MS v biatlonu: Čechům se vstup do šampionátu nepovedl, z vítězství se raduje Francie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Českým biatlonistům se vstup do domácího MS nepovedl, z vítězství se raduje Francie

Aktualizováno
Česká štafeta dojela na 14. místě.
Česká štafeta dojela na 14. místě.Petr Slavík / Český biatlon
Čeští biatlonisté Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Markéta Davidová a Jessica Jislová zahájili domácí mistrovství světa v Novém Městě na Moravě 14. místem ve smíšené štafetě. O šanci na úspěch je připravil Krčmář, který musel po položce vleže na trestné kolo. Po osmi letech se ze světového titulu v této disciplíně radovala Francie.

Krčmář byl po úvodní položce předposlední z 25 závodníků na prvním úseku. Předával jako jednadvacátý s dvouminutovým mankem. "Nemá cenu se v tom nějak moc pitvat. Já jsem ten závod totálně pokazil. Myslím si, že je na místě, abych se omluvil jak členům týmu a kolegům, tak fanouškům, kteří přišli nebo to sledují. Bylo to ode mě velice špatné," řekl novinářům. Doufá, že se zlepší. "Tady je tolik závodů, že musím jít dál, abych si to nenesl do dalšího programu na šampionátu," dodal.

Nepovedené střelby Krčmáře litoval i trenér Matt Emmons. "Těžko říct, co se stalo. Musím to s ním probrat, co viděl a jak to bylo. Větrem to nebylo. Ten byl stejný jako při nástřelu," uvedl. "Jedna rána byla dole, jedna vpravo, dvě nahoře vlevo. To není vítr," doplnil Emmons.

Dobrý výkon na střelnici předvedl Mikyska, který jen jednou dobíjel. Ztratil další minutu a posunul se o dvě příčky. Dalších pět pozic odmazala Davidová, i když na každé položce potřebovala dva náhradní náboje. Jislová po čisté ležce vytáhla Česko na dvanáctou příčku, kterou udržela i po třech opravovaných ranách vestoje. V závěrečném běžeckém kole ale ztratila a nakonec projela s bezmála pětiminutovým mankem cílem jako čtrnáctá.

Kompletní výsledky závodu – smíšená štafeta

"Až na ty tři rány vestoje jsem spokojená. Ty nebyly až tak vypracované, jak bych si představovala. Zase to ale byl vztyčený prst, že jsem začala dávat víc pozor. Pomůže mi to i do dalších závodů, že budu víc pozornější v tom, co mám dělat," podotkla Jislová.

Dorazilo přes 20 tisíc fanoušků

Česko na Vysočině nenavázalo na pátou a šestou příčku, které získalo ve smíšené štafetě v této sezoně Světového poháru, a neobhájilo loňské páté místo z MS. Úvodní závod sledovalo ve Vysočina Areně 20.200 fanoušků.

Francie navázala na tituly z let 2009 a 2016. Navzdory trestnému kolu, na které musela jít po položce vleže Braisazová-Bouchetová, zvítězila o 45,2 sekundy před Norskem, králem této disciplíny na posledních čtyřech MS. Tentokrát mu na zlato nestačila ani sestava s oběma bratry Böovými a vedoucí ženou SP Ingrid Tandrevoldovou. O francouzském triumfu rozhodla finišmanka Simonová, jež na střelnici ani jednou neminula.

Bronz získalo Švédsko. Na třetí příčku ho dostala Elvira Öbergová, poté co v závěrečném běžeckém kole udolala Švýcarku Amy Basergovou.

Livesport Daily #188: Na medaili to letos nevypadá, říká před biatlonovým MS Petr Kubásek
Livesport