Biatlonové stíhačky: Norové před sebe nikoho nepustí, ženský závod je otevřenější

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Biatlonové stíhačky: Norové před sebe nikoho nepustí, ženský závod je otevřenější

Větší zápletku by měl nabídnout závod žen.
Větší zápletku by měl nabídnout závod žen.Profimedia
Klasická oberhofská mlha a déšť dle předpovědí vytvoří kulisy pro oba nedělní stíhací závody na mistrovství světa. Na výkony a výsledky těch nejlepších ale zřejmě bude mít jen pramalý vliv, podobně jako v mužském sprintu. Johannes Thingnes Boe (29) by jen zázrakem mohl přijít o další zlatou medaili. Pokud vedení ze sprintu neuhájí Denise Herrmann-Wicková (34), pak budou na vině nejspíš jen vlastní střelecká zaváhání, bouřlivé domácí publikum jí na trati zřejmě opět dodá křídla.

Do stíhacího závodu se kvalifikovalo pouze po 60 nejlepších mužích a ženách ze sprintu a v rozestupech, v jakých dojeli do cíle tohoto závodu, odstartují do stíhačky. Ta je v obou kategoriích o 2,5 km delší než sprint a má o dvě střelecké položky více. Nejprve se střílí dvakrát vleže, následují dvě položky vestoje.

Simonová útočí na první medaili s minutovou ztrátou

Stíhací závod na 10 km, startovní pozice: 1. Herrmann-Wicková (GER), 2. H. Oebergová  -2 s, 3. Perssonová (obě SWE) -26, 4. Olsbu-Roeiselandová (NOR) -31, 5. Vittozziová (ITA) -46, 6. Davidová (CZE)-51, … 10. Simonová (FRA) -1:03, … 16. E. Oebergová -1:14, 19. Wiererová -1:25.

Němka vyhrála poslední stíhací závod před MS v italské Anterselvě, do čela se tehdy dokázala posunout ze šesté příčky. Do závodu vystartuje sice papírově jako první, ale de facto společně se Švédkou Hannou Oebergovou a v tandemu dojedou zřejmě i na první střeleckou zastávku.

Tam už potom bude hrát roli nejen přesná muška, ale i doba strávená na střelnici. Tu má Herrmann-Wicková při čtyřpoložkovém závodě až o půl minuty delší než nejrychlejší střelkyně, mezi které patří třeba Rakušanka Lisa Hauserová. Výrazně hbitější střelkyní je právě i Hanna Oebergová, bude tedy zajímavé sledovat, jak se obě vedoucí závodnice s úvodní střelbou popasují a jaký bude mít právě první položka vleže vliv na další vývoj závodu.

Za zády této dvojice se od prvních metrů bude odehrávat skutečná stíhací jízda těch, které byly po sprintu nejvíce nespokojené. Až ze druhé desítky budou útočit Dorothea Wiererová a Elvíra Oebergová. Mladší ze švédských sester letos vyhrála dva z pěti stíhacích závodů, vede pořadí disciplíny v SP, ale ve sprintu roli jedné z favoritek vůbec neunesla. Vedle dvou chyb na střelnici ji srazil na její poměry i slabší běh. Měla až sedmý čas, na nejlepší ztratila v čistém běžeckém čase zhruba půl minuty. 

Největší soupeřku by při stíhací jízdě měla mít ve vedoucí závodnici celého Světového poháru Julii Simonové. Ta vyniká právě v kontaktních závodech, také už letos vyhrála dvě stíhačky. A odstartuje ještě o 11 sekund dříve než mladá Švédka. Obě nejlepší závodnice sezony pojedou o vůbec první individuální medaili ze světového šampionátu. Obě ale k vysněnému úspěchu budou vedle vlastního brilantního výkonu potřebovat i střelecké chyby na kontě soupeřek. 

Střelba s maximálně dvěma chybami bude základním předpokladem úspěchu, ale bude to především běžecký závod. Pokud se nestane zázrak, Markéta Davidová se v něm při současné běžecké formě zlepšit nedokáže a šesté místo ze sprintu nevylepší. Tereza Voborníková po dosud životním výkonu mezi dospělými vystartuje jako osmnáctá, osm sekund před Wiererovou. Dvojnásobná juniorská mistryně světa poběží nejen o další skvělý výsledek, ale pokud se jí bude dařit, může mít na dosah i prestižní účast v závěrečném závodě s hromadným startem pro třicet aktuálně nejlepších biatlonistek světa.

SP 2022/23, hodnocení stíhacího závodu: 1. E. Oebergová (SWE), 2. Simonová (FRA), 3. Wiererová (ITA).

MS 2021: 1. Eckhoffová (NOR, po sprintu 1.), 2. Hauserová (AUT, po sprintu 9.) 3. Chevalierová (FRA, po sprintu 2.)

ZOH 2022: 1. Olsbu-Roeiselandová (NOR, po sprintu 1.), 2. E. Oebergová (SWE, po sprintu 2.), 3. Eckhoffová (NOR, po sprintu 11.)

Tip Livesportu: Pokud Herrmann-Wicková odolá útoku Norky Roeiselandové, bude mít druhé zlato. Pro první medaili z mistrovství světa si dojede vedoucí žena SP Julia Simonová.

Krčmář by rád na širší podium

Stíhací závod na 12,5 km, startovní pozice: 1. J. T. Boe, 2. T. Boe -15 s, 3. Laegreid -40, 4. Dale (všichni NOR) -43, 5. Pidručnyj (UKR) -53, 6. Christiansen (NOR) -1:00, … 14. Krčmář -1:44, 15. Štvrtecký -1:45, 24. Václavík (vš. CZE) -1:59.

V součtu rychlosti střelby a běhu má při současné formě Johannes Thingnes Boe před většinou největších soupeřů na 12,5 km trati se čtyřmi střeleckými položkami náskok téměř jedné minuty. Trestné kolo, které ve sprintu i stíhacím závodě následuje za každý nesestřelený terč, trvá v Oberhofu cca 21-22 sekund. S trochou nadsázky se tak dá říct, že i když udělá Johannes o tři chyby na střelnici více než jeho bratr Tarjei, s ohledem na startovní náskok vedení pravděpodobně uhájí. 

Podle všech papírových předpokladů by se tedy mělo jednat o další sólový závod muže, který v sezoně vyhrál čtyři z pěti stíhacích závodů Světového poháru a v tom nejméně povedeném byl „až“ třetí. Za ním se ale odehraje lítý boj. Při vší úctě k největšímu překvapení sprintu, pátému Ukrajinci Pindrušnému, bude to boj nejspíš výhradně norský.

Na dvě medaile v něm budou čtyři adepti. A ve hře bude nejen medaile ze sprintu, ale i téměř jisté zlato ze štafety. Jeden z pětice, která se ve sprintu umístila v TOP 6, se totiž do kvarteta největších štafetových favoritů zcela jistě nevejde. Černý Petr nejspíš zbude na jednoho z dvojice vzbouřenců, kteří se těsně před šampionátem rozhodli pro přípravu na vlastní náklady, mimo norský tým a pod taktovkou slavného předchůdce Oleho Einara Bjoerndalena. Dale byl ve sprintu čtvrtý, Christiansen „až“ šestý. 

Mezi šestici, která se účastní vyhlášení vítězů a patří tak na tzv. širší podium, by se rád probojoval i Michal Krčmář. Ztrácí na ni 44 sekund. „Stíhačka je nový závod, úplně otevřený, taková ztráta se dá sjet,“ pronesl sebevědomě. Čechy ke smělým cílům opravňuje skvělá běžecká forma. Štvrtecký zaběhl ve sprintu sedmý nejlepší čas, na posledním okruhu byl dokonce čtvrtý nejrychlejší. Václavík měl devátý čas, Krčmář čtrnáctý.

SP 2022/23, hodnocení stíhacího závodu: 1. J. T. Boe, 2. Laegreid, 3. Fillon Maillet

MS 2021: 1. Jacquelin (FRA, po sprintu 3.), 2. Samuelsson (SWE, po sprintu 8.), 3. J. T. Boe (NOR, po sprintu 5.).

ZOH 2022: 1. Fillon Maillet (FRA, po sprintu 2.), 2. T. Boe (NOR, po sprintu 3.), 3. Latypov (sportovci ROC, po sprintu 11.)

Tip Livesportu: Vyhraje J. T. Boe, stříbro získá stabilní Lagreid a bronz bude patřit také jednomu z Norů. Jeden z Čechů se posune do elitní desítky.