Verstappen je podruhé světovým šampionem F1. Nečekal jsem to, řekl po zmatečné korunovaci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Verstappen je podruhé světovým šampionem F1. Nečekal jsem to, řekl po zmatečné korunovaci

Aktualizováno
Max Vestappen je teprve třetím jezdcem, který prožil korunovaci čtyři závody před koncem sezony.
Max Vestappen je teprve třetím jezdcem, který prožil korunovaci čtyři závody před koncem sezony.Profimedia
Max Verstappen (25) obhájil titul světového šampiona! Suzuka prožila opravdu dramatický den, který začal nehodou Carlose Sainze a rozčarováním Pierra Gaslyho, nakonec se však v domově Hondy slavilo. Chvíli to sice vypadalo, že předčasně, ale Nizozemec byl nakonec prohlášen, už podruhé ve své kariéře, mistrem světa. Pomohla mu penalizace Charlese Leclerca i fakt, že se i přes zkrácení závodu udělil jezdcům plný počet bodů.

Okamžitě po skončení závodu se objevily pochybnosti, zda je Nizozemec světovým šampionem, neboť nebylo zřejmé, jestli se po zkráceném závodě, který zasáhl mohutný déšť a spolu s ním i děsivý úvod, bude udělovat plný počet bodů.

Zmatený byl i samotný Verstappen, který se v útrobách závodního okruhu Suzuka ptal, zda je mistrem světa, nebo nikoliv.

Výsledky F1: VC Japonska

Nakonec však bylo řídícím orgánem FIA potvzeno, že se bude rozdělovat tradiční počet bodů, díky čemuž má Verstappen v čele nedostižný náskok 113 bodů před týmovým kolegou Sergiem Pérezem. Pilot Ferrari Leclerc, který si v závěrečné šikaně zkrátil trať, dostal pětisekundovou penalizaci a propadl se na třetí místo, je s odstupem dalšího bodu třetí.

"Je to neuvěřitelné. Když jsem protnul cíl, vůbec jsem nečekal, že by k tomu došlo. Co k tomu říct? Vyhrát titul před lidmi z Hondy a japonskými fanoušky je prostě úžasné," řekl do televizních kamer Verstappen, který v neděli vyhrál dvanáctý závod v sezoně a celkově dvaatřicátý v kariéře. Titul obhájil jako jedenáctý pilot v historii, minimálně dva tituly má 17 jezdců.

Rodák z Hasseltu je třetím, jenž prožil korunovaci čtyři závody před koncem sezony. Předtím se to vedle Sebastiana Vettela (2011) povedlo Michaelu Schumacherovi (2001, 2004). Lépe si vedli jen Nigel Mansell, který v roce 1992 triumfoval pět závodů před koncem, a rekordman Schumacher to před dvaceti lety zvládl ještě o jednu GP dříve.

"Gratuluji Maxovi k druhému titulu. Byla to jen otázka času a čekal jsem, že k tomu dojde. Poslední závody využijeme k tomu, abychom se jako tým zlepšili do další sezony," uvedl Leclerc.

Závod v Japonsku se uskutečnil po tříleté pauze kvůli pandemii koronaviru. Vítěz kvalifikace Verstappen odstartoval na mokré trati hůře než Leclerc, přesto po souboji v první zatáčce udržel vedení. V úvodním kole skončil po havárii čtvrtý Carlos Sainz z Ferrari, kvůli technickým potížím nepokračoval Alexander Albon z Williamsu. Na trať vyjel zpomalovací vůz a závod byl po pár minutách přerušen.

Restartován byl po dvou hodinách v 9:25 SELČ a jel se do vypršení časového limitu v 10:05. Po restartu udržel vedení Verstappen před Leclercem.

V dramatickém závěru se na Leclerca dotáhl Pérez. Monacký pilot se bránil až poslední šikany, kdy vyjel mimo trať. "Měl jsem už totálně zničené pneumatiky," vysvětlil Leclerc. Přestože protnul cíl jako druhý, dostal za zkrácení tratě pětivteřinový trest. A ten definitivně stvrdil úspěšnou obhajobu Verstappenova titulu.

"S Charlesem to bylo trochu hektické, ale byly to pěkné souboje. Na konci jsem se snažil ještě zaútočit, ale on vyjel mimo trať. Penalizace je oprávněná," řekl Pérez. "To, že Max vyhrál titul, je skvělé pro něj i pro Hondu. Je to pro nás všechny velký den," dodal mexický pilot Red Bullu.

Sezona pokračuje Velkou cenou USA 23. října.