Vytrvalostní závod žen: Zlato obhajuje Davidová, jasná favoritka chybí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vytrvalostní závod žen: Zlato obhajuje Davidová, jasná favoritka chybí

Davidová si před dvěma lety v Pokljuce dojela pro zlato díky přesné střelbě i rychlému běhu.
Davidová si před dvěma lety v Pokljuce dojela pro zlato díky přesné střelbě i rychlému běhu.Profimedia
Bez jednoznačné favoritky odstartuje na mistrovství světa v biatlonu vytrvalostní závod žen. Mezi nejčastěji tipované adeptky na vítězství bohužel nepatří Markéta Davidová (26), která vystartuje v zeleném startovním čísle obhájkyně titulu.

Při současném rozložení sil je více než pravděpodobné, že právě tento závod by mohl přinést nejpřekvapivější výsledek celého šampionátu. Nemusí se týkat přímo vítězky, ale alespoň jedné z medailistek.

Pokud zopakuje výkon ze stíhacího závodu, mohla by druhé zlato získat Francouzka Julia Simonová. Žádná z žen ale nemá tak velkou běžeckou převahu, že by i při dvou chybách dokázala deklasovat zbytek startovního pole podobně jako Johannes Tarjei Bö v závodě mužů. Bude tedy muset vedle rychlého běhu opět předvést i střelbu s maximálně jednou chybou.

Vytrvalostní závod, což je běh na 15 km kombinovaný se čtyřmi střeleckými položkami, přeje výborným střelkyním. Shodně jako v mužském závodě je každý netrefený terč potrestán minutovou penalizací. Vzhledem k tomu, že nejlepší muži jezdí 20 km dlouhý závod obvykle 49 minut a nejlepší ženy svoji kratší distanci zhruba 42 minut, je ona minuta v ženském kratším závodě citelnější. Zatímco u mužů minutová penalizace tvoří cca 2,04% dosaženého času, u žen to bývá od 2,38% výše.

Běžecky bude závod mimořádně náročný. Na trati jsou velmi strmá stoupání, která se na této distanci všechna pětkrát zopakují. I proto se vytrvalostní závod v Oberhofu běžel naposledy v roce 2004. Do běžného kalendáře Světového poháru se nezařazuje.

Nejlepší českou biatlonistku Markétu Davidovou před dvěma roky při světovém šampionátu na Pokljuce přivedl k vítězství čtvrtý nejlepší běžecký výkon a především bezchybná střelba. Byla tehdy pouze jednou ze dvou závodnic, která sestřelila všech 20 terčů.

Letos byla ve dvou vytrvalostních závodech sedmá a osmnáctá, na šampionátu po bezchybné střelbě ve sprintu udělala ve stíhačce pět střeleckých chyb. V sezoně má úspěšnost střelby spíš jen lehce nad průměrných 86%. Překvapit samozřejmě může, ale mezi medailové kandidátky tentokrát rozhodně nepatří. Její lehce nalomené psychice nemusela udělat radost ani dvojka na startovním čísle.

Na loňských ZOH vytrvalostní závod senzačně vyhrála Němka Denise Herrmann-Wicková. V Oberhofu už má zlato ze sprintu a stříbro ze stíhačky. Je jednou z nejrychlejších běžkyň startovní listiny, ale ve vytrvalostních závodech byla jen šestá a patnáctá. Mezi nejpřesnější střelkyně rozhodně nepatří, v zádech však bude mít podporu bouřících tribun. 

 V obou vytrvalostních závodech této sezony byla na stupních vítězů jen Lisa Vittozziová. Sedmadvacetiletá Italka má z mistrovství světa jedinou individuální medaili, stříbro právě z vytrvalostního závodu v roce 2019. Papírově by byla před šampionátem právě pro tuto trať největší favoritkou, ale po pátém místě ve sprintu kvůli nemoci nenastoupila do nedělního stíhacího závodu a je otázka, zda se za tři dny dokázala vrátit do závodní formy.

To platí rovněž o další hvězdě této sezony Elvíře Öbergové, která se nechala nasadit až do druhé losované skupiny, tedy mimo pole největších favoritek. Výhodnější pozice přenechala ostatním členkám švédského týmu, což by mohlo napovídat, že o jejím startu se rozhodne až těsně před startem dle aktuálního zdravotního stavu. I ona do stíhacího závodu nemohla nastoupit kvůli nemoci.

K favoritkám tak bude patřit spíše její sestra Hanna Öbergová, vítězka úvodního závodu v Kontiolahti. Velká očekávání jsou spojena i se jmény Vanessa Voigtová, Lou Jeanmonnotová nebo Ingrid Tandrevoldová. Další z Norek Marte Olsbu Roeiselandová, oslabená dlouhým tréninkovým výpadkem, se po náročné první části šampionátu rozhodla upřednostnit odpočinek. Síly šetří na štafetu (možná i na tu ve dvojici s J. T. Boem) a na závod s hromadným startem.

S velkou pravděpodobností dojde i na překvapení. Nejlepšími střelkyněmi startovního pole jsou Belgičanka Lotte Lieová, Rakušanky Tamara Steinerová a Donja Zdoucová, nebo Švýcarka Amy Basergová která vystartuje jako úplně poslední.

Na čele by se mohl objevit i některý z objevů tohoto šampionátu. Třeba domácí Němka Hanna Kebingerová nebo Norka Juni Arnekleivová. Ta před tímto šampionátem měla na kontě jediný start v závodě SP, 99. místo ve sprintu v Ruhpoldingu v lednu 2022. V Oberhofu má ale 93% úspěšnost střelby a překvapivé výsledky ze sprintu i stíhačky, kde si 12. a 13. místem důrazně řekla o místo v ženské štafetě. 

Český tým vysílá na start opět pětici závodnic, vedle Markéty Davidové poběží i Tereza Voborníková (číslo 22), Lucie Charvátová (46), Eliška Václavíková (80) a Tereza Vinklárková (90). Běžecké časy Voborníkové a Davidové by při současné formě měly být velmi podobné, o lepším výsledku rozhodne střelba.

Světový pohár 2022/23 – hodnocení vytrvalostních závodů: 1. Vittozziová (ITA), 2. H. Oebergová (SWE), 3. Tandrevoldová (NOR), … 10. Davidová (CZE)

ZOH 2022: 1. Herrmann-Wicková (GER), 2. Chevalier-Bouchetová (FRA), 3. Olsbu-Roeiselandová (NOR), … 6. Davidová (CZE)

MS 2021: 1. Davidová (CZE), 2. H. Oebergová (SWE), 3. Tandrevoldová (NOR).

Tip Livesportu: I kdyby nevyhrála Simonová, nahradí ji na stupních vítězů jiná z Francouzek. Medaili získá Herrmann-Wicková a pokud bude schopna závod v plné síle absolvovat, tak i Vittozziová. 

Pro Davidovou cesta do TOP 8 povede jen přes 95% střelbu.