ANALÝZA: Argentinci udrželi Chorvaty daleko, sami ukázali v útoku vysokou účinnost

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
ANALÝZA: Argentinci udrželi Chorvaty daleko, sami ukázali v útoku vysokou účinnost
Argentinská obrana pracovala v zápase spolehlivě.
Argentinská obrana pracovala v zápase spolehlivě.AFP
První semifinále fotbalového šampionátu v Kataru dopadlo jednoznačně pro Argentinu nejen výsledkově, ale i řečí herních ukazatelů. Chorvaté neměli nárok, jejich soupeř je předčil už tradičně skvělým výkonem na obou stranách hřiště.

Svěřenci Lionela Scaloniho sice v minulých dvou utkáních vyřazovací části s Nizozemskem a Chorvatskem nenapadali tak intenzivně a přenechali míč spíš soupeři, vůbec nic to ale nezměnilo na jejich skvělé defenzivě. V dosavadních šesti odehraných zápasech na turnaji inkasovali pět branek, podle metriky očekávaných gólů jich však měli dostat téměř o tři méně a v některých případech tak měli i trochu smůly. 

Soupeři se proti jejich defenzivní řadě nedokážou dostávat do dobrých střeleckých pozic a průměrně zakončují z prostorů, z nichž je šance na rozvlnění sítě pouze minimální (přesně sedm procent). Méně kvalitní šance svým soupeřům nabízela pouze Brazílie, turnajový průměr se zastavil na 12 %.

Střely z dálky v zápase Argentina – Chorvatsko.
Livesport

Proti Modričovi a spol. se výše zmíněné povedlo Argentině zcela potvrdit. Tým z Balkánu se sice probil ke 12 střelám, problémem ale bylo, že ofenzivní akce zakončoval z příliš velké dálky. Průměrná střela totiž letěla z 24 metrů, což je výrazně za hranicí pokutového území. Chorvaté tak dokázali pouze ve dvou případech trefit branku a v celém zápase zaznamenali svůj nejhorší výkon na turnaji z hlediska očekávaných gólů, když si vytvořili šance v hodnotě pouze 0,49 xG.

Naopak jejich protivník si vedl velice dobře. Zaznamenal sice pouze devět střeleckých pokusů, zato se pyšnil až nebývalou přesností, když hned sedmkrát trefil branku. Ofenziva vedená Lionelem Messim si také vypracovala hned čtyři velké šance (střely s hodnotou větší než 0,2 xG) a vyrovnala svůj počin ze zápasu základní skupiny s Polskem, kde na to ale potřebovala 23 pokusů. Argentinci tak vytěžili doslova z minima maximum.

Statistiky zápasu Argentina – Chorvatsko
Statistiky zápasu Argentina – ChorvatskoOpta by Stats Perform

O to se se postarala především trojice Álvarez, Fernández, Messi. Argentinský kapitán se jako obvykle objevil v kolonce gólů i asistencí a s celkovou bilancí 5+3 předstihl Francouze Kylianem Mbappého (5+2). Navrch má sedminásobný vítěz Zlatého míče i v očekávaných gólech a asistencích. V posouvání míče dopředu opět výrazně pomáhal i Enzo Fernández.

Záložník lisabonské Benfiky byl z argentinského týmu nejlepší v přihrávkách do finální třetiny hřiště a měl lví podíl na první vstřelené brance. Poslal skvělý pas za obranu na Juliana Álvareze, jenž následně vybojoval penaltu. Útočník Manchesteru City kombinoval nejčastěji právě se dvěma výše zmíněnými spoluhráči a vedle získané penalty další dva góly sám vstřelil.

Scaloniho družina svého soupeře takřka k ničemu nepustila a dál kráčí za svým snem. Chorvaté se po svém nejhorším ofenzivním výkonu v Kataru musejí spokojit pouze s bojem o bronz.