Ženský biatlonový sprint: Unese Herrmann-Wicková roli domácí favoritky?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ženský biatlonový sprint: Unese Herrmann-Wicková roli domácí favoritky?

Denise Herrmann-Wicková bude před domácím publikem žhavou aspirantkou na zlato.
Denise Herrmann-Wicková bude před domácím publikem žhavou aspirantkou na zlato.biathlonworld.com
Ve 34 letech by měla mít německá závodnice Denise Herrmann-Wicková dostatek životních i sportovních zkušeností, aby se v domácím prostředí dokázala vyrovnat s pozicí největší domácí medailové naděje a bez diskuse i největší favoritky závodu ve sprintu.

Pokud se Herrmann-Wickové povede v běžecké stopě zopakovat výkon, kterým zazářila v jinak nevýrazné německé smíšené štafetě, může si klidně dovolit oproti svým soupeřkám jeden trestný okruh navíc a stejně by neměly mít šanci ji předstihnout.

Rakušanka Lisa Theresa Hauserová, Švýcarka Lena Haecki-Grossová a Italka Dorothea Wiererová za ní při štafetě na 6 km dlouhém štafetovém úseku zaostaly o více než 20 sekund. Sprint se běhá na 7,5 km a trestné kolo dlouhé 150 m trvá těm nejlepším zhruba 22-23 sekund.

Denise Herrmann-Wicková je jednou z těch biatlonistek, které prvních úspěchů dosáhly v běžeckém lyžování. Na ZOH 2014 se ještě radovala z bronzové medaile coby členka štafety v čistě běžecké stopě. Poté se ve 24 letech rozhodla pro změnu a v biatlonu je už mistryní světa i olympijskou vítězkou. V roce 2019 triumfovala ve stíhačce na MS v Östersundu, loni na ZOH v Pekingu vyhrála vytrvalostní závod. Tedy ten, ve kterém rozhoduje především přesná střelba. Titul ze sprintu, kde je obvykle rozhodující právě její doména – rychlý běh – jí stále ještě chybí. Bude ale určitě třeba vylepšit letošní úspěšnost střelby – 86% na ležce, 84% na stojce.

V letošní sezóně se jí ve sprintu mimořádně daří, z pěti jeden vyhrála, jednou byla třetí, třikrát šestá a vede celkové hodnocení disciplíny před Švédkou Elvirou Oebergovou. Třetí je vítězka poslední generálky před MS, sprintu v Anterselvě, Italka Wiererová.

Sprintům letos nechyběla překvapení. Zejména švédská. Dvakrát byla na stupních vítězů Linn Perssonová, kterou ale do smíšené štafety trenéři nenasadili, a tak je její forma v Oberhofu zatím velkou neznámou. Což tedy platí i o další Švédce, překvapivé vítězce z Annecy Anně Magnussonové.

Na startu bude i držitelka posledního velkého triumfu ze sprintu, olympijská vítězka Marte Olsbu-Roeiselandová. Ta musela kvůli zdravotním problémům vypustit celou prosincovou etapu Světového poháru. Závodit začala až v lednu a v posledním sprintu před MS v italské Anterselvě si zajela nejlepší letošní výsledek – čtvrté místo. Až tak dominantní jako před rokem na olympiádě v Pekingu asi na tomto šampionátu nebude, ale alespoň jednu individuální medaili si z Německa nejspíš odveze. I když zrovna ve sprintu by k ní vedle bezchybné střelby potřebovala i velkou dávku štěstí v podobě chybujících soupeřek.

Celkové pořadí Světového poháru vede Francouzka Julia Simonová, více než ve sprintu se jí ale zatím daří v následných stíhacích závodech. Pro případný úspěch je ale třeba získat dobrý základ právě ve sprintu. Druhá v sezonním žebříčku je Elvíra Oebergová. Ani jedna z nejlepších biatlonistek této zimy ale dosud nezískala na MS individuální medaili.

Jislovou nahradilo duo Václavíková, Vinklárková

Situace v českém týmu byla v posledních dnech hodně turbulentní. Trenér Egil Gjelland nejdříve rozhodl, že vzhledem k aktuální výkonnosti pocestuje ženský tým na MS pouze ve čtyřech. Jenže o víkendu se nejdříve ukázalo, že nominovaná Jessica Jislová nebude schopna závodit v prvním týdnu a včera dokonce přišla zpráva, že kvůli otokům v oblasti žeber nebude moci přijet ani na štafetu koncem příštího týdne. Nejprve byla tedy povolána Eliška Václavíková. Jenže den před sprintem IBU na základě naléhání těch nejlepších týmů svolila, že státy, které mají zastoupení v TOP 15 průběžného pořadí Světového poháru, mohou do sprintu postavit pět závodníků místo dosud povolených čtyř. No a český šéftrenér chtěl tuto kvótu využít s tím, že pro mladé závodnice je každý start na MS cennou zkušeností. A tak se do dějiště světového šampionátu odebrala den před jeho začátkem i Tereza Vinklárková.

V závodě se tedy objeví 5 českých biatlonistek – se startovním číslem 3 Markéta Davidová, 18 má Tereza Voborníková, 47 Lucie Charvátová, 71 Eliška Václavíková a 86 Tereza Vinklárková.

Ačkoliv medailistkou ze sprintu na mistrovství světa je Lucie Charvátová (v roce 2020), nejvíce nadějí na přední umístění český tým vkládá do Markéty Davidové. Ta byla v jednom z letošních sprintů druhá, celkem pětkrát v kariéře ve sprintu vystoupila na stupně vítězů, sprint vyhrála v lednu 2019 v Anterselvě a v na trati v Oberhofu, tradičním dějišti závodů SP, je jejím nejlepším výsledkem ze sprintu sedmá příčka z roku 2021.

Na mistrovství světa startuje Davidová počtvrté a vždy se alespoň jednou umístila v TOP 10. V Oberhofu bude obhajovat titul mistryně světa z vytrvalostního závodu. Ten je na pořadu až příští týden. Do té doby se snad česká jednička lépe sžije s německými tratěmi. A upevní si i střeleckou jistotu. Do MS vstupuje s 86% úspěšností střelby na ležce a 87% na stojce.

Závod začíná ve 14:30 a všechny favoritky vyjedou na trať v prvních 17 minutách. Hned s číslem 2 nejrychlejší lyžařka a nevyzpytatelná střelkyně Anamarija Lampičová, slovinská medailistka ze ZOH v Pekingu. Ovšem v hladkých bězích bez zbraně. V biatlonu má na kontě zatím dvě pátá místa právě ze sprintu. K medaili by musela zejména ve stojce výrazně vylepšit svoji dosavadní 46% úspěšnost střelby. Druhá nejrychlejší běžkyně sezóny Elvíra Oebergová s číslem 8 tak bude mít stanoven hodnotný čas, se kterým se bude moci na trati měřit. Vedoucí žena SP Julia Simonová vyběhne s číslem 11, Dorothea Wiererová má 13 a její týmová kolegyně Lisa Vittozzi 17. S číslem 20 odtartuje Rakušanka Hauserová, takže Němka Herrmann-Wicková bude o většině svých největších soupeřek velmi dobrý přehled. Po ní se z těch nejvíce obávaných vydá na trať vlastně už jen Marte-Olsbu Roeiselandová.

Norský tým ve středu zasáhl covid, pozitivně testovaný Filip Andresen už odcestoval domů, zbytek týmu měl testy prozatím negativní, všech pět Norek by mělo být na startu, ale situace se může pochopitelně vyvíjet.

Kvůli covidu ostatně bude na startu chybět i norská obhájkyně titulu mistryně světa Tirill Eckhoffová, kterou stále ještě sužují následky infekce prodělané loni na jaře. A bronz nebude obhajovat ani Hanna Solová z Běloruska, které podobně jako tým Ruska na MS nestartuje.

SP 2022/23 – celkové pořadí: 1. Simonová (FRA), 2. E. Oebergová (SWE), 3. Vittozziová (ITA)

SP 2022/23 – hodnocení sprintu: 1. Herrmann-Wicková (GER), 2. E. Oebergová (SWE), 3. Wiererová (ITA)

ZOH 2022: 1. Olsbu-Roeiselandová (NOR), 2. E. Oebergová (SWE), 3. Wiererová (ITA)

MS 2021: 1. Eckhoffová (NOR), 2. Chevalierová (FRA), 3. Solová (BLR)

Tip Livesportu: Denise Herrmann-Wicková dokáže prodat běžeckou formu i zkušenosti a pokud neudělá na střelnici více než jednu chybu, dojede si v super bouřlivém domácím prostředí pro zlato. Nejméně jednu medaili vybojuje některá ze švédských biatlonistek, největší předpoklady má Elvíra Oebergová. O třetí medaili se rozhodne na střelnici nejspíš mezi Julií Simonovou a Dorotheou Wiererovou, i když na jejich zaváhání budou čekat především Rakušanka Hauserová a možná i ve štafetě velmi rychlá Švýcarka Laura Haecki-Grossová.

Markéta Davidová bude k umístění v první desítce potřebovat bezchybnou střelbu.

Výsledky sprintu žen na biatlonovém MS