Biatlonové MS začíná smíšenou štafetou. Dokáže někdo rozbít norské jistoty?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Biatlonové MS začíná smíšenou štafetou. Dokáže někdo rozbít norské jistoty?

Trénink českého týmu v Oberhofu.
Trénink českého týmu v Oberhofu.Petr Slavík / Český biatlon
Tradičně smíšenými štafetami zahajuje světový šampionát biatlonistů v německém Oberhofu. A víc než o tom, kdo by mohl tento závod vyhrát, se spekuluje, zda poté, co Johannes Thingnes Boe (29) dojede coby finišman norské smíšené štafety pro první zlatou, k ní dokáže v dalších závodech jako vůbec první biatlonista historie přidat na jediném šampionátu ještě pět dalších.

Další vášnivé diskuse se vedou o tom, jak velkou ztrátu by musela ženská část norské štafety na prvních dvou úsecích nashromáždit, aby ji Sturla Holm Lagreid na třetím a Johannes Thingnes Boe na čtvrtém úseku nedokázali zlikvidovat. 

Marte Olsbu-Roeiselandová musela kvůli vleklým postcovidovým problémům vypustit prosincové závody Světového poháru, k týmu se připojila až v lednu, ale k formě královny loňských olympijských her měla ještě daleko. Ingrid Tandrevoldová ani letošní skvělou sezonou nedokázala úplně vymazat pověst nevyzpytatelné střelkyně. 

Na prvních dvou úsecích se poměří mimo jiné s Francouzkami Juliou Simonovou a Anais Chevallierovou Bouchetovou, švédskými sestrami Elvirou a Hannou Oebergovými, Italkami Lisou Vittozziovou a Dorotheou Wiererovou a Němkami Vanessou Voigtovou a Denise Herrmann-Wickovou.

Norky nemusí předávat jako první, úplně stačí, když odvedou svoji standardní práci, zejména na střelnici. Do bojů o medaile ale budou chtít zasáhnout třeba i Švýcarsko nebo Rakousko. A ve štafetách vůbec nebývá nouze o překvapení.

Těžko říct, zda jím může být i české kvarteto. Střízlivý odhad ho řadí mezi šestou a osmou příčku. V sestavě Tereza VoborníkováMarkéta DavidováMichal Krčmář a Tomáš Mikyska poběží vůbec poprvé. Davidová a Krčmář byli spolu s Evou Puskarčíkovou a Ondřejem Moravcem členy poslední medailové sestavy, která pro Česko získala bronz na MS 2020. 

Naopak Voborníkovou i Mikysku čeká debut nejen ve štafetě, oba poběží svůj první závod na mistrovství světa vůbec. Ženskou část štafety zkomplikovaly zdravotní problémy Jessiky Jislové, která zatím do Oberhofu vůbec neodjela. A místo finišmena štafety zase uvolnil pokles formy dosavadní letošní dvojky týmu Jakuba Štvrteckého. O nasazení na poslední úsek se tak rozhodovalo mezi Jonášem Marečkem a právě Mikyskou.   

Závod smíšených štafet se v rámci MS běhá od roku 2005. Nejprve jako 2 x 6 km žen plus 2 x 7,5 km mužů. Od roku 2020 se úseky sjednotily a závodí se na 4 x 6 km se dvěma ženami, dvěma muži a dvěma zastávkami na střelnici na každém úseku. Při každé zastávce na střelnici mají závodníci k dispozici tři náhradní náboje. Až teprve pokud by ani s jejich pomocí nedokázali sestřelit všechny terče, musí na trestné 150 m dlouhé kolo.

Historicky nejúspěšnějším státem ve smíšených štafetách je Norsko se šesti tituly. Tři z nich navíc získalo na posledních třech šampionátech, triumfovalo i na loňských zimních olympijských hrách v Pekingu. Členy těchto úspěšných kvartet byli vždy Marte Olsbu-Roeiselandová, Tirill Eckhoffová a Johannes Thingnes Boe. 

Eckhoffová bohužel kvůli zdravotním potížím způsobeným prodělanou covidovou infekcí páté vítězství v řadě nezíská. Olsbu-Roeiselandová a Thingnes Boe o  něj poběží od 14:45.

MS 2019: 1. Norsko, 2. Německo, 3. Itálie

MS 2020: 1. Norsko, 2. Itálie, 3. Česko

MS 2021: 1. Norsko, 2. Rakousko, 3. Švédsko

ZOH 2022: 1. Norsko, 2. Francie, 3. sportovci ROV

Tip Livesportu: Norsko

Tady asi nemá smysl zkoušet experimenty. Pokud J. T. Boe totálně nepokazil závěrečnou přípravu a představí se ve formě z posledních závodů Světového poháru, tak i případný výpadek ženské části štafety by měl být schopen svým finišem vymazat. Stříbro získá Francie a pokud Martin Ponsiluoma a Sebastian Samuelsson neudělají příliš mnoho chyb na střelnici, mohl by bronz patřit Švédsku.