Dozvuky GP: Mercedes upekl v brazilském Sao Paulu double, Red Bull oplatky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Dozvuky GP: Mercedes upekl v brazilském Sao Paulu double, Red Bull oplatky
Britská dvojice z Mercedesu zvládla v Brazílii double.
Britská dvojice z Mercedesu zvládla v Brazílii double.
Profimedia
Předposlední závod Formule 1 letošního roku zakulatil počet britských vítězů Grand Prix na úctyhodnou dvacítku. George Russell (24) navázal na solidní výkon ze sobotního sprintu a připojil se k aktivním kolegům Pierru Gaslymu (26) , Estebanu Oconovi (26) a Carlosi Sainzovi (28), kteří už také ochutnali pocit vítězství. Mezi národy Britové nadále vládnou, nejblíže jejich dvacítce jmen zůstávají Italové (15), navzdory "čerstvým" úspěchům Gaslyho a Ocona, kteří Francii dotáhli na rovněž skvělých 14 jmen.

Co do počtu vítězství zemí původu závodníků je nicméně dominance Spojeného království jasná – 308 vyhraných Grand Prix (z toho 103 pro Lewise Hamiltona) znamená veliký náskok před 179 vítězstvími Německa (z 80 % tvořené duem Michael Schumacher a Sebastian Vettel) a 101 vítězstvími Brazílie (41 Ayrton Senna), které jediným triumfem pomohl také v roce 1975 José Carlos Pace, jehož jméno okruh běžně nazývaný jako Interlagos nosí.

Z nostalgie ale zpět do konfrontační současnosti. Russell za sebou udržel Hamiltona, který v závodě "na ostré lokty" překonal Maxe Verstappena, který za kontakt v sedmém kole dostal pětisekundovou penalizaci. Navzdory ní se letošní šampion dokázal vrátit do závodu a pro poslední čtyři kola dostal od týmu zelenou zkusit prohnat opět skvěle jedoucího Fernanda Alonsa na Alpinu. Verstappen páté místo nezískal, své šesté ale kolegovi Sergio Pérezovi nevrátil. Taktika puštění rychlejšího jezdce dopředu s vidinou zisku další pozice se používá běžně, normální je ale v případě neúspěšného pronásledování pozici vrátit.

Verstappenovo vysvětlení do éteru ("Už se mě na to neptejte, uvedl jsem své důvody a stojím si za nimi.") se oficiálně nedočkalo pokračování, nizozemští novináři ale přišli s tezí, že Pérez záměrně během kvalifikace na letošní GP Monaka zastavil, aby si připravil lepší pozici pro závod. Do něj sice z pole position stejně startoval Charles Leclerc, ale Pérez po lepší strategii vyhrál. Že se oplatky nepečou se asi v Nizozemsku děti neučí, tím spíš, když si Verstappen mohl nad titulovou sezónou umýt ruce a velkoryse pomoci kolegovi k druhému místu v poháru jezdců (,kde má nyní nečekaně stejně bodů jako Leclerc).

Král víkendu

George Russell

První vítězství, navíc okořeněné startem z pole position a nejrychlejším kolem. Závodnický hattrick Russella je hozenou rukavicí pro Hamiltona, který už dříve dal najevo, že v letošní sezóně, kdy nemohl bojovat o titul, pozici týmového kolegy neřeší. No, uvidíme. Všichni totiž čekali, že pokud se letos někomu podaří prolomit monopol Red Bullu a Ferrari na vítězství, bude to právě sedminásobný šampion.

Potlesk publika

Karel III.

Jakkoliv prazvláštně to zní, vůbec poprvé se ve Formuli 1 na počet vítězství britského závodníka (a že jich bylo) hrála hymna God Save the King. Karlova matka, královna Alžběta II. totiž na trůn nastoupila v roce 1952, kdy F1 jela svou třetí sezónu, do té doby se ale ostrovní zemi ještě nepodařilo získat vítězství v závodě Grand Prix, a tak, co se nestihlo za vlády dědečka Jiřího VI., se povedlo až nyní.

Plusové body

Charles Leclerc

Po kontaktu s Landem Norrisem se propadl na osmnácté místo a nakonec dojel čtvrtý. Comebacky Ferrari letos zůstávají ve stínu skvělých jízd Verstappena, ale tohle za to stálo. Někteří nechápali, proč ani u Ferrari nepoužili týmovou režii, tak aby Leclerc vyjel více bodů v boji o post vicemistra, Monačan se na to sám dokonce během závodu dotazoval. Sainz ale jel na stupních vítězů a to se nedělá. I tak je dvanáct bodů v kapse a Leclerc se díky většímu počtu vítězství dostal před Péreze.

Smolař víkendu

Kevin Magnussen

V pátek vyhrál kvalifikaci pro sobotní sprint a všichni zůstali stát s otevřenou pusou. A ti, kteří po polknutí začali křičet "haluz", museli zpětně uznat, že sice K-Magovi pomohly červené vlajky po incidentu Russella, ale první výjezd na mokru v poslední části kvalifikace měl ze všech nejrychlejší. Ve sprintu mezi "velkými kluky" ostudu neudělal a dojel podobně jako v Rakousku na bodech, v hlavním závodě ho ale roztočil Daniel Ricciardo a následná pirueta Magnussenova Haasu nárazem obou vozů dílo zkázy dokonala.

Manévry víkendu

Hamilton vs. Verstappen a Leclerc vs. Norris

Za mě je to padesát na padesát. Souboje Hamiltona s Verstappenem je vždycky radost sledovat, tentokrát to bylo na ostří nože a diskuse, zda-li měl právo Hamilton Verstappena zavřít nebo ne navzdory verdiktu race control (penalizace Verstappena z něj de facto udělala viníka) jen tak neutichnou. Na druhou stranu, kontakt mezi Leclercem a Norrisem, kdy se Ferrari zastavilo až o bariéru a přesto bylo schopné další jízdy, to bylo něco. Koneckonců, oba incidenty shodně přišly v sedmém kole.