Bö obhájil světový titul ve stiháčce. Krčmář dojel před domácím publikem osmnáctý

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bö obhájil světový titul ve stiháčce. Krčmář dojel před domácím publikem osmnáctý

Johannes Thingnes Bö obhájil světový titul ve stiháčce.
Johannes Thingnes Bö obhájil světový titul ve stiháčce.Profimedia
Michal Krčmář (33) skončil na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě jako nejlepší z českých biatlonistů ve stíhacím závodě osmnáctý. Třikrát chyboval na střelnici a ve srovnání s umístěním po sprintu si o jedno místo polepšil. Titul obhájil Nor Johannes Thingnes Bö (30) a slavil již osmnácté světové zlato. Norové obsadili prvních pět míst, na medailových pozicích se za Böem seřadili Sturla Holm Laegreid a Vetle Sjaastad Christiansen.

Krčmářovi se tři čtvrtiny závodu střelecky dařilo. Na druhé položce vleže udělal jednu chybu, ale po čisté úvodní stojce odjížděl ze střelnice jako šestnáctý. V posunu vzhůru ho zastavily dvě chyby při závěrečné střelbě. Nakonec finišoval jako osmnáctý se ztrátou tří minut a 20,9 sekundy na vítěze.

Největší zlepšení z domácích biatlonistů ve Vysočina Areně zaznamenal Tomáš Mikyska, který se rovněž se třemi chybami posunul ze 33. na 27. místo.  Dojel něco málo přes minutu za Krčmářem. Jakub Štvrtecký absolvoval osm trestných kol a klesl o šest míst na 47. pozici. Jakub Mareček kvůli nemoci do stíhacího závodu nenastoupil.

Boj o medaile se odehrával v norské režii. Stříbrný muž sprintu Johannes Thingnes Bö se hned v úvodním kole dostal do čela, ale jednou minul a dotáhl se na něj Christiansen. Další komplikace pro něj přišly po druhé položce vleže, kdy se po dvou trestných kolech propadl na pátou příčku. Vestoje ale sestřelil všech deset terčů, a když jeho soupeři chybovali, vyjížděl do posledního kola s více než půlminutovým náskokem.

Souboj o stříbro pro sebe rozhodl vítěz sprintu Laegreid, který finišoval se ztrátou 28,7 sekundy na vítězného Böa. Bronzový Christiansen byl o dalších přibližně deset sekund zpět. Norskou hegemonii potvrdili čtvrtý Johannes Dale-Skjevdal a pátý Tarjei Bö, jenž si po třech nulách pokazil závod čtyřmi chybami na poslední položce.

V pondělí je na mistrovství světa volný den. V úterý od 17:10 budou v Novém Městě na Moravě o medaile bojovat ženy ve vytrvalostním závodě.

MS v biatlonu: Stíhací závod muži