ANALÝZA: Slavii pomohla k dominanci nad Plzní kreativita a preciznost ve středu pole

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

ANALÝZA: Slavii pomohla k dominanci nad Plzní kreativita a preciznost ve středu pole

Václav Jemelka a Milan Havel (zleva) brání slávistu Davida Douděru.
Václav Jemelka a Milan Havel (zleva) brání slávistu Davida Douděru.Profimedia
První velký zápas jarní části fotbalové ligy vyzněl lépe pro Slavii. Fanoušci sešívaných měli možná po prvním poločase šlágru s Plzní určité obavy, nicméně celkově se jednalo o vesměs jednoznačné vítězství. A to i díky nemalému příspěvku kreativce červenobílých Petra Ševčíka (28), který vinou poměrně častých zranění není svému týmu vždy k dispozici.

Samotný duel nabyl na ještě větší důležitosti poté, co Sparta o pár hodin dřív uspěla v Ostravě. Poraženého ze souboje mezi Slavií a Plzní tak čekal propad na třetí příčku tabulky. Naštěstí pro oba celky mohli do tohoto důležitého utkání nastoupit jejich klíčoví středopolaři. Na straně Slavie zmiňovaný Ševčík, za Plzeň se po zranění vrátil Lukáš Kalvach.

A právě první jmenovaný měl výrazný podíl na tom, že se vršovický klub i po souboji s úřadujícím mistrem stále drží v čele ligové tabulky. Jen stopeři Slavie byli zapojeni do většího počtu akcí než právě 28letý rodák z Jeseníku. Ten navíc kraloval snad všem důležitým statistikám co se týče přihrávek a útočné výpady jeho týmu se tak točily převážně kolem něj.

To, že Ševčík posouval hru týmu Jindřicha Trpišovského směrem kupředu, dobře dokládá počet progresivních pasů. Těch si totiž bývalý hráč Liberce připsal 23, tedy o devět víc než v tomto ohledu druhý Tomáš Holeš. Co je ale působivější, je preciznost, s jakou záložník sešívaných tuto činnost prováděl. 

Pouze jeden pas tohoto typu byl z jeho kopačky nepřesný a Ševčíkova úspěšnost se tak vyšplhala na neuvěřitelných 96 %! Špatně si nevedl ani při průnikových přihrávkách, když své spoluhráče ze čtyř pokusů nenašel rovněž pouze jednou.

Čtrnáctinásobný český reprezentant navíc přidělával soupeři starosti i před jeho brankou. Pokusil se totiž o 12 přihrávek do pokutového území. Stejného čísla dosáhl v sezoně pouze v utkání na hřisti Slovácka, tehdy to bylo ale s úspěšností 42 %.

Proti Plzni dosáhl na 83 % úspěšnost, a byl tak hodně vidět i při vytváření šancí. Připsal si pět klíčových přihrávek a šestkrát asistoval u střeleckého zakončení svých spoluhráčů. Tato aktivita v prostoru před Jindřichem Staňkem mu vynesla hodnotu 0,30 v počtu očekávaných asistencí.

V posledním ukazateli ovšem našel v zápase přemožitele. Byl jím zadák Slavie David Jurásek, který se tak postaral o to, že tvorba brankových příležitostí neležela na bedrech jen jednoho fotbalisty. Jeho výpady po levé straně hřiště jsou tradičně velmi nebezpečné a ani v tomto utkání tomu nebylo jinak.

Mladý krajní bek zaznamenal svou nejvyšší úspěšnost ofenzivních duelů v tomto ligovém ročníku a měl na svědomí také čtyři přihrávky do zóny 20 metrů od soupeřovy branky, které nebyly centrem. Což bylo nejvíc ze všech hráčů na trávníku.

Plzeň se sice v zápase ujala vedení, jinak si ovšem nevytvořila skoro žádnou zajímavou situaci před brankou Ondřeje Koláře a rozhodně nevypadala jako tým, který by chtěl zlomit nelichotivou sérii bez výhry na stadionu svého konkurenta. Pouze šest přihrávek do vápna a tři střelecké příležitosti toho budiž důkazem...

Statistiky utkání