toho, že v prvních osmi utkáních v Premier League zaznamenal tři hattricky.

Sadio Mané (30)

Z Liverpoolu do Bayernu Mnichov, Cena: 32 milionů eur

Bayern Mnichov, který v letním přestupovém období přišel o dlouholetou oporu Roberta Lewandowského, sehnal náhradu na ostrovech. Z Liverpoolu přišel senegalský forvard Sadio Mané, který s anglickým klubem vyhrál vše, co se dalo, a potřeboval novou motivaci. V bavorském velkoklubu se zabydlel poměrně rychle, což je znát i na jeho produktivitě. Ve 23 zápasech, do kterých nastoupil, stihl nastřílet 11 branek a na další čtyři přihrál. Vše vypadalo z pohledu Maného skvěle, ale pak přišla malá osobní tragédie – v posledním zápase před MS v Kataru se Senegalec zranil a o šampionát přišel. V Bayernu ale jinak musí s jeho službami panovat spokojenost.

Chviča Kvaracchelija (21)

Z Dinama Batumi do Neapole, Cena: 10 milionů eur

Když vedení Neapole v červenci ohlásilo příchod talentovaného Gruzínce, asi málokdo čekal, že by se z něj stala během pár měsíců hvězda světového formátu. Hráč, který své kvality ukazoval už v Rubinu Kazaň, se od prvního kola Serie A stal nepostradatelným mužem Neapole. Prosadil se jak proti Hellasu, tak proti Monze, které dal góly dokonce dva. Celkově se v barvách Partenopei prosadil už osmkrát, navíc přidal 10 asistencí a není divu, že se mu začalo přezdívat "Kvaradona". Tento přestup se italskému klubu opravdu povedl, aneb za málo peněz hodně muziky.

Adam Hložek (20)

Ze Sparty Praha do Leverkusenu, Cena: 13 milionů eur

Jeden přestup, který se může pyšnit parametry světové úrovně, se uskutečnil také na trase Praha – Leverkusen. Německý klub, ve kterém už od září 2020 hraje Patrik Schick, si vyhlédl zřejmě největší talent českého fotbalu Adama Hložka. Za sparťanského útočníka či záložníka musel zaplatit 13 milionů eur, přičemž další peníze můžou do letenské pokladny přitéct dodatečně v bonusech. Začátek angažmá si Hložek určitě představoval jinak. Stejně jako celému klubu se mu nedařilo a zvykal si na úroveň Bundesligy. V listopadu ale trápení prolomil a v zápase proti Unionu (5:0) si připsal premiérový ligový gól. Po podzimu je v lize na bilanci 1+2, jednou se trefil v národním poháru a asistenci zaznamenal i v Lize mistrů.

Antony (22)

Z Ajaxu do Manchesteru United, Cena: 95 milionů eur

Vůbec nejdražším přestupem uplynulého roku se stal transfer Antonyho, který přestoupil z Ajaxu do Manchesteru United. Na Old Trafford si od něj slibovali velké věci, čemuž odpovídá i přestupová částka v přepočtu 2,3 miliardy korun. Jenže očekávání, které vedení do brazilského křídelníka vkládalo, se zatím vůbec nenaplnila a Antony v Manchesteru zatím hledá ztracenou formu. Ve 12 duelech zaznamenal pouze tři branky. Od posily za astronomickou částku se určitě čeká mnohem víc. Nastartuje se v jarní části sezony?

Darwin Núňez (23)

Z Benfiky do Liverpoolu, Cena: 80 milionů eur

Liverpool si po příchodu Luis Díaze z Porta vyhlédl také další ofenzivní hvězdu v portugalské nejvyšší soutěži. Na Anfield Road zamířil uruguayský reprezentant v červenci za skoro dvě miliardy korun, což není zrovna nízká cifra. Začátek angažmá se mu povedl, když hned v úvodním kole dokázal dát gól a na další přihrát. Ve druhém kole však přišla červená karta a třízápasový trest, což jej poněkud zbrzdilo. Ovšem přestože Núňez odehrál za Reds pouze 18 zápasů, trefil se devětkrát, což je solidní bilance. Jeho potenciál je však rozhodně výš, než zatím naznačil.

Paulo Dybala (29)

Z Juventusu do AS Řím, Cena: Zdarma

Dybala, který odehrál v dresu Juventusu sedm sezon, odešel v létě do AS Řím jako volný hráč. V Turíně si ale argentinský ofenzivní záložník či útočník udělal takové jméno, že se mu v hlavním městě dostalo královského přivítání. Pro AS Řím je Dybala velkou posilou – tedy pokud zrovna může hrát, na podstatnou část sezony jej totiž vyřadil poraněný stehenní sval. Když ale byl na hřišti, bylo to hodně znát. Ve 12 zápasech nastřílel sedm gólů a na další dva přihrál. V tomto případě vedení AS určitě nesáhlo vedle.

Gabriel Jesus (25)

Z Manchesteru City do Arsenalu, Cena: 52,2 milionů eur

V Manchesteru City pod Pepem Guardiolou nedostával tolik herního času, kolik by potřeboval. Možná ani tolik, kolik by si zasloužil, a tak se Gabriel Jesus rozhodl pro odchod. Z mnoha nabídek se nakonec rozhodl pro tu, která přišla od Arsenalu. A rozhodně nemusí litovat. Je nepostradatelnou součástí sestavy Gunners a i díky němu se Arsenal vyhřívá na úplném čele Premier League. Jesus ve 20 zápasech nastřílel pět gólů a dalších sedm připravil.

Další zajímavé přestupy: Raheem Sterling, Richarlison, Alexander Isak, Aurélien Tchouameni, Timo Werner

*Všechny částky jsou z webu Transfermarkt.com