Bylo to náročnější utkání než s Dinamem, prohlásil po zápase se Slavií plzeňský hrdina Jirka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bylo to náročnější utkání než s Dinamem, prohlásil po zápase se Slavií plzeňský hrdina Jirka

Erik Jirka si podmanil nedělní duel se Slavií.
Erik Jirka si podmanil nedělní duel se Slavií.Profimedia
Křídelník Erik Jirka (26) zařídil dvěma góly obrat a výhru fotbalistů Plzně 2:1 ve šlágru 14. kola FORTUNA:LIGY nad Slavií. Na tiskové konferenci přiznal, že měl i myšlenky na premiérový hattrick v české nejvyšší soutěži, především si však cenil nečekané výhry. Pochvaly se dočkal od svého trenéra Miroslava Koubka i od kouče Pražanů Jindřicha Trpišovského, podle nějž Jirka ukázal, proč ho Slavia v létě chtěla přivést.

"Pro celý tým Plzně to byl velmi vydařený večer. Devět let jsme tu nevyhráli, o to víc vítězství těší. Odvedli jsme velmi dobrý výkon. Tempo bylo jako v Evropě, protože Slavia má velkou kvalitu. I oni zvýšili ve druhém poločase obrátky, ale my jsme je zvýšili ještě víc a ještě víc jsme museli běhat a obětovat se v soubojích. Bylo to náročnější než s Dinamem (Záhřeb v Evropské konferenční lize). Se Šulcíkem (Pavlem Šulcem) jsme opět naběhali hodně kilometrů, ale celý tým se dnes na hřišti odevzdal," řekl Jirka.

Podruhé v české lize vstřelil v jednom utkání dvě branky. Nejdříve v 64. minutě odpověděl na vedoucí trefu Micka van Burena z 13. minuty. "Na první gól mi nahrál Sampson Dweh který velmi dobře viděl, jak jsem si naběhl. Dal mi to tam fantasticky, brankář (Aleš Mandous) vyběhl a dva protihráči mě křižovali, ale lépe jsem to vyřešit nemohl. Brankář dobře vyběhl, zakryl mi první tyč a jak mi míč skákal, měl jsem to jednoduché a jenom jsem ho přehodil," popsal slovenský fotbalista.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

V 79. minutě dokonal obrat. "Vydrys (Matěj Vydra) mě fantasticky viděl, šel jsem sám na branku a nekompromisně jsem zakončil," podotkl Jirka. Myslel i na hattrick. "Místy mě to napadlo. Už při střele Kopiho (Jana Kopice) jsem si říkal, že mi to mohl posunout. Výhra je výhra a je mi jedno, kdo dá gól. Důležité je, abychom vyhráli," prohlásil někdejší hráč Trnavy nebo Crvene zvezdy Bělehrad.

Viktoria po dvou ligových prohrách zabrala a posunula se na třetí místo, navíc má k dobru odložený duel v Mladé Boleslavi. "V Liberci (0:3) a doma s Karvinou (0:1) jsme to nezvládli. Byly to zbytečné prohry, které jsme si zavinili sami, nemusely být. Do zápasu se Slavií jsme šli s tím, že tu nechceme prohrát, že si odsud odvezeme aspoň bod. Trenér nám říkal, že jsme pokazili dva zápasy a že se teď musíme nakopnout, což se nám podařilo," konstatoval Jirka.

Co ukázal ligový šlágr: Sprinter Jirka udeřil, návrat Staňka a Koubek na Trpišovského umí

V zápasech mu pomáhá i víra. "Panenku Marii jsem si nechal vytetovat poté, co mi umřel děda, který byl můj fanoušek a vždycky mi věřil. Vždycky, když jdu na hřiště, se k němu modlím a říkám si, aby mi na něm pomohl," uvedl devítinásobný slovenský reprezentant.

Trenéra Západočechů Koubka nepřekvapilo, že při obou střelách nezaváhal. "Není to úplně neobvyklé, má dobrou koncovku. Byl v Plzni jaksi utajovaný. Dávám mu větší prostor, protože na tréninku vidím, že má tyto atributy a má vynikající tvrdou střelu. Tu dnes neuplatnil, byly to nájezdy. Je to dobrý zakončovatel. Slovenský národní mančaft ví, koho povolává, i když je tam jen náhradníkem," řekl dvaasedmdesátiletý kouč.

Jirka byl nejlepším hráčem utkání.
Jirka byl nejlepším hráčem utkání.Livesport

Jirku ocenil i Koubkův protějšek Trpišovský. "V létě jsme se Erika pokusili získat, nepovedlo se to. Dnes ukázal to, proč jsme o něj stáli. Měli jsme na něj i individuální video. Věděli jsme, že náběh je jeho silná stránka. Ocenil bych i míče, které dostal. Dostal se do situací, které mu vyhovují. Nechtěli jsme je dopustit, přesto se staly," litoval sedmačtyřicetiletý rodák z Prahy.

Přehled zápasu Slavia – Plzeň 1:2