Verstappen premiérově ovládl Velkou cenu Číny, před Péreze se na druhé místo vměstnal Norris

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Verstappen premiérově ovládl Velkou cenu Číny, před Péreze se na druhé místo vměstnal Norris
Max Verstappen ovládl Velkou cenu Číny.
Max Verstappen ovládl Velkou cenu Číny.Profimedia
Max Verstappen (26) proměnil pole position v premiérový triumf na Velké ceně Číny. Nizozemský pilot si vedl na okruhu v Šanghaji a navýšil náskok v čele šampionátu. Druhé místo vybojoval celkem překvapivě Brit Lando Norris (24) z McLarenu, jenž se dostal před druhého jezdce Red Bullu Mexičana Sergia Péreze (34).

Verstappen vybojoval 58. vítězství v kariéře a čtvrté z letošních pěti závodů. Neuspěl jen v Austrálii, kde odstoupil kvůli technickým potížím. Na trati v Šanghaji triumfoval poprvé, dosud zde byl nejlépe před sedmi lety třetí. Navázal také na vítězství ze sobotního samostatně bodovaného sprintu a vede v MS o 25 bodů před Pérezem.

"Bylo to úžasné. Celý víkend jsme byli neuvěřitelně rychlí. Dařilo se nám na každé směsi a zvládli jsme i restarty. Víkendy jako tyhle jsou úžasné," řekl před televizními kamerami Verstappen, který se jen v závěru obával, aby kvůli úlomkům na trati nepoškodil pneumatiky. "Už jsem kvůli tomu v minulosti těsně před koncem odstoupil. Když začnou pneumatiky chladnout a stárnout, je snadné udělat defekt. Proto jsem to chtěl zkontrolovat," doplnil.

Spokojený byl i Norris, který vybojoval patnácté pódium v kariéře. "Jsem překvapený a šťastný. Měli jsme dobré zastávky v boxech a dnes to vyšlo, ani nevím jak. Nečekal jsem to," uvedl Norris. "Cítil jsem se dobře, dařilo se mi pracovat s pneumatikami. Bylo to lehčí než včera. Získali jsme hezký počet bodů a další pódium," podotkl Norris.

Závod F1 v Číně se uskutečnil po pětileté pauze. Vítěz kvalifikace Verstappen udržel vedení i po startu, na druhé místo se před Péreze dostal po úspěšném manévru Fernando Alonso z Aston Martinu.

Verstappen si brzy vybudoval několikavteřinový náskok. V pátém kole se Pérez vrátil na druhé místo před Alonsa. Španělského jezdce později předjel také Norris.

Po deseti kolech začali jezdci zajíždět pro nové pneumatiky. Potíže v boxech měl Pierre Gasly z Alpine, který se rozjel dříve, než měl utažené zadní kolo, jeho vůz spadl ze zvedáku a udeřil jednoho z mechaniků. Ten vyvázl zdravotně v pořádku.

Ve 22. kole odstavil vůz Valtteri Bottas ze Sauberu a ředitelství závodu zavedlo režim virtuálního safety caru. Pro nové pneumatiky zastavili Norris a Charles Leclerc z Ferrari. Na trať později vyjel i opravdový zpomalovací vůz a do boxů zajeli další jezdci. Norris díky tomu poskočil na druhé místo a Leclerc na třetí.

Po restartu došlo ke kolizi mezi Danielem Ricciardem a Lancem Strollem. Kanadský jezdec Aston Martinu se propadl se na chvost. O chvíli později narazil Kevin Magnussen do Yukiho Tsunody, který odstoupil. Na trať vyjel opět safety car. Stroll s Magnussenem dostali desetivteřinovou penalizaci. Ricciardo se snažil ještě s poškozeným vozem bojovat, nakonec ale také vzdal

Sedmnáct kol před koncem předjel Pérez Leclerca, k druhému Norrisovi se ale přiblížit nedokázal. Britský pilot McLarenu vybojoval nejlepší výsledek v sezoně a překazil Red Bullu možnost získat čtvrtý double v sezoně.

"Trochu jsme dnes ztratili. Bohužel byl safety car, po němž jsme klesli o dvě místa. Většinu závodu jsme jeli na tvrdých pneumatikách a bylo to těžké. Vytěžili jsme z toho alespoň pódium, ale mohl to být i double," uvedl Pérez.

Prémiový bod za nejrychlejší kolo získal sedmý Alonso. Domácí jezdec Zhou Guanyu dojel na 14. místě.

Program mistrovství světa pokračuje za dva týdny Velkou cenou v Miami.

F1: Velká cena Číny